06.03.2023 - 16:41
|
Actualització: 06.03.2023 - 18:08
Tres de cada quatre dones sense llar ha sofert violència al llarg de la seva vida, segons una enquesta de l’associació ASSÍS Centre d’Acollida. Això representa un increment del 7% respecte del 2021. També creix el percentatge de dones que ha sofert violència en situació de carrer, que passa del 44% el 2021 al 57% l’any 2022. Quant al tipus de violència, el 97% ha sofert violència psicològica, el 67% física i el 61% violència sexual. L’enquesta també posa de manifest que la situació de moltes dones de no tenir casa es cronifica. La mitjana de les dones ateses en situació de sense llar és de tres anys, un 38% més que l’any anterior i un 50% més que dos anys enrere.
També s’incrementa el nombre de dones que s’ha trobat en situació de no tenir llar els darrers sis mesos, i s’ha passat del 10% el 2021 al 22,5% el 2022. Segons Elena Sala, responsable del programa Dones Amb Llar d’ASSÍS, aquesta realitat respon a una cronificació de les circumstàncies per les quals les dones arriben a situacions de vulnerabilitat i esmenta com a exemples el mercat de l’habitatge, la llei d’estrangeria i la precarietat laboral. Aquestes qüestions, diu, es conjuguen amb un esgotament dels recursos personals de suport que tenen les dones en un context de crisi socioeconòmica permanent.
Més de la meitat ha dormit al carrer
Més de la meitat de dones enquestades ha passat la nit al carrer en algun moment de la seva vida. Concretament, s’han vist obligades a passar la nit al ras el 55% de les dones, una xifra que creix respecte del 2021, quan eren el 41%.
Segons l’entitat, el 51% de les violències que pateixen les dones estant en situació de carrer és perpetrada per una altra persona que no és en la seva mateixa situació, per això es considera també aporofòbia.
“Elles arriben en pitjors condicions a una situació de carrer només pel fet de ser dones: la societat les situa en desavantatge, són víctimes de violència, senten por i inseguretat constantment i, a més, es veuen més afectades que els homes pels estigmes socials”, apunten des d’ASSÍS.
Creix l’allotjament en recursos especialitzats
D’una altra banda, s’ha incrementat un 20% el nombre de dones allotjades en recursos especialitzats i no mixtes respecte a l’any anterior. “Que des de la ciutat de Barcelona s’hagi apostat per una estratègia de prevenció del sensellarisme femení, dotada de recursos i d’atenció específica, ha tingut un impacte positiu en aquesta realitat, tot i això, hem de continuar donant resposta a l’augment de dones que viuen en situació de pobresa”, assenyala Sala.
La responsable també denuncia que fins ara el plantejament general era “que no hi havia recursos específics per a dones perquè no hi havia dones en els recursos existents”. Per això, envia un missatge de reflexió: “No hi ha dones als recursos perquè no hi ha dones sense llar o no hi ha dones als recursos perquè no hi ha recursos per a dones?”.
Precisament en la línia d’apostar per aquest tipus de recursos especialitzats, l’entitat té prevista l’obertura d’un nou recurs, la Llar Rosario Endrinal, que se sumarà als dos recursos d’habitatge per a dones en situació de sense llar que ja disposen.