Dones investigadores: “Se’ns exigix més i hem d’estar provant constantment que valem per a açò”

  • Dones investigadores de diferents institucions acadèmiques espanyoles i franceses han coincidit a lamentar que se'ls exigisca més que als homes i que hagen d'estar "provant constantment" que servixen per al treball que realitzen, tal com han expressat en la taula redona 'Dones i Matemàtiques', en el marc de l'IV Congrés de Jóvens Investigadors, que se celebra estos dies a València.

VilaWeb
Redacció
07.09.2017 - 14:48

MADRID, 7 (EUROPA PRESS)

Dones investigadores de diferents institucions acadèmiques espanyoles i franceses han coincidit a lamentar que se’ls exigisca més que als homes i que hagen d’estar “provant constantment” que servixen per al treball que realitzen, tal com han expressat en la taula redona ‘Dones i Matemàtiques’, en el marc de l’IV Congrés de Jóvens Investigadors, que se celebra estos dies a València.

És el cas, per exemple, de la investigadora de la Universitat de Rennes Elisa Lorenzo, qui ha patit discriminació en el seu treball, “fins al punt d’haver d’estar provant constantment” que pot dur-ho a terme.

“La meua parella treballa en el mateix departament que jo i, en les conferències, sistemàticament la gent pensa que només sóc la seua nóvia, i més d’un ha insinuat que el meu lloc ho tinc gràcies a ell i no perquè m’ho mereix”, ha lamentat durant la taula redona.

En la mateixa línia, María Complit, també de la Universitat de Rennes, ha destacat que existixen “discriminacions subtils” que reduïxen les oportunitats de les dones i ha criticat que, en ocasions, s’arribe a fomentar la competitivitat entre les pròpies investigadores.

Per la seua banda, des de la Universitat Autònoma de Madrid, Mar González ha incidit en la “falta de suport institucional” i en els “problemes de flexibilitat i estabilitat que compliquen la maternitat, a diferència de les facilitats que s’oferixen en altres països”.

De la mateixa opinió, Soledad Fernández, de la Universitat de Sevilla, també ha lamentat que “la possibilitat real d’aconseguir un contracte estable que et permeta compaginar la vida familiar i professional és pràcticament inexistent i això no fa més que accentuar eixa desigualtat en el món de la investigació”.

Des de la Universitat de Saragossa, la investigadora Carmen Rodrigo ha posat l’accent en el fet que, “com més s’avança en els escalafons acadèmics, menys dones es troben”, la qual cosa ha atribuït a les circumstàncies familiars i socials a les quals s’enfronten. “Cal renunciar a moltes coses i realitzar sacrificis personals per a aconseguir una plaça permanent en la universitat si eres dones”, ha puntualitzat.

Segons totes estes expertes, als barreres per a conciliar la vida professional i acadèmica cal afegir una tendència a què les dones “se’ls exigisca més, obtinguen menor reconeixement i siguen víctimes d’estereotips i biaixos”.

La Reial Societat Matemàtica Espanyola, organitzador d’este congrés en la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València del 4 al 8 de setembre, és una institució sense ànim de lucre que té entre les seues finalitats el desenvolupament de les matemàtiques a Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor