Les dones que ja no existeixen i els homes que encara han d’existir

  • És evident que, en la cerca d’ells, hi ha un enyor d’una dona que fou però ja no és. I en la cerca d’elles, hi ha una projecció frustrada, una espera

Estel Solé
02.04.2025 - 21:40
VilaWeb
00:00
00:00

Adverteixo que, per a alguns, aquest article pot ser considerat un womansplaining en tota regla,  i no ho nego. Darrerament, he sentit molt a anomenar un concepte que assegura que, actualment, la gran majoria d’homes cerca dones que ja no existeixen, i que la gran majoria de dones cerca homes que encara no existeixen. I hi estic bastant d’acord, però, abans d’avançar, puntualitzo per a les pells més fines: al llarg d’aquest article parlaré de les dones, així en general, i dels homes, així en general, sabent que no tot home, ni tota dona, s’hi ha de veure representat, però atenent allò que opina un gran gruix de femelles i allò que opina, o es deriva del que opinen, un gran gruix de mascles.

D’entrada, cal dir que el concepte apel·la al món de la parella, que allò que es busca i no es troba és en el terreny sexoafectiu i heterosexual. Però qui són les dones que ja no existeixen? I qui són els homes que encara no existeixen? És evident que, en la cerca d’ells, hi ha un enyor d’una dona que fou però ja no és. I en la cerca d’elles, hi ha una projecció frustrada, una espera. Si reformulem el concepte i el desgranem, l’afirmació vindria a dir: els homes cerquen dones “com les d’abans”, i les dones eviten els homes com els d’abans. És a dir, ells busquen, o els agraden, dones que representin l’estàndard de muller que hem vist i que socialment s’ha establert i s’ha considerat que era el correcte durant les darreres generacions. Una dona que ha assumit el seu paper de secundària vers la seva parella mascle, que és amable, serena (no té alts i baixos emocionals), és ordenada i polida, capaç de tenir la llar impecable, alhora que controla, sense cercar protagonismes, l’economia familiar perquè res s’esfondri. Té passions i és sociable, és intel·ligent, i té humor i és prou culta i bonica, i a més a més, té clar que ha de cultivar totes aquestes característiques, però mai tant per a arribar a eclipsar el seu home. Si és mare –seria desitjable que ho volgués arribar a esdevenir–, ha de ser abnegada i sentir un amor i un delit profund per les criatures, alhora que no descuida les necessitats o desitjos del marit perquè ell no se senti mai tan secundari com ella. Que treballi fora de casa està bé, però assumint que la feina important, per remuneració i per repercussió social, serà la d’ell. I que, per tant, pot tenir ambicions laborals, però sempre tenint clar que si algú ha de reduir la jornada laboral per cuidar la canalla, serà ella, i que la seva feina i vocacions seran possibles sempre en aquest segon pla.

Tal vegada alguns considerareu que exagero i us posareu les mans al cap mostrant un absolut desacord, fins i tot sentireu ràbia cap a mi i se us ofendran els ulls de llegir-me perquè vosaltres com a homes no heu cercat mai tals coses en una dona. Però, estimats, elles no diuen el mateix. Que no hàgiu expressat mai aquesta llista de requisits en veu alta no vol dir que, internament, no els hàgiu assumit i donat per fets, perquè, entre més coses, així és com uns van dir que havien de ser les dones que tindríeu per parelles. No seria la primera vegada que un home afirma que la seva dona és feliç, que tot va bé dins la parella i, quan pregunten a ella com se sent, ella, amb culpa i amb la veu atemorida, contesta que no ha estat pas gaire feliç, però que ha fet veure que sí, perquè és el que havia de fer i perquè ben poca gent li ha preguntat mai, sincerament, com se sentia.

El concepte diu que la gran majoria d’homes cerca dones que ja no existeixen, i això, ben mirat, no és del tot cert. Per a sorpresa de ben poques, la dreta, esparverada amb els nous models relacionals, i amb el tarannà alliberat, rebel i d’autoestima de les noies i dones actuals, s’ha afanyat a rentar el cap a les noves generacions de joves per fer-los entendre que ser una tradwife és el millor, i el més trist és que, en part, ho està aconseguint, sobretot d’ençà que el dèspota de Trump arribà al poder. Aquell fenomen que s’inicià als Estats Units aviat va començar a inundar les xarxes i va arribar a Europa.

I en aquesta societat que tendeix a la polarització, ara ens trobem amb dos blocs diferenciats de dones; aquelles que, sabent-ho o no, segueixen els preceptes més tradicionalistes marcats per la dreta, i aquelles que malden per trencar amb els dics de contenció que les volen fent passes enrere per tornar a ser àngels preciosos de les llars. Si jo, en part, ho entenc: el món va molt millor quan el 50% de la població que representem les dones calla i es conforma. Va molt millor per als homes, és clar, i quina nosa i quina mandra i quina ràbia aquest despertar feminista que ara ens obliga a revisar-nos i a entendre que és l’hora del relleu a la gran torre de marfil dels privilegis. Homes, ja em sap greu, de debò. Ho repeteixo, us entenc. Ningú vol renunciar als seus privilegis, jo tampoc, i quina tocada de pebrots que hagi de ser ara, precisament en aquest tram de la història on us ha tocat viure a vosaltres, que hagi esclatat el desig de les dones de voler-se alliberar per recuperar els seus drets. No viviu moments fàcils; ho entenc. Sabeu que ja no podeu perpetrar els models de masculinitat que van representar els vostres besavis, avis i pares, però ara us sentiu perduts, perquè aleshores, qui heu de ser ben bé? No queda clar. I mentre sentiu aquest vertigen de qui es veu obligat a socialitzar els seus privilegis pel bé comú i us sentiu qüestionats, venim nosaltres, les dones, a plantar-vos cara, a dir-vos així-ja-no, i a fer-vos entendre que és moment de canvis i que volem els resultats ara perquè tota aquesta feina s’hauria d’haver fet no per abans-d’ahir, sinó pels segles d’ahir.

I això ens porta al que cerquen les dones i no troben; els homes que no existeixen. No existeixen perquè estan en procés de transformació. I de la mateixa manera que nosaltres tenim el cos i l’ànima dividits entre el que ens van dir que havíem de ser com a dones i mares i el que realment volem ser, ells també tenen el cos dividit entre el que ja no poden ser i el que no saben que volen ser. D’aquí, la refotuda dificultat actual que viuen les parelles heterosexuals: nosaltres i ells, dues computadores en procés d’esborrar vells sistemes operatius i instal·lant-se’n de nous, que en comptes de confluir, s’allunyen o s’oposen. Les dones volem un home que no ha estat mai educat per fer el que necessitem que faci, que sigui: més humà, treballat emocionalment, capaç d’expressar-se i de mostrar-se vulnerable sense sentir aquella vergonya ancestral, aquella veu que us ha dit tants cops: els homes no ploren, els homes sempre saben què cal fer, els homes manen, executen, lideren, són forts, ho tenen sempre tot clar i triomfen, són els pals de paller de les famílies i s’esllomen per fer rutllar l’economia de la llar, i del món. Volem homes que demanin perdó sense sentir que se’ls fereix l’orgull, que esmenin errors, que reconeguin que estan perduts, potser tant com nosaltres, que es mostrin vulnerables, que diguin: sóc aquí per donar-te suport, que se sentin feliços de criar els seus fills, de passar hores amb ells, que tinguin ganes de veure triomfar les seves dones, que els permetin ser, desenvolupar-se i créixer espiritualment, socialment i vocacionalment sense que això els faci témer ser desbancats o tan secundaris com ho hem estat nosaltres. Volem homes que entenguin que, a nosaltres, cardar ens agrada tant o més que a ells, però que alhora comprenguin que han de tolerar que els diguin avui no vull, sense que això condueixi a comportaments violents o càstings psicològics. Que ens preguntin com estem, que ens cuidin, que ens cardin, que ens adorin sense oprimir-nos, que ens donin les gràcies, que demostrin que ens veuen i que actuïn en conseqüència.

Sigui com sigui, gosaria dir que abans aconseguiran ells trobar les dones que ja no existeixen que no pas nosaltres trobarem els homes que encara no existeixen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor