Doncs a Europa sí que han entès això del “rei Puigdemont”

  • La gran premsa europea destaca dues conseqüències de les eleccions: "Prepareu-vos per a la reaparició de Catalunya com un afer polític" i "Espanya esdevé com més va més ingovernable"

Vicent Partal
25.07.2023 - 21:40
Actualització: 25.07.2023 - 22:52
VilaWeb

La corresponsal de Le Monde a Madrid va fer dilluns un article llarg  en què explicava la nit electoral espanyola –recordeu que Le Monde és, encara, un diari vespertí i per tant tenen temps de fer literatura sobre allò que passa a la nit. La crònica era passable, infectada amb els tòpics que normalment els corresponsals adopten només d’arribar a un lloc, però s’entenia. La càrrega, tanmateix, el diari parisenc la posava en l’editorial. La frase: “El nou impasse que ha eixit de les urnes aquest diumenge no fa sinó confirmar que el país [Espanya] esdevé com més va més ingovernable.

De França a Itàlia. Il Corriere della Sera, com en el cas de Le Monde el gran diari de referència del país, titula: “Totes les giragonses de l’independentista Puigdemont, que serà l’agulla de la balança“. I explica –als italians la història els fascina– que “tot i residir en una ciutat que va ser fatal per a Napoleó, el seu Waterloo encara no ha arribat”. Il Post, un dels diaris digitals més potents del país, titula simplement: “Carles Puigdemont, encara ell“. Titular, a Itàlia, és tot un art.

I d’Itàlia a Alemanya. El corresponsal a Espanya del Frankfurter Allgemeine Zeitung, també el gran diari de referència del país, titula: “La clau la té Puigdemont?” El corresponsal del diari alemany va seguir, durant tot l’any 2017 a Barcelona, el procés independentista i no parla a la babalà…

Tanmateix, és Politico el diari que crec que interpreta millor què va passar diumenge, això que al sud dels Pirineus tanta gent vol fer-nos mirar amb uns ulls, amb unes ulleres, de fet, marcades i tendencioses.

Politico és un diari amb seu a Brussel·les, llegit amb lupa pel personal polític i tècnic de la Unió Europea. Dilluns el butlletí del diari, “Brussels Playbook” –un butlletí seguidíssim–, obria portada exultant, anunciant: “Espanya diu no a l’extrema dreta“.

Però quan comences a llegir, novament Puigdemont és el gran protagonista. Primer el qualifica de Kingmaker (‘el fabricant de reis’, una expressió que en anglès s’adjudica a qui pot fer president algú), i recorda que ERC i Junts tenen el poder de decidir qui serà president d’Espanya. Després parla del preu a pagar i acaba comentant una piulada de Puigdemont dient que “el King Carles [Rei Carles] hi fica cullerada” –aquest butlletí és conegut pel to desimbolt que fa servir i ja té sovint sortides com aquesta.

Però el detall decisiu arriba al final, quan Politico supera la personificació en el president a l’exili i es pregunta “Què significa això per a la Unió Europea?” Ho traduesc: “La por d’una nova aliança dins el Consell Europeu de països governats per l’extrema dreta s’allunya, però prepareu-vos per a la reaparició de Catalunya com un afer polític, o per a unes noves eleccions.”

“Prepareu-vos per a la reaparició de Catalunya com un afer polític”, que “Espanya esdevé com més va més ingovernable”. Si Junts –o l’aliança que Junts sembla que vol bastir amb ERC, la CUP, l’ANC, Òmnium i el Consell de la República– saben moure les fitxes que tenen a les mans, aquesta ha de ser la primera conseqüència de l’oportunitat que han obert les eleccions de diumenge. I això ho diuen, ep!, els principals diaris europeus.

 

PS1. Passades les eleccions, ERC ha anunciat de sorpresa que s’incorpora al govern de la Diputació de Barcelona que dirigeix el PSOE. ERC té el dret de fer allò que vulga, però la manera com ha esperat que passassen les eleccions per anunciar una decisió que és evident que havia estat negociada abans és un engany als ciutadans i, especialment, als seus votants –als quals van voler amagar una decisió que sabien que podia posar en dubte el vot. Tan evident i tan feridor és que ahir, per primera vegada, es van poder sentir veus disconformes i crítiques de càrrecs del partit, més enllà de les habituals del Col·lectiu Primer d’Octubre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor