La dona de Llarena, la polèmica Gema Espinosa, entre els vocals del nou CGPJ pactats pel PP i el PSOE

  • Espinosa ja havia de ser vocal el 2018, però el projecte es va escapçar arran de l'escàndol dels whatsapps d'Ignacio Cosidó

VilaWeb
Gema Espinosa, en una imatge d'arxiu.
Redacció
25.06.2024 - 20:22
Actualització: 25.06.2024 - 20:54

Després de més de cinc anys amb el mandat caducat, el PP i el PSOE han arribat a un acord per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol. La mediació europea ha reeixit i tots dos partits també han acordat d’elaborar una nova llei orgànica sobre el poder judicial i nomenar un nou magistrat.

El PP i el PSOE ja han pactat qui seran els vint nous membres del CGPJ. Hi ha perfils de tota mena, però hi ha un nom que crida l’atenció: Gema Espinosa, dona de Pablo Llarena, el jutge instructor de la causa contra l’independentisme català. Un perfil carregat de polèmiques que fa uns quants anys ja tenia números per a esdevenir vocal del CGPJ, però que va fracassar arran de l’escàndol dels whatsapps del senador del PP Ignacio Cosidó, l’any 2018, en què va assegurar que el PP, amb el beneplàcit del PSOE, s’assegurava la presidència del CGPJ per la “porta del darrere”.

Denúncia per tracte de favor

La gestió d’Espinosa ha estat sota sospita. L’estiu del 2018, va transcendir una maniobra que la implicava, per a crear una plaça de fiscal feta a mida per a Sofía Marchena, la filla del president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, que va jutjar els presoners polítics.

L’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils s’hi va querellar per aquest motiu. La denunciaven per prevaricació. Aquest col·lectiu de juristes, encapçalat per l’ex-magistrat Elpidio José Silva, va denunciar que el CGPJ havia creat la plaça per a la filla del magistrat que havia de presidir el judici a l’1-O; i que ho havia fet d’una manera irregular i a instància d’Espinosa, que aleshores era la directora de l’Escola Judicial.

El 2016 Sofía Marchena va aprovar l’oposició comuna que es fa a la carrera judicial i a la carrera de fiscal i va decidir que volia ser jutgessa, per la qual cosa va entrar a l’Escola Judicial que dirigia Espinosa, amb seu a Barcelona. Sofía Marchena va elegir la carrera de jutgessa, però poc després d’haver començat una malaltia la va forçar a deixar els estudis.

Una volta recuperada, en compte de reprendre els estudis per a jutgessa amb la promoció següent, tal com preveu la llei, el CGPJ va permetre-li de tornar a elegir i d’optar a ser fiscal, conservant la nota que tenia. Una situació sense precedents: el CGPJ ho va fer possible ampliant la convocatòria inicial de trenta-cinc fiscals fins a trenta-sis, i rebaixant la nota de Marchena, amb l’argument que no perjudicava ningú. Això li va permetre d’entrar en el darrere lloc. La maniobra, segons que va revelar ElDiario.es, fou capitanejada per Gema Espinosa. I per això el Col·lectiu Atenes va presentar la querella, que ni tan sols fou admesa a tràmit.

A punt d’accedir al CGPJ el 2018

Mentre Pablo Llarena enllestia la instrucció de la causa contra l’independentisme, el 2018, Espinosa s’anava preparant per fer el salt a la cúpula judicial, com a vocal del CGPJ. Va deixar la direcció de l’Escola Judicial perquè hi havia d’accedir a final d’any, però l’escàndol dels whatsapps d’Ignacio Cosidó ho va escapçar tot i la renovació del CGPJ va restar aturada, amb el trencament de l’acord entre PP i PSOE.

Qui són la resta de vocals? 

A part d’Espinosa, hi ha dinou nous vocals del CGPJ. Els vocals de procedència judicial (12 de 20) són: Ángel Arozamena, Esther Erice, José María Fernández Seijo, José María Páez, José Carlos Orga, José Eduardo Martínez, José Antonio Montero, María Pilar Esther Rojo, Carlos Preciado, Alejandro Abascal i Lucía Avilés. I els del torn de juristes de prestigi reconegut són: José Luis Costa, Argelia Queralt, Pilar Jiménez, Luis Martín, Inés Herreros, Ricardos Bodas, Bernardo Fernández i Isabel Revuelta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb