19.03.2016 - 13:33
|
Actualització: 20.03.2016 - 11:58
Segurament la dada més contundent (i sorprenent) del baròmetre (pdf) del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat fet públic ahir és l’increment espectacular del nombre de diputats que tindria Catalunya Sí que es Pot (CSQP) si ara hi hagués eleccions al parlament; passaria dels 11 que té ara a entre 21 i 23. Tots els altres veurien reduïda la seva representació, en més o menys mesura. D’on ve aquest increment? Segons el CEO, la coalició d’esquerres rebria votants de pràcticament tots els altres partits, especialment de la CUP i del PSC.
En efecte, l’estudi diu que l’11,6% dels qui diuen haver votat la CUP el 27-S ara ho farien per Catalunya Sí que es Pot; i el mateix faria el 6,5% dels votants del PSC. El director del CEO, Jordi Argelaguet apuntava ahir com una de les causes la conjuntura política actual, dominada pel debat sobre la investidura del nou president espanyol, en què Podem, un dels integrants de la coalició, és un dels protagonistes; el sondatge es va fer amb una mostra de 1.500 enquestes entre el 22 de febrer i el 8 de març, durant el debat i votació de la investidura fallida de Pedro Sánchez, i tot just a l’inici de les crisis de Podem l’agudització de les quals no va venir fins després.
A més, aquesta hipotètica transferència de vot coincideix amb una altra dada que ofereix el CEO: una lleugera davallada de la intenció de vot de Junts pel Sí. Un 83% dels que van fer confiança a la coalició independentista ho tornaria a fer ara, i el transvasament de vot a d’altres opcions no és massa significativa, perquè fonamentalment passarien a engruixir el grup dels indecisos. Però això sí que té una traducció en la projecció d’escons, que en Junts pel Sí passaria dels 62 d’ara a 56-58. La principal beneficiada seria Catalunya Sí que es Pot.
La posició sobre la independència
I quina posició tenen els qui votarien ara Catalunya Sí que es Pot en relació amb la independència D’entrada, un 65% pensa que Catalunya té un nivell insuficient autonomia, i un 28% considera que ja té prou autonomia. Un 56% pensa que Catalunya hauria de ser un estat dins una Espanya federal; un 22%, una comunitat autònoma; un 9,8%, un estat independent i un 6% no ho sap. I a la pregunta, ‘vol que Catalunya esdevingui un estat independent?’, un 63,9% responen que no; un 20,3%, sí i un 13,5% no ho sap.
Ara, la majoria veu poc probable que el govern espanyol acabi oferint un acord acceptable per a la majoria del parlament català: un 44% ho veu poc probable; un 23% ho veu gens probable i només un 20% ho troba bastant probable, i un 7% molt probable.
La paradoxa federalista
És a dir, un 70% dels qui votarien Catalunya Sí que es Pot veu poc o gens probable que el govern espanyol ofereixi cap acord acceptable per al parlament català i un 65% diu que Catalunya té un nivell insuficient d’autonomia, però tan sols un 20% votaria sí en un referèndum i un 63% dels votants votaria no.
Justament avui el politòleg Sergi Castanyé ha fet una anàlisi sobre la paradoxa dels federalistes que no confien en Espanya però votarien no a la independència.
[Informació relacionada: Empat tècnic entre el sí i el no a la independència, segons el CEO]