01.06.2016 - 00:26
|
Actualització: 01.06.2016 - 07:46
El Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GPRMH) ha lliurat a la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques un estudi en què es comptabilitzen un total de 299 fosses comunes al País Valencià, una xifra que creu que podria pujar a més de 400 si continuen investigant. Es calcula que hi jeuen al voltant de 10.000 represaliats. Pel que fa exhumacions, el País Valencià és a la cua en comparació amb les altres comunitats, amb només 11 intervencions, en les quals s’han recuperat 43 cossos.
Ho han avançat avui el president del GPRMH, Matías Alonso, i l’arqueòleg coordinador de la investigació, Miguel Mezquida, en una conferència de premsa en què han volgut denunciar que, mentre que la majoria dels represaliats del bàndol franquista han estat trets de les fosses per ser traslladats al Valle de los Caídos, gairebé tots els cossos de les víctimes del bàndol republicà continuen al mateix lloc.
La investigació completa un estudi elaborat pel GPRMH i presentat al govern espanyol el 2011 per a ajudar a elaborar el mapa de fosses estatal en el marc de la llei de la memòria històrica. Segons que ha explicat Alonso, el GPRMH va prendre la iniciativa quan l’anterior Generalitat del PP es negà ostensiblement a fer-ho. En aquell moment s’havien localitzat 172 fosses a la circumscripció de València. Tot i això, el govern espanyol no va incloure aquesta informació en el mapa estatal.
Des d’aleshores, s’ha continuat investigant i, gràcies al treball de camp i a publicacions de fonts com els llibres de Vicent Gavarda, s’han comptabilitzat aquestes 299 fosses comunes.
L’arqueòleg responsable, Miguel Mezquida, ha confiat que el nou govern valencià demostri més sensibilitat i pugui atorgar ajudes per a continuar la investigació i emprendre noves exhumacions.
Segons Mezquida, les comarques de Castelló són un camp de batalla ple de trinxeres, amb 71 fosses. A les comarques de València, de les 119 fosses de la repressió del franquisme només es van fer exhumacions en quatre. En el cas d’Alacant, fins ara ‘molt desconegut’ –ha dit–, en les 34 fosses de la repressió franquista no s’ha fet cap exhumació.