Un documentari retratarà la repressió franquista i les exhumacions de Paterna i Castelló

  • El documentarista Carlos Gonga i la periodista Isabel Ginés treballen ara en l'enregistrament de testimonis per a elaborar un peça que s'entrenarà al 2020

VilaWeb

Europa Press

17.11.2019 - 19:52
Actualització: 17.11.2019 - 20:29

El Menador de Castelló ha acollit avui la presentació del documentari La memòria no oblidada, del documentarista Carlos Gonga i la periodista Isabel Ginés, que tracta tant la repressió franquista ocorreguda a Paterna (Horta) en l’anomenat ‘Paredón de España’ –on més de dues mil persones van ser afusellades per qüestions d’ideologia durant el franquisme– com també les exhumacions en aquesta localitat i a Castelló.

La cinta reflecteix les del cementiri de Castelló, on els seus creadors van començar a enregistrar imatges durant l’última campanya de treballs a l’octubre. Gonga i Ginés se centren ara en l’enregistrament de testimonis per a elaborar un peça que s’entrenarà el 2020, com ha explicat l’Ajuntament de Castelló en un comunicat.

La regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, ha expressat el seu agraïment als autors per ‘haver mostrat una realitat oblidada, haver tret a la llum una part horrorosa de la història i perquè gràcies a treballs com aquest, juntament amb les exhumacions tant de Paterna com de Castelló, es podrà tancar ferides i, d’una vegada per sempre, aportar pau a la democràcia’.

‘Hem estat el primer ajuntament a fer front a un projecte d’aquestes característiques amb finançament exclusivament municipal i ara tenim la responsabilitat d’explicar allò que hem descobert i de donar veu a les víctimes’, ha assegurat.

El documentari se centra en els treballs a València i Paterna i es divideix en tres parts. En la primera parlen dotze víctimes que conten com van viure aquells anys les seves famílies i quines conseqüències i represàlies va tenir.

En la segona part, arqueòlegs, antropòlegs i metges parlen sobre els treballs d’exhumació i la posterior anàlisi i identificació dels ossos. Finalment, la tercera serà la part en la qual diferents organitzacions polítiques parlaran sobre memòria històrica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor