24.02.2020 - 10:17
Quin paper va jugar Juan Carlos I en el cop d’estat del 23-F? Com s’hi van involucrar els serveis secrets espanyols? Per què un terç dels acusats de participar en el cop d’Antonio Tejero van ser absolts? Aquestes preguntes fa quaranta anys que cerquen respostes perquè els documents sobre aquell dia estan classificats sota la llei espanyola de secrets oficials.
Tanmateix, el programa 360º de la televisió pública basca ha intentat a La mano del rey treure l’entrellat d’una de les grans taques de la història de la democràcia espanyola. Per això, parlen amb polítics, periodistes i treballadors que eren al congrés aquell vespre del 23 de febrer de 1981, així com amb coneguts dels implicats en el cop.
En aquest sentit, Luis Fernández-Villamea, fundador de la revista Fuerza Nueva i íntim amic de Blas Piñar, explica que Tejero li va assegurar que el 23-F va actuar sota les ordres de Juan Carlos I. ‘No vam anar allà per la investidura del senyor Calvo-Sotelo, que fou l’únic que se’n va beneficiar i, a més a més, mai ens va donar les gràcies’, comenta.
Fernández-Villamea també afirma que la casa reial va recórrer a Tejero perquè ‘sabien que era una persona que ho podia fer molt bé. L’operació militar va ser una obra d’art.’ Segons ell, la gran contribució del líder colpista va ser evitar conflictes durant el segrest del congrés. ‘La gran obra va ser evitar un vessament de sang, perquè ell no era allà per això’, conclou.
Podeu veure el reportatge complet ací: