01.11.2022 - 13:15
|
Actualització: 01.11.2022 - 19:30
La cadena BBC ha publicat avui un documentari amb informacions que documenten les devolucions en calent il·legals de la policia espanyola i la violència dels agents marroquins el 24 de juny, quan dos mil immigrants subsaharians van saltar la tanca de Melilla i en van acabar morint vint-i-quatre, segons les xifres oficials.
El documentari, del programa Africa Eye, demostra que unes quantes de les morts que s’havia dit que no havien estat en territori espanyol sí que hi van passar, i, tal com ha dit la cadena a Twitter, les conclusions generals del reportatge contradiuen la versió oficial dels fets, que encara són investigats.
La BBC també ha indicat que sembla que les autoritats marroquines no haurien provat d’impedir que el grup arribés al pas fronterer. En el gran nombre de vídeos que aporta el reportatge es veu l’allau humana que es va formar pel pànic, els cadàvers llançats d’una banda a una altra i també es mostra com la policia marroquina llançava gasos lacrimògens i bombes de fum en espais tancats on hi havia gent atrapada, cosa que va causar l’asfíxia d’algunes víctimes.
Respecte de les devolucions en calent, el documentari recupera les imatges que les demostren: forces marroquines que entren a l’estat espanyol per emportar-se els immigrants. El Ministeri d’Interior espanyol nega que es fessin tres-centes devolucions en calent i que es moguessin cadàvers cap al Marroc, però la cadena recorda que el Defensor del Poble sí que ha dit que més de quatre-cents immigrants van ser retornats en calent i que el ministeri no havia compartit totes les gravacions.
Vegeu tot segut l’enfilall que ha publicat la BBC, amb molts vídeos del documentari, que també es pot veure a la seva web.
THREAD
In June, at least 24 African migrants died trying to cross into Europe.#BBCAfricaEye investigated this horrifying event, unveiling new evidence and painful testimony, contradicting the official version of events.
This is what we found. pic.twitter.com/EWMKxA5VKx
— BBC News Africa (@BBCAfrica) November 1, 2022