Documentaris en català: una oportunitat per a conèixer noves realitats durant el confinament

  • Festivals, organitzacions, productores i mitjans de comunicació ofereixen una part del seu contingut gratuïtament

VilaWeb
Redacció
25.03.2020 - 21:50
Actualització: 26.03.2020 - 07:40

D’opcions per a omplir les estones lliures durant el confinament n’hi ha moltes i de molts variades. Aquest temps també és una bona oportunitat per a veure, conèixer i entendre realitats, conflictes i històries que ens envolten o que succeeixen en uns altres països. VilaWeb ha fet un recull de plataformes que ofereixen documentaris.

La Directa

La Directa ofereix un recull de set projectes audiovisuals que tracten de diversos temes. Les mobilitzacions pel procés independentista, la lluita i la resistència del col·lectiu LGTBI al Marroc i l’oposició a les incineradores de residus en són exemples. Destaquem ‘La gota que fa vessar el Delta. Un futur sota l’aigua’, que analitza les conseqüències del temporal Glòria al delta de l’Ebre i les mesures que caldrà encarar per garantir la supervivència d’aquest indret. 

À Punt

À Punt dedica el programa ‘Zoom‘ a documentaris que tracten, sobretot, de temes socials. Destaquem 113, que mostra la lluita d’un grup de persones que s’uneixen per aconseguir justícia i reparació pels represaliats del franquisme. Els cossos dels seus familiars van ser recuperats de la fossa 113 de Paterna.

IB3

IB3 també té un programa anomenat ‘Zoom‘ que publica documentaris setmanalment. Dels últims que han publicat, destaquem ‘Menors, risc i protecció‘ que explica la trama d’explotació sexual de què van ser víctimes setze menors tutelats per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS)

TV3

El ‘30 Minuts‘ i el ‘Sense Ficció‘ són els programes de documentaris més destacats de TV3. A les webs respectives es  poden recuperar els films de les darreres temporades. De ‘Sense Ficció’ destaquem ‘Els supervivents del vol 9525 de Germanwings‘ que fa un retrat de la realitat de trauma emocional que viuen molts dels familiars dels desapareguts en la tragèdia de l’avió que es va estavellar als Alps. Del ’30 Minuts’ us recomanem ‘La gran vellesa‘ que parla de les diverses maneres d’envellir i dels principals desafiaments que implica per a la societat. 

Betevé

La televisió pública de Barcelona emet documentaris fets per joves al programa ‘Doc’s‘. En aquest cas destaquem ‘Depèn de tu‘ que mostra un viatge amb tren que emprenen deu estudiants de secundària sense tenir clar què volen fer després de l’institut. El viatge els servirà per a descobrir nous interessos i inspirar-se.

Filmoteca de Catalunya

La Filmoteca de Catalunya ha obert el seu arxiu per posar a l’abast de tothom els recursos audiovisuals. A més, a Twitter cada dia van publicant propostes de films

Cinema Lliure

A Twitter, Cinema Lliure continua fent recomanacions i publicant alguns dels documentaris que formen part de la mostra d’hivern que s’ha hagut de suspendre. A més, també piulen articles o publicacions que complementen la visualització perquè els espectadors puguin aprofundir i reflexionar sobre la història. 

 

Càmeresiacció

Aquest col·lectiu té projectes audiovisuals propis que ens acosten realitats sovint invisibilitzades, com el cas del documentari ‘Distàncies‘. El film mostra el dia a dia dels qui tenen alguna malaltia neurodegenerativa i convida a reflexionar sobre si aquestes persones realment tenen els mateixos privilegis i llibertats que la resta.

Clack

La productora mataronina també fa propostes de documentaris de diverses plataformes en un fil de Twitter. L’últim treball de la productora és el documentari ‘Les resilients‘, que parla de l’escena musical feminista a Catalunya i l’estat espanyol. És disponible a Filmin

Docs Barcelona

El festival de documentals Docs Barcelona piula cada dia a Twitter una recomanació d’un documentari per veure aquests dies de confinament. No totes les propostes són gratuïtes, sinó algunes són de plataformes de pagament. 

I per als qui no en tinguin prou, a la web del festival internacional IDFA hi podreu trobar tota mena de documentaris i films en anglès.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor