16.05.2023 - 16:52
|
Actualització: 16.05.2023 - 17:47
Un 22% dels docents enquestats per la UGT afirma haver patit alguna agressió física per part d’alumnes o familiars, mentre que un 11% assegura haver sofert actes vandàlics per causes directament relacionades amb la feina. Aquestes són dues de les conclusions extretes del darrer qüestionari fet a 3.222 persones que treballen en diferents etapes educatives i que han respost diferents preguntes relacionades amb la salut laboral i la prevenció de riscs. El sindicat considera que en les respostes es reflecteixen una sèrie d’aspectes “preocupants i importants” relacionats amb “l’estrès, l’ansietat, l’assetjament i les agressions” que giren entorn de la protecció dels drets laborals dels treballadors i que requereixen “mesures urgents”.
L’enquesta també revela que un 74% de les persones enquestades ha patit alguna vegada al llarg de la seva carrera per la seva integritat física o emocional, mentre que un 48% ha assegurat haver tingut situacions desagradables amb alguns dels membres de la comunitat educativa i s’ha sentit desatès quan ha demanat acompanyament a l’administració. Pel que fa a les agressions verbals, un 53% n’hauria patit per part d’algun membre de la comunitat educativa.
Pel que fa a la seva tasca de docent, un 76% assegura sentir-se poc valorat, sobretot a l’etapa de secundària. D’altra banda, un 74% afirma haver patit alguna vegada símptomes d’ansietat, com per exemple pressió al pit, insomni o estrès. A més, un 95% creu que l’excés de burocràcia els treu temps per atendre i acompanyar a l’alumnat en el seu procés d’aprenentatge, abocant al professorat a una situació d’estrès i ansietat.
Finalment, pel que fa als casos d’assetjament, un 2% dels enquestats assegura haver activat el protocol. D’aquests, un 13% pensa que ha estat àgil i efectiu, un 95% pensa que no garanteix la transparència i la bona praxi per part del Departament d’Educació, i un 23% sosté que les actuacions durant el protocol han estat sensibles i respectuoses amb la teva situació.