Divuit hores atrapats en les carreteres sense atenció: “No va venir ningú a socórrer-nos”

VilaWeb
Fotografia: Miguel Ángel Polo

Text

Laura Escartí

30.10.2024 - 18:19
Actualització: 30.10.2024 - 21:07

Durant la jornada d’avui, es va sabent l’abast de l’episodi de gota freda que ha assolat les comarques del centre del País Valencià. D’ençà d’ahir, s’han viscut moments dramàtics en desenes de poblacions i continuen arribant testimonis esfereïdors. A més dels pobles i barris negats, les carreteres també van ser escenari del caos. Moltes persones van quedar-hi atrapades a causa dels talls de vies i de les inundacions, aïllades sense cap mena d’informació ni d’atenció durant hores.

Parlem amb I. i J., una parella que resideix al Camp de Túria i que va viure aquesta situació en diferents carreteres. En el cas de J., va quedar atrapat en un pont de la CV-36: “Els sis carrils anaven plens d’aigua, era un riu.” Eixia de treballar a les 19.00 d’un taller del polígon Mas del Jutge de Torrent (l’Horta Sud). Explica que la rotonda de l’eixida havia quedat inundada i, quan va tornar enrere, el polígon ja s’havia inundat. Després va saber que el pont pel qual s’hi accedeix havia caigut.

“La gent feia burrades. Obrien l’autovia i tots els cotxes cap allà. En acabat arribaven al pont, que és el que jo agafe habitualment per entrar al polígon, i es veu que la carretera estava trencada i el pont havia caigut. D’ací, tots cap allà de nou. Uns en una direcció, i uns en una altra, al final tots al mig fent un embús.” Així relata el caos que es va viure ahir al vespre. Diu que un policia els va explicar que no es podia anar enlloc, i que només podien esperar.

Va passar tota la nit al cotxe. Es va fer llarga, només tenia el poc d’aigua que portava i un tros de pa que li havia sobrat de dinar. Quan avui s’ha pogut moure, l’han desviat cap a la V-31, coneguda com la pista de Silla. Allí, l’escenari que s’hi ha trobat era devastador. En el sentit contrari al qual circulava, la via era tot un seguit de vehicles bolcats. Finalment, ha pogut arribar a casa a migdia, divuit hores després.

 

Paral·lelament, la seua parella, I., va quedar atrapada a Torís (Ribera Alta), epicentre de les pluges, sense cobertura i sense poder comunicar-se amb ell. Treballa en una empresa de recanvis i havia de portar-hi una peça. Es va resguardar en casa d’un company i, en un moment en què va parar de ploure, cap a les 22.00, va decidir de tornar a agafar la furgoneta i eixir d’allí per poder parlar amb J. Però es va quedar atrapada en l’eixida de Godelleta (Foia de Bunyol), en la A-3. “Els cotxes venien contra direcció, vaig veure l’eixida i vaig dir ‘a mi ja no em passa res més’, vaig pujar al pont i m’hi vaig quedar. Que siga el que Déu vulga.” Es va quedar en un punt elevat on no va arribar l’aigua, però va veure el rescat d’un matrimoni que era a punt de ser arrossegat dins el seu cotxe per la crescuda del barranc del Poio.

Denuncia que, durant la nit, ningú no els va dir res, sinó que van haver de ser els conductors els qui s’acostassen a la Guàrdia Civil a demanar informació. “En cap moment va venir ningú a socórrer-nos, ni a preguntar-nos res”, diu. En el seu cas, no tenia res de menjar. “Cap a les 4.00 va aparèixer un home entre el fang amb el seu fill d’un any i mig, que no sabia ni com havien arribat allí. Estava en xoc. Eixa ha estat la pitjor part”, explica. Avui, cap a les 11.00, la Guàrdia Civil ha habilitat un carril i ha pogut reprendre la marxa, molt a poc a poc. Explica que tota la via era plena de canyes, palets, materials dels polígons, etc., que havien estat amuntegats a un costat perquè els vehicles pogueren eixir.

 

Irresponsabilitat de les empreses

Una de les crítiques més esteses avui a les xarxes ha estat que no s’hagués suspès tota activitat laboral malgrat l’alerta roja i l’avís per la gota freda, que ja feia dies que se sabia. Moltes veus consideren que la tragèdia s’hauria pogut evitar i s’haurien salvat vides si els polítics i empresaris haguessen suspès l’activitat.

“Vaig avisar el meu cap, li vaig dir que en Xest estaven els camions de bombers preparats per al desbordament. Vaig demanar que no m’hi feren anar, i pam. De moment, encara no m’han preguntat ni si estic bé”, diu I. Amb tot, prefereix de no arriscar-se a dir el nom de l’empresa, per por de tenir problemes.

En el cas de J., com que avui no ha anat a treballar, la seua empresa li ha dit que, si de cas, li llevarien aquest dia de les vacances. “Per a ells, si en lloc de fer vuit hores, en fas vint, millor”, lamenta. De fet, explica que mentre treballaven, els queia calamarsa dins el taller, i no els van enviar a casa.

En aquest sentit, s’ha creat un compte a Instagram per a denunciar aquesta mena d’abusos per part de les empreses. Es diu @dana_denuncies i ja té prop de dos mil seguidors. “Aquest compte naix per assenyalar aquelles empreses i empresaris que, davant l’alerta per la gota freda, han obligat els seus treballadors a acudir als seus llocs de treball, posant en risc així la seua integritat física en pro dels seus beneficis”, diu la primera publicació. Animen a compartir els casos dels afectats, que es compartiran de manera anònima per no posar en risc cap treballador. “Els seus beneficis, els nostres morts”, acaben.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor