02.05.2022 - 01:23
La vida microbiana diversa va existir a la Terra fa almenys 3.750 milions d’anys, segons suggereix un nou estudi dirigit per investigadors de l’University College de Londres que posa en dubte la visió convencional de quan va començar la vida.
Per a l’estudi, publicat a Science Advances, l’equip de recerca va analitzar una roca de la mida d’un puny procedent del Quebec (Canadà), que té una antiguitat entre 3.750 i 4.280 milions d’anys. En un article anterior de Nature l’equip va trobar a la roca diminuts filaments i tubs que semblaven haver estat fabricats per bacteris.
Tot i això, no tots els científics estaven d’acord que aquestes estructures -que daten d’uns 300 milions d’anys abans del que se sol acceptar com a primer senyal de vida antic- fossin d’origen biològic.
Ara, després d’una anàlisi més exhaustiva de la roca, l’equip ha descobert una estructura molt més gran i complexa -una tija amb branques paral·leles a un costat de gairebé un centímetre de longitud-, així com centenars d’esferes distorsionades, o el·lipsoides, al costat dels tubs i filaments.
Els investigadors afirmen que encara que algunes de les estructures podrien haver estat creades mitjançant reaccions químiques fortuïtes, la tija amb branques paral·leles, semblant a un arbre, és probablement d’origen biològic, ja que no s’ha trobat cap estructura similar creada únicament per la química.
L’equip també aporta proves de com els bacteris van obtenir la seva energia de maneres diferents. Van descobrir subproductes químics mineralitzats a la roca que concorden amb els antics microbis que vivien del ferro, el sofre i possiblement també del diòxid de carboni i la llum a través d’una forma de fotosíntesi en què no intervé l’oxigen.
Aquestes noves troballes, segons els investigadors, suggereixen que podria haver existit una varietat de vida microbiana a la Terra primigènia, possiblement només 300 milions d’anys després de la formació del planeta.