12.07.2016 - 16:55
VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
L’Institut Tecnològic del Plàstic Aimplas ha coordinat les investigacions per desenvolupar nous envasos sostenibles que allarguen la vida útil de formatges i pasta fresca en el marc del projecte europeu BIO4MAP. El resultat ha estat una nova generació d’envasos barrera, multicapa i transparents el cost dels quals és fins a un 25% inferior al dels convencionals i l’impacte ambiental dels qual també és inferior, amb una empremta de carboni fins a un 29% menor.
Segons ha informat l’institut en un comunicat, la combinació de diferents capes de bioplàstics (PLA, PVOH i adhesius) i un recobriment de cera obtingut a partir de les fulles d’olivera han fet possible l’obtenció d’envasos aptes per a contindre aliments envasaments en atmosfera modificada, que aïllen el producte de l’oxigen i de la humitat per impedir el desenvolupament de bacteris i fongs.
En el cas del PLA, es tracta d’un material fàcilment reciclable i amb excel·lents propietats mecàniques. Per part seua, el PVOH aporta barrera als gasos i és soluble a l’aigua, pel que desapareix en el procés de rentat permetent el reciclat del PLA.
Les dues capes estaran unides per innovadors adhesius biodegradables, mentre que un recobriment de cera elaborat a partir de fulles d’olivera aporta barrera al vapor d’aigua. Este recobriment, que no desapareix en el procés de rentat, actua com a plastificant per al PLA, millorant la seua flexibilitat.
Es tracta de materials que en el seu conjunt presenten una empremta de carboni un 57% menor a la dels materials utilitzats tradicionalment en la fabricació envasos per a contindre este tipus d’aliments.
El projecte BIO4MAP està finançat pel setè Programa Marc de la Unión Europea, gestionat per l’Agència Executiva d’Investigació (AEI). Es tracta d’un projecte de 30 mesos de durada que té un pressupost d’1,5 milions d’euros.
ENVASAMENT SOSTENIBLE DE FORMATGE I PASTA
Entre els socis del projecte destaca l’interproveïdor de Mercadona Central Formatgera Montesinos, una empresa potencial usuària dels nous envasos per als seus medallons de formatge de cabra. Alhora, participen les espanyoles Vallés Plàstic, que s’encarrega d’aplicar el recobriment de cera, i Artibal, fabricant de vernissos, laques i tintes, encarregat de la formulació del mateix. Altres usuaris finals dels envasos són la belga Altoni-Kelderman, fabricant de pasta fresca, i l’alemanya Sachsenmilch, que envasa formatge en tallades.
A més, participen en el projecte l’empresa de compounding MAPA, a França, que ha desenvolupat l’adhesiu biodegradable juntament amb el centre d’investigació Abo Akademi de Finlàndia, l’empresa transformadora i fabricant d’envasos francès Bobino Plastique, i el centre tecnològic Fraunhofer IVV d’Alemanya, focalitzat en el desenvolupament de les ceres del recobriment.
“La funció d’Aimplas en el projecte, a més de la de coordinador, ha estat centrada en el desenvolupament del material biodegradable i barrera a oxígen necessari per a complir amb els requeriments finals dels aliments a envasar i és l’encarregat del processat dels nous materials que s’han desenvolupat per a l’obtenció del nou envàs multicapa”, explica Nuria López, investigadora principal del projecte en Aimplas.