06.06.2024 - 08:05
|
Actualització: 06.06.2024 - 10:15
El Disfrutar ha culminat el seu fulgurant ascens a l’Olimp de la gastronomia mundial i ja és el millor restaurant del món, segons el popular rànquing The World’s 50 Best Restaurant. L’establiment, que no fa ni una dècada que va aixecar la persiana en plena Eixample de Barcelona, ha seguit els passos del Bulli, escola de formació dels seus tres xefs, Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, i ha portat la cuina catalana fins al màxim reconeixement mundial. L’opció per la gastronomia avantguardista i creativa l’any passat va arribar al segon lloc, una posició arrodonida el novembre passat amb la tercera estrella Michelin. La gala s’ha fet aquesta matinada a Las Vegas (EUA).
BREAKING: Disfrutar in #Barcelona claims the No.1 spot in The World’s 50 Best Restaurants 2024, sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna! Congratulations to Oriol, Eduard, Mateu and the entire team! #Worlds50Best @Sanpellegrino @DisfrutarBCN pic.twitter.com/1KWuYym3oJ
— The World's 50 Best (@TheWorlds50Best) June 6, 2024
El Disfrutar és una proposta cuinada a foc lent. No és la primera experiència d’aquests xefs de l’escola del Bulli, que, una vegada va tancar el restaurant de Ferran Adrià, van decidir de refermar tot allò que havien après obrint el Compartir, un restaurant a Cadaqués que va arrancar l’abril del 2012.
L’experiència els va funcionar i aleshores van ampliar horitzons amb un segon establiment a Barcelona, situat en ple Eixample, que disposa d’un equip de 65 treballadors i una llista d’espera d’almenys un any.
Visiblement emocionats, tots tres xefs han pujat a l’escenari a recollir el guardó. Oriol Castro ha qualificat el moment de màgic i ha dit que havien rebut el reconeixement amb sorpresa i emoció. “Volem agrair i felicitar els companys d’ofici que són a la llista i que cadascú, amb el seu projecte, ha aportat el seu granet de sorra per construir la gran gastronomia”, ha explicat.
Per la seva banda, Eduard Xatruch ha dedicat el premi a la gastronomia de la terra i a tothom que treballa dia a dia per fer “aquest ofici meravellós” i ha tingut un record per l’equip del Disfrutar, que en aquell moment seguia la gala al local. “Sense els equips que ens han acompanyat des del primer dia no som res”, ha dit.
Finalment, Mateu Casañas ha garantit que cap dels tres es podia imaginar arribar mai a coronar la llista The World’s 50 Best Restaurant, tot i que aquest darrer any hi havien somiat molt. “L’ofici necessita hores, hores i hores, però et permet de fer feliç la gent”, ha conclòs. Alhora, ha recordat el Bulli i s’ha mostrat orgullós d’haver ajudat a fer-lo arribar a ser el millor restaurant del món, però ha reconegut que ser a Las Vegas amb el seu projecte era molt diferent.
La cuina catalana torna a encapçalar el rànquing
El 2018, el Disfrutar va assolir la divuitena posició i va endur-se el premi a la millor entrada a la llista de l’any. La perseverança de tots tres xefs els va portar, l’any passat, a ocupar la segona posició i a esdevenir el millor restaurant de tot Europa.
La cuina catalana ha ocupat la primera posició del The World’s 50 Best Restaurant unes quantes vegades. El Bulli la va ocupar el 2002 i, posteriorment, va revalidar-la ininterrompudament del 2006 al 2009. El Celler de Can Roca li va prendre el relleu poc després i va ostentar el primer lloc del rànquing el 2013 i el 2015. Les normes del rànquing van canviar i una vegada s’assoleix la primera posició, ja no es pot revalidar i l’establiment passa a formar part de la categoria The Best of the Best.
El basc Asador Etxebarri ha aconseguit la segona posició, i el podi l’ha completat el parisenc Table by Bruno Verjus. A la llista també hi figura Quique Dacosta (14) a Dénia.