Més de la meitat dels casos de discriminació lingüística del 2023 van ser en l’àmbit sanitari

  • La Plataforma per la Llengua va recollir cent tretze casos de discriminació lingüística el 2023, el 52% dels quals en l’àmbit sanitari

VilaWeb
Redacció / ACN
06.08.2024 - 16:51
Actualització: 06.08.2024 - 22:54

La Plataforma per la Llengua ha presentat l’informe anual en què recull cent tretze casos de discriminació lingüística de les administracions públiques. Cinquanta-nou d’aquests casos, és a dir, un 52%, van passar en l’àmbit sanitari.

Els casos de discriminació lingüística en les administracions públiques han pujat progressivament aquests darrers anys. El 2018 se’n van registrar 25; el 2019, 32; el 2020, 52; el 2021; 99; i el 2022, 118. La plataforma considera un cas de discriminació quan hi ha pressions per parlar en castellà, obstacles pel fet de parlar en català o l’impediment d’accedir al servei o a l’atenció per aquest mateix motiu.

L’informe també mostra un augment dels casos de discriminació per les administracions autonòmiques. Si el 2019 van representar el 28% del total, el 2023 van augmentar fins al 54%. En la mateixa línia, aquest creixement gradual coincideix amb el que hi ha hagut a les administracions sanitàries. El 2023, 56 dels casos de discriminació a les administracions autonòmiques van ser en els serveis sanitaris, un 92%.

L’entitat considera que aquesta quantitat de casos no és normal en una democràcia. A més, malgrat que al País Valencià i a les Illes no hi ha un requisit general per als treballadors de les administracions de saber el català, la gran majoria de casos són al Principat. Així doncs, l’entitat destaca que la majoria de discriminacions lingüístiques en l’àmbit sanitari les cometen treballadors que tenen l’obligació de saber català.

L’organització assenyala que no hi ha mecanismes efectius per a castigar els abusos lingüístics i que l’administració incompleix el deure d’organitzar-se adequadament per garantir els drets lingüístics.

Ahir, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va publicar un pla per a garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema de salut entre els anys 2024 i 2026. L’objectiu és convertir el català en la llengua d’ús habitual en el sistema i garantir que qualsevol persona es pugui comunicar en català quan sigui atès.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor