11.06.2019 - 21:50
|
Actualització: 12.06.2019 - 13:23
Els líders del PSPV, Compromís i Unides Podem-EU han aconseguit tancar un acord per conformar un nou govern del Botànic, en què Podem tindrà dues conselleries, una d’elles amb rang de vice-presidència amb competències en matèria de medi ambient. Així ho han acordat l’actual president de la Generalitat, Ximo Puig (PSPV), la vice-presidenta, Mónica Oltra (Compromís), i el líder de Unides Podem-EU, Rubén Martínez Dalmau, en una reunió mantinguda a primera hora d’aquest dimecres al Palau de la Generalitat, minuts abans de l’inici del debat d’investidura.
Segons que han informat fonts de la negociació, Unides Podem assumirà les conselleries de Transparència i Habitatge, aquesta última amb rang de vice-presidència i des de la qual es coordinarà una comissió delegada encarregada de ‘les polítiques verdes’ del Consell, similar a les ja existents d’Hisenda i Assumptes Socials. D’aquesta manera, el nou Consell tindrà 12 conselleries (dues més que ara), de les que el PSPV tindrà sis (una més), Compromís a quatre (una menys), i Unides Podem-EU entrarà amb dos.
La signatura de l’acord serà a les 18 hores a Alacant, al Castell de la Santa Bàrbara. És per això que la sessió d’investidura s’ha suspès després del discurs inicial de Ximo Puig i es reprendrà demà a les 10 del matí amb les intervencions dels grups parlamentaris i la votació, en què Puig tindrà garantits els 52 vots que sumen PSPV, Compromís i Unides Podem-EU.
Lluita contra el masclisme i la crisi climàtica
Puig ha començat el seu discurs d’investidura convocant a la ‘unitat davant la barbàrie’ que suposa la violència masclista, i amb paraules de record a Beatriz, l’última víctima al País Valencià. Puig ha assenyalat que aquesta violència ‘no és una qüestió domèstica’, sinó una qüestió de la societat davant la qual no es pot guardar equidistància’. Per això, ha anunciat que, si tira endavant la investidura, convocarà de forma immediata el Pacte valencià contra la violència masclista, que lidera la vice-presidència del Consell, amb la finalitat d”intensificar el combat comú’ contra aquesta xacra.
De repetir en el càrrec, també ha anunciat que la setmana vinent convocarà una reunió per rellançar el diàleg social amb una estratègia de quatre anys en l’horitzó 2030. Aquesta serà la primera acció com a president de la Generalitat, ja que el diàleg social serà en aquest mandat ‘la clau’ del projecte del govern del PSPV, Compromís i Unides Podem-EU, ha manifestat. Puig ha dit que la taxa d’atur és avui deu punts menor que fa quatre anys i que el País Valencià s’ha situat per sota de la mitjana de l’estat espanyol, en un ‘clima de confiança’ que s’ha traduït en confiança empresarial ‘positiva’, creixement en un 108% de la inversió estrangera i un augment en el nombre de turistes que ha duplicat les dades de 2014, amb 9,2 milions de visitants. Fins al maig, s’han creat 271.053 llocs de treball al País Valencià.
Per a Puig, aquestes millores han estat possibles gràcies a un escenari ‘d’estabilitat, honradesa i diàleg’, i ‘l’acció responsable’ d’empresaris i treballadors, representats pels sindicats i les organitzacions empresarials, que segons Puig han propiciat aquest entorn de confiança. L’acord social, ha dit, ha estat la condició necessària en la novena legislatura pel creixement de l’economia valenciana i que els beneficis d’aquest creixement beneficiïn al conjunt de la societat.
Seguidament, Puig ha proposat a les Corts la declaració de l’emergència climàtica al País Valencià, ja que, segons ha advertit, ‘estem consumint i degradant’ aquest planeta, ‘que és la nostra vida’. Puig ha assegurat que no hi haurà creixement sostenible si no s’aborda ‘amb decisió la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica’.
‘La transició energètica ja no és només una qüestió de justícia o d’ecologia, sinó també una qüestió de supervivència i de seguretat per a la vida de les persones’, ha manifestat. Això no obstant, ha dit que declarar l’emergència climàtica no és suficient per a fer front a la crisi, i ha avançat que el nou Botànic té un eix específic amb mesures per impulsar la transició ecològica i lluitar contra l’emergència climàtica.
Entre elles, ha anunciat una llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, que incorporarà un fons específic d’adaptació, mesures de foment de les energies renovables i la integració de la política de sostenibilitat energètica en totes les àrees de gestió. També impulsaran una llei d’Economia Circular i una altra de Benestar Animal; crearan el Centre de Control de la Contaminació Atmosfèrica; signaran un Pacte pels Boscos Valencians; impulsaran una Estratègia Valenciana per a la Biodiversitat, i elaboraran l’Estratègia Valenciana de l’Aigua.
Recupereu a continuació el desenvolupament de la primera part de la sessió d’investidura: