29.07.2024 - 08:44
|
Actualització: 29.07.2024 - 12:55
Uns quants dirigents del centre i sud del continent americà han expressat dubtes pel recompte a les eleccions a Veneçuela, que amb el 80% escrutat dóna la victòria a Nicolás Maduro amb el 51% dels vots. Una de les veus més crítiques ha estat la del president de Xile, Gabriel Boric, que considera que els resultats a Veneçuela són difícils de creure i adverteix que el seu govern no reconeixerà cap resultat que no sigui verificable.
El régimen de Maduro debe entender que los resultados que publica son difíciles de creer. La comunidad internacional y sobre todo el pueblo venezolano, incluyendo a los millones de venezolanos en el exilio, exigimos total transparencia de las actas y el proceso, y que veedores…
— Gabriel Boric Font (@GabrielBoric) July 29, 2024
“El règim de Maduro ha d’entendre que els resultats que publica són difícils de creure. La comunitat internacional i sobretot el poble veneçolà, incloent-hi els milions de veneçolans a l’exili, exigim total transparència de les actes i el procés, i que observadors internacionals no compromesos amb el govern donin fe de la veracitat dels resultats. Des de Xile no reconeixerem cap resultat que no sigui verificable”, ha dit.
El ministre d’Afers Estrangers xilè, Alberto van Klaveren, ha aclarit que s’abstindrien de reconèixer cap resultat que no fos verificable perquè creien que era important esperar l’opinió dels observadors internacionals i l’avaluació de totes les actes, que haurien de ser revisades per l’oposició.
Les crítiques al procés electoral veneçolà també han arribat del Perú. El ministre d’Afers Estrangers, Javier González-Olaechea, ha condemnat “en tots els seus extrems la suma d’irregularitats amb voluntat de frau per part del govern de Veneçuela”.
A més, “davant els anuncis oficials molt greus de les autoritats electorals veneçolanes”, les autoritats del Perú han fet una crida a consultes el seu ambaixador a Caracas, segons que ha expressat González-Olaechea mateix a les xarxes socials.
En el cas de Guatemala, el president Bernardo Arévalo ha dit: “Veneçuela mereix resultats transparents, certs i ajustats a la voluntat del seu poble. Rebem amb molts dubtes els resultats anunciats”, i ha parlat de la importància dels informes de les missions d’observació.
En la mateixa línia, el cap d’estat uruguaià, Luis Lacalle Pou, ha dit que era un “secret de domini públic” que el chavisme s’imposaria als comicis després d’un procés electoral viciat de bon començament: “No es pot reconèixer un triomf si no es confia en la forma i els mecanismes emprats per arribar-hi.”
El president de la República Dominicana, Rodrigo Chaves, ha rebutjat categòricament la proclamació de Maduro com a president de Veneçuela perquè l’ha considerada fraudulenta: “Treballarem amb els governs democràtics del continent i els organismes internacionals per aconseguir que es respecti la voluntat sagrada del poble.”