Directors britànics, dramatúrgia contemporània i Sol Picó al Temporada Alta

  • Us oferim una guia del festival

VilaWeb

Redacció

10.10.2017 - 22:00
Actualització: 11.10.2017 - 16:55

Una programació internacional potent, les estrenes d’alguns dels espectacles que marcaran la temporada teatral del país i també dansa, música i circ. Aquests són els puntals de la programació del festival Temporada Alta, que arrenca avui a Girona. Al festival, que durarà fins al 10 de desembre, hi haurà un total de noranta-set espectacles en nou setmanes. Entre les propostes més destacades hi ha l’obra inaugural, una versió masculinitzada de ‘Nit de Reis’ de Shakespeare adaptada pel prestigiós director britànic Declan Donnellan i la darrera proposta de Oskaras Korsunovas, que actualitza Gògol.

Com cada any, el festival se centra en la creació contemporània. Enguany presenta obres de joves directors com ara El color de la llum de Ferran Joanmiquel, Blasted  d’Alícia Gorina o Medusa, l’obra de la Virgueria guanyadora del Premi Quim Masó. També s’hi poden trobar les darreres propostes de Ramon Madaula, Pere Arquillué, Pau Miró i Lluís Homar. L’apartat de dansa el protagonitza Sol Picó, que arriba a Girona amb Dancing with frogs, un espectacle que explora la masculinitat del segle XXI. Finalment, en l’apartat musical s’hi troben des dels Sopa de Cabra fins a la cantant de Mali Oumou Sangaré passant per Jorge Drexler i Els Amics de les Arts.

Aquests són els espectacles més destacats:

  • Dramatúrgia i creació catalana

El color de la llum. Direcció: Ferran Joanmiquel. A partir dels testimonis i les imatges de cinc fotoperiodistes, Ferran Joanmiquel reflexiona sobre els límits ètics de la professió. El color de la llum és el primer projecte d’un cicle de teatre documental de la Sala La Planeta que es fa a partir de la transcripció d’entrevistes d’actualitat. De l’11 al 15 d’octubre a la Sala La Planeta.

El metge de Lampedusa. Direcció: Miquel Gorriz. Pietro Bartolo fa trenta anys que és metge a Lampedusa i és un exemple de coratge, compromís i dignitat. I un samarità convençut de la Llei del Mar. Un dia decideix tornar a la seva illa al bell mig del Mediterrani per ajudar els seus i tots els qui arriben del mar. Basat en la novel·la Llàgrimes de sal de la periodista Lidia Tilotta. El 14 d’octubre al Teatre de Salt.

Medusa. Companyia: La Virgueria. Dels camps d’extermini nazi fins a Hiroshima passant per les dictadures dels anys cinquanta a l’Amèrica del Sud. Medusa fa un recorregut pels horrors del segle XX a partir de la vida del cineasta, fotògraf i pintor Karl Gustav Friedrich Prohaska. Una experiència sensorial aterridora guanyadora del Premi Quim Masó 2016. Dia 1 de desembre al Canal.

Adossats. Direcció: Jordi Casanovas. Una família celebra el sant de tres generacions de Jordis. Però ho faran envoltats de roses plenes d’espines, de dracs que treuen foc i de cavallers que potser no són tan valents… L’obra escrita per Ramon Madaula vol donar resposta a aquesta pregunta: què ens uneix realment als nostres parents? Dies 1 i 2 de desembre al Teatre Municipal de Girona.

Blasted (Rebentats). Direcció: Alícia Gorina. Una dona es retroba amb el seu amant en una habitació d’hotel. La jove suporta els abusos d’aquest home, misògin i racista, que li duplica l’edat, fins que el pes de la violència rebenta la intimitat de la cambra. L’obra, escrita per Sarah Kane és una de les fites teatrals del segle XX i va marcar la societat britànica dels anys noranta per la seva duresa. Dies 7 i 8 de desembre al Teatre de Salt.

Cyrano. Direcció: Pau Miró. Després de posar-se a la pell de tots els personatges de Terra baixa, Lluís Homar torna al festival per posar-se el nas d’un dels soldats poetes més famosos de la història del teatre: Cyrano de Bergerac. L’obra és una adaptació del clàssic d’Edmond Rostand reescrita i dirigida per Pau Miró amb una banda sonora d’excepció: les cançons de Sílvia Pérez Cruz. Del 8 al 10 de desembre al Teatre Municipal de Girona.

  • Programació internacional

Dvenadtsataia Noch (Nit de reis). Direcció: Declan Donnellan. El director de Cheek by Jowl reinterpreta el clàssic de Shakespeare amb la seva companyia russa. Un elenc exclusivament masculí per a una comèdia que és una invitació a la confusió i l’ambigüitat sexual. 11 i 12 d’octubre al Teatre Municipal de Girona.

Golem. Companyia: 1927. Des que va néixer el 2005, la companyia anglesa 1927 ha fascinat el món amb el seu extraordinari imaginari teatral. Ara, agafa el vell mite jueu de l’home de fang per recrear l’estètica de les avantguardes d’entreguerres en un muntatge que ha fascinat arreu, des de Salzburg fins a Londres. 3 i 4 de novembre al Canal.

Pamiselis (Diari d’un boig). Direcció: Oskaras Korsunovas. El director lituà ha trobat en l’obra de Nicolai Gogol el pervers mecanisme per a explicar com un home corrent es pot convertir en un dictador. Korsunovas, capaç d’il·luminar les parts més fosques de l’ànima, converteix aquest monòleg en un inquietant tractat sobre el feixisme. Dies 8 i 9 de desembre a la Sala la Planeta.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
'El color de la llum' de Ferran Joanmiquel
'El metge de Lampedusa', basada en fets reals
'Blasted (Rebentats)', protagonitzada per Pere Arquillué
'Dvenadtsataia Noch (Nit de reis)' amb direcció de Declan Donnellan
'Pamiselis' d'daptació de 'Diari d’un boig' de Gògol feta per Oskaras Korsunovas
'Golem' una història gràfica de la companyia anglesa 1927
La cantnt malinesa Oumou Sangaré presenta el seu darrer disc 'Mogoya'
  • Música i dansa

Oumou Sangaré. És la veu femenina més commovedora de la música africana actual. Al llarg de la seva carrera ha utilitzat la música per denunciar la situació de les dones del seu país, oposar-se a la poligàmia, al matrimoni infantil… Sangaré arriba a Girona per presentar el seu darrer àlbum, Mogoya, un disc arrelat a la tradició i al wassoulou però obert a noves influències. Dia 14 d’octubre a la Mirona.

La nit dels Sopa. Amb Sopa de Cabra, M-Clan i Adrià Puntí. Sopa de Cabra diu adéu a tres anys de ronda amb un concert ple d’amics que volen que s’acabi convertint en una cita anual. Per a aquesta primera ocasió s’han cercat les arrels més ‘rockeres’ del grup amb els companys M-Clan i la complicitat del músic, amic i veí Adrià Puntí. 9 de desembre al Pavelló d’Esports de Fontajau.

Dancing with frogs. Direcció: Sol Picó. Després d’investigar sobre la condició femenina, Sol Picó ara es fixa en el món masculí en un moment en què el ‘mascle’ potser ha entrat en una crisi d’identitat. Set intèrprets –ballarins, cantants, músics i actors– es posen a la pell de tots els homes possibles del segle XXI. Dia 13 d’octubre al Canal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor