16.02.2023 - 11:39
|
Actualització: 16.02.2023 - 12:57
L’ex-director del Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), Tomàs Roy, ha assegurat que no van poder identificar l’autoria dels ciberatacs durant la consulta del 9-N. “S’haurà d’esbrinar per altres canals perquè des de l’aspecte tècnic no es pot”, ha afirmat en declaracions a TV3. L’ara director de l’Agència de Seguretat de Catalunya ha explicat que en aquell moment només van poder concloure que es tractava d’un atac de “complexitat elevada” i que es podia “comprar al mercat negre”. També van fer una estimació del seu cost i, per això, Roy ha qüestionat les xifres que han aparegut publicades a El País, que ahir va revelar que un ex-militar israelià s’ha atribuït l’autoria del ciberatac.
🔴 Tomàs Roy [@roytomas], director Agència de @ciberseguracat, sobre el ciberatac del 9N: "Nosaltres no vam poder concloure cap autoria. Des d'un aspecte tècnic, aquest tipus d'atac no ho permet. Va ser distribuït i amplificat"#ElsMatinsTV3
▶ https://t.co/36CWuwTgGO pic.twitter.com/mv4DmR1qIL
— Els matins TV3 (@elsmatins) February 16, 2023
L’article recull que l’empresari cobrava entre sis i catorze milions d’euros per interferir en una campanya electoral, però no detalla els honoraris que hauria rebut per orquestrar els ciberatacs del 9-N.
Segons els càlculs del CESICAT, els costos haurien estat “absolutament inferiors”. “Costa entendre el cost-benefici per als atacants”, ha dit Roy. En un principi, van estimar que estaria valorat en uns 100.000 euros.
Amb tot, Roy ha destacat que el ciberatac a infraestructures sensibles de la Generalitat el 2014 els va permetre “aprendre moltíssim” i ha assegurat que ara són “bastant resilients a aquest tipus d’atacs”.
Arran de la consulta independentista, durant tres dies es van atacar pàgines web de la Generalitat com la de participa2014.cat i que també va afectar el servei d’emergències mèdiques, el gestor de requeriments dels Mossos i el portal e-justicia, entre altres.