16.02.2022 - 15:16
|
Actualització: 16.02.2022 - 16:16
El president Carles Puigdemont ha presentat avui l’estratègia internacional del Consell per la República després d’haver completat la fase fundacional. L’entitat constituirà un “Ministeri d’Exteriors Lliure de Catalunya” per a internacionalitzar el cas català i aconseguir una solució del conflicte polític mitjançant el dret d’autodeterminació.
En la conferència de premsa, que s’ha fet al Press Club de Brussel·les, també hi han participat Neus Torbisco-Casals i Adrià Alsina. Aquest darrer ha explicat que el paper del nou ministeri serà complementari del Departament d’Afers Exteriors de Catalunya, és a dir, que anirà fins on les institucions autonòmiques catalanes no poden arribar perquè l’estat espanyol els ho prohibeix.
Vegeu l’acte ací:
Així mateix, Alsina ha dit que el ministeri comptarà amb una xarxa de representants en les ciutats clau del món que seran els encarregats de teixir aliances i picar portes per fer sentir la veu de Catalunya. Per això, ha animat la comunitat catalana que viu a l’exterior a oferir-se per assumir aquesta representació.
Alsina ha precisat que el Consell també ha començat a cercar i fer contactes amb persones de perfils potents perquè assumeixin aquesta representació. “El que fem és una xarxa diplomàtica, però el funcionament serà com el de qualsevol altre ministeri. Hi haurà coordinació, formacions i altres aspectes que ja detallarem més endavant”, ha explicat.
Les prioritats de la tasca d’internacionalització –que es farà en els àmbits polític, judicial i de la societat civil– seran la denúncia de la repressió i la vulneració de l’estat de dret per part de l’estat espanyol, però també el reconeixement del dret a l’autodeterminació de Catalunya, la validesa de l’1-O i la DUI declarada pel Parlament de Catalunya el 2017.
🔴La tasca d’internacionalització del Consell tindrà 3 fronts principals:
✔️Àmbit polític i institucional
✔️Àmbit judicial i dels tribunals internacionals
✔️Àmbit de la societat civil i l’opinió pública🔗https://t.co/wEGIshskFQ#PreparemNos pic.twitter.com/gtSEsm32Kx
— Consell per la República Catalana (@ConsellxRep) February 16, 2022
En el torn de preguntes, el president Puigdemont ha reiterat que el Consell no volia substituir pas el govern de Catalunya. “Allà on el govern hauria d’actuar amb
naturalitat i l’estat ho impedeix, hi serà el Consell: aquesta és una de les vies d’actuació de la institució republicana i ho podem fer sense por, sense demanar permís a ningú, ni sentir l’alè al clatell de la repressió espanyola”, ha explicat.
“No cerquem solucions personals”
D’altra banda, Puigdemont ha dit al president del govern, Pere Aragonès, que el retorn a Catalunya dels exiliats no podia ser un pacte polític amb l’estat espanyol. Per això ha demanat explícitament que no se cerquin solucions personals als exiliats, sinó una solució política. Després de la polèmica generada per la referència d’Aragonès als indults en una conferència, Puigdemont ha defensat l’exili com una lluita política. “El nostre retorn ha de descansar sobre una victòria dels drets fonamentals, no per un pacte polític del govern de torn”, ha conclòs.