19.10.2024 - 18:43
|
Actualització: 20.10.2024 - 11:26
Una manifestació multitudinària ha omplert el centre de València en contra dels abusos del món del turisme i per defensar el dret de l’habitatge. Ha reclamat la limitació dels preus de lloguer i la prohibició dels apartaments turístics: “Ens expulsen de la ciutat.” Al final de la marxa, un grup de manifestants ha decidit d’acampar a la plaça d’Ajuntament, on han passat la nit i a hores d’ara encara hi són.
Amb el lema “València s’ofega”, que rememora la riuada que va inundar la ciutat el 1957, el moviment València No Es Ven –integrat per prop de 200 col·lectius i associacions– ha reivindicat l’accés a un habitatge digne, la defensa del territori i una regulació que eviti la turistificació.
La manifestació, que ha començat en diferents barris i ha confluït a les Torres de Serrans, s’ha acabat a la plaça de l’Ajuntament. S’han sentit càntics com ara “Això no és turisme, és una invasió”, “Ministra d’Habitatge, dimissió”, “Banca rescatada, expropiació”, “L’habitatge per a qui l’habita”, “Airbnb, fora d’ací”, “Ser propietari no és una professió”, “Un turista més, una veïna menys” i “Si no tenim casa, ocuparem la plaça”.
Maria Alandes, una de les portaveus de València No Es Ven i integrant del col·lectiu la Mata Obres, ha dit que, actualment, la majoria d’habitatges a València es llogaven a persones del nord d’Europa i que el 30% de l’habitatge el compraven capital estranger i especuladors.
“Destrueixen València. Venen tota la ciutat a fons especuladors i volem una ciutat per al seu veïnat”, ha dit, alhora que ha lamentat que això passava a tota la ciutat. “Ens expulsen de la ciutat. La gent s’ha de traslladar a pobles propers, on també puja el preu de l’habitatge”, ha alertat.
En aquesta línia, ha dit que a València hi havia uns 57.000 habitatges buits. “Només al centre, el 40% dels habitatges són buits. I en alguns punts, com al barri del Cabanyal, passa igual”, ha recalcat.
Per la seva banda, Alba Font, una altra de les portaveus, ha esmentat més reivindicacions, com ara que es declarés la ciutat com a zona tensada per fer efectiva la regulació dels preus del lloguer. De fet, ha assenyalat que d’ençà de 2015 el preu del lloguer havia pujat d’un 117%.
“València està saturada, s’ofega i necessita un canvi dràstic i complet de visió i model de ciutat”, ha dit, alhora que ha defensat que s’havia de deixar d’optar pel sector turístic com a model econòmic principal.
Sobre una possible vaga de lloguers si no es compleixen les reivindicacions, Font ha apuntat que hi havia moltes veus diferents dins els col·lectius que formaven València No Es Ven. “Si les reivindicacions i les demandes no es compleixen, caldria veure des dels barris quines solucions es poden trobar”, ha afegit.