25.07.2019 - 13:17
|
Actualització: 25.07.2019 - 17:14
Les negociacions entre PSOE i Unides Podem no han reeixit i la segona votació de la investidura de Pedro Sánchez també ha estat fallida. El dirigent socialista necessitava només majoria simple per a ser president, és a dir més vots a favor que en contra. Tanmateix, l’abstenció d’Unides Podem després que el PSOE hagi tombat la seva última oferta per formar un govern de coalició ho ha impedit. Malgrat les abstencions d’ERC, Compromís i EH Bildu, els 155 vots negatius de JxCat, PP, Ciutadans, Vox, Coalició Canàries i Navarra Suma, han superat amb escreix els 123 del PSOE i el vot favorable del Partit Regionalista de Cantàbria. El dirigent socialista necessitava els vots positius de Podem i l’abstenció d’ERC per ser elegit president.
La sessió ha començat amb la intervenció de Sánchez, que ha assegurat que ha intentat de tirar endavant la investidura sense el suport dels independentistes. Per això demanava l’abstenció de Ciutadans i PP, tot i rebre després la negativa de Casado i Rivera.
La paraula negociació ha estat la més repetida en aquests darrers dies. I fins a darrera hora perquè Iglesias fins i tot ha llançat una oferta des del faristol. Renunciava al ministeri de Treball si el PSOE cedia a Podem la competència en polítiques actives d’ocupació. Però no ha estat acceptada pel PSOE.
Les ofertes i contraofertes s’han fet sota el focus mediàtic en tot moment, amb declaracions dels uns i els altres a les ràdios i televisions i la difusió de documents de treball.
Podem demanava en la ofeta feta avui una vice-presidència que havia de tenir ’competència per a reformar el sistema de cures i dependència, assegurar la igualtat retributiva entre homes i dones i els permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles.’ Una vice-presidència que s’ocuparia també de temes de ‘memòria democràtica’. També demanaven el ministeri de Sanitat i de Consum, el de Treball i el de Ciències i Universitats.
Poc abans d’això, la portaveu de Podem Ione Belarra havia dit a RNE que les negociacions entre les dues formacions per a la investidura de Pedro Sánchez eren ‘trencades‘. Belarra ha culpat els socialistes de la situació per haver propiciat una ‘negociació caòtica’ sense ‘cap proposta sobre la taula’ i on el PSOE els ‘vol de decorat’. ‘No hem creat una força política partint de res per acabar essent el cor del PSOE’, ha afegit.
‘El PSOE ens ha dit que no a tot i ha posat excuses per no formar un govern de coalició’, ha declarat Belarra, que considera que Podem ha provat de facilitar ‘fins a l’últim moment’ aquestes negociacions el PSOE ha tancat la porta o ha fet ‘propostes buides’ a les demandes de Podem. ‘No sembla lògic que si vols construir alguna cosa, no donis absolutament res a canvi’, ha sentenciat.
Guerra de filtracions
La Moncloa va donar anit per trencades les negociacions amb Podem si la formació de Pablo Iglesias ‘no rectifica i entra en raó’. Segons el PSOE, ‘les exigències de Podem són inassumibles, i no s’han mogut d’elles.’ El xoc final es va produir després de la conversa telefònica que van mantenir els líders de les dues formacions i que ha filtrat a la premsa Podem. Segons el el partit d’Iglesias, el candidat a la investidura va tancar la porta a cedir a Podem competències en les àrees que demanava Iglesias: Treball, Hisenda, Transició Ecològica i Igualtat. Fonts de Podem van acusar el PSOE de no haver cedit en cap de les àrees socials que reclamava la formació morada.
Per la seva banda, el PSOE va contraatacar donant a conèixer les exigències que Unides Podem havia posat sobre la taula. Demanava de controlar una vice-presidència de Drets Socials i Mediambientals de la qual havien de penjar cinc ministeris: Drets Socials, Igualtat i Economia de les Cures; Treball, Seguretat Social i Lluita contra la precarietat; Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau, i Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital.
Ara comença un compte enrere que culminarà el 23 de setembre, dia en què es convocaran uns comicis si abans no hi ha hagut una investidura reeixida. Es repetiria així el que va passar l’any 2016, quan després de la també investidura fallida de Sánchez del mes de març, es va tornar a convocar els ciutadans a les urnes per al mes de juliol.