MINUT A MINUT

Una diada de Sant Jordi històrica, amb més afluència que no es preveia

  • La diada ha estat un èxit arreu de Catalunya, però els carrers han estat plens de gom a gom al centre de Barcelona, que ha repetit el model de superilla literària

VilaWeb
Fotografia: ACN.
Redacció
23.04.2023 - 22:52

Les cues i els carrers plens han dibuixat un Sant Jordi més multitudinari que no era previst. La diada ha estat un esclat arreu de Catalunya, i els carrers s’han vist plens de gom a gom al centre de Barcelona, on s’ha repetit el model de superilla literària. Hi ha hagut cues i centenars de milers de vianants en aquesta zona d’ençà de primera hora del matí. Els llibreters ja preveien una diada concorreguda, tant pel fet de ser diumenge com per la normalitat després d’anys de pandèmia o de males condicions meteorològiques. Però, finalment, les previsions han estat superades.

La superilla literària de Barcelona, que supera les tres-centes parades de llibres de l’any passat, ha ampliat espai, fins a la Rambla i la part baixa del carrer Gran de Gràcia. Les cues per a aconseguir la signatura d’escriptors com ara Maria Barbal, Marta Orriols, Dolores Redondo, Enrique Vila-Matas i Javier Cercas han estat constant, al costat d’autors mediàtics, com ara Joel Díaz, Carles Porta i Pedro Almodóvar. Les nostres mares, de Gemma Ruiz i la Gran Enciclopèdia del Barça, de la Sotana, han estat enguany els llibres més venuts.

Seguiu el minut-a-minut d’aquest Sant Jordi 2023.

18.28h

Llancen pintura a una parada de Vox a Montcada i Reixac

Un grup de contraris a Vox ha llançat pintura vermella contra la parada que el partit d'extrema dreta havia instal·lat a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) per la diada de Sant Jordi. El candidat a la batllia, Santiago Hernández, ha acabat tacat.

18.16h

Calonge, focus d'un Sant Jordi amb escape book i oli de roses

Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà), convertit el 10 d'abril de 2021 en primer poble de llibres permanents o booktown de Catalunya, és protagonista d'un Sant Jordi ple d'activitats, com ara un joc d'escapament temàtic o escape book a Castell-Platja d'Aro i un taller d'oli essencial de roses a Castelló d'Empúries (Alt Empordà).

Més de trenta escriptors hi han anat per signar obres envoltats d'espectacles i música. Així com en uns altres llocs, també s'han programat activitats durant tot el cap de setmana, de concursos a recitals de poesia o projeccions de grans dimensions.

A més, la dibuixant Pilarín Bayés ha inaugurat un mural que representa la vida de Calonge i Sant Antoni, que inclou monuments a entitats, personatges i paisatges representatius.

17.32h

El Gremi de Floristes de Catalunya, satisfet amb el ritme de venda de roses per Sant Jordi

El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, s'ha mostrat satisfet pel ritme de venda de roses en aquesta diada de Sant Jordi i ha valorat molt positivament que bona part del públic hagi optat per comprar "les roses d'autor" que ha proposat cada floristeria i que s'hagi eliminat bona part del plàstic. Tot i això, ha demanat a l'administració i al públic que rebutgessin les flors de venedors "intrusos" que no havien demanat permís per posar la seva paradeta. En declaracions a l'ACN, també ha valorat positivament l'experiència a la superilla del centre de Barcelona.

17.31h

Trenquen la carpa de Sant Jordi de Vox a Lleida

Activistes antifeixistes han trencat avui la carpa de Sant Jordi de Vox a Lleida. Entre crits de 'Fora feixistes dels nostres barris' els militants de la formació d'ultradreta han marxat amb la carpa trencada.

17.30h

Autors novells, estrelles consolidades i influenciadors conviuen en una diada literària per a tots els públics

Les parades que editorials i llibreries dispersen cada Sant Jordi per tot Barcelona dibuixen escenes en què escriptors consolidats comparteixen públic amb autors novells, celebritats i, com més va més, influenciadors. Enguany, l'esquema s'ha repetit i hi ha hagut cues llargues de lectors que esperaven hores per conseguir la signatura i la fotografia de rigor de fenòmens literaris com ara Blue Jeans, Eloy Moreno i Lena Valentí. A les taules, escriptors consolidats com ara Màrius Serra, amb trenta diades a l'esquena, compartien espai amb nous devots de la gran festa del llibre, com ara l'actriu Itziar Castro i el cineasta Pedro Almodóvar, que concentrava l'atenció la premsa entre joves estrelles, com ara l'actor Carlos Cuevas i el youtuber Carlos Tamayo.

17.19h

Xavier Bosch proposa de repensar el model actual de diada: "Morim d'èxit"

El periodista i escriptor Xavier Bosch ha proposat de repensar el model de la superilla literària arran de les dificultats que ha tingut per moure's entre parades per signar llibres: "Morim d'èxit." En unes declaracions a Europa Press, ha explicat que tot anava molt bé una vegada arribava a la parada i es trobava amb els lectors, però que entre desplaçaments havia estat a punt de col·lapsar. L'autor ha agraït els comentaris dels lectors que ja han llegit la seva nova novel·la, 32 de març, en què explora el vincle entre àvies i nétes.

17.18h

Els escriptors Camila Läckberg i Henrik Fexeus: "Això és una bogeria, ens sentim com estrelles del rock"

Escriptors d'arreu del món visiten Barcelona un any més amb motiu de Sant Jordi, una "bogeria" de tradició que molts voldrien exportar. El tàndem d'autors suecs Camila Läckberg i Henrik Fexeus admeten a l'ACN que estan una mica en xoc per l'allau de gent que espera hores per rebre una signatura. "Esperàvem molta gent, però això és una bogeria, ens sentim com estrelles de rock!", han confessat. El canadenc Robin Sharma, autor d'El club de les cinc de la matinada (Rosa dels Vents), també es mostra aclaparat per l'allau de gent i voldria que Sant Jordi es fes arreu.

17.16h

La rambla Nova de Tarragona bull d'activitat per Sant Jordi amb més de cent parades

La rambla Nova de Tarragona s'ha convertit en l'epicentre de la diada de Sant Jordi amb 137 parades de llibreries, floristeries i entitats. El bullici de gent a la recerca de la rosa i el llibre ha estat notori durant tot el matí i migdia. En clau local, els llibres més venuts han estat els dels autors Joan Noguera, Cristina Fornós i Andreu Carranza. Segons l'encarregat de la llibreria de la Capona, Oriol Picas, la coincidència de la diada amb un dia festiu ha beneficiat les vendes. "Quan cau en cap de setmana, se sol venir d'un dissabte fort i l'endemà és més fàcil que ens visiti la gent dels pobles i famílies", ha destacat. La jornada es clourà al vespre amb l'actuació castellera de totes quatre colles de la ciutat.

17.11h

La CUP acusa el PSOE i el PP d'emprar Sant Jordi per fer campanya electoral mentre són valedors del retrocés del català

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha acusat el PSOE i el PP d'emprar Sant Jordi per fer campanya electoral mentre són valedors del retrocés del català. "És ofensiu", ha dit, i ha reivindicat que la diada de Sant Jordi era un dia de construcció de país i de defensa de la llengua i la cultura catalanes. Reguant ha fet aquestes declaracions conjuntament amb la candidata de la CUP a la batllia de Barcelona, Basha Changue, que reivindica polítiques municipals encaminades a frenar el retrocés del català. En concret, Changue ha anunciat una proposta per a crear una regidoria de drets lingüístics a Barcelona i ha defensat un reforç les biblioteques públiques.

15.04h

Augmenta l'afluència de gent el segon any que Sant Jordi es fa a la Copa de Girona

La celebració de la diada de Sant Jordi a Girona ha omplert la Copa el segon any que s'hi fa, arran que la pandèmia va obligar a cercar un espai que garantís la distància interpersonal. Si tornarà a la Rambla continua essent una incògnita. La presidenta del Gremi de Llibreters a Girona, Maria Carme Ferrer, ha dit que de moment no hi havia res decidit. Ara per ara, Ferrer valora molt positivament l'afluència de visitants, que considera que és superior que uns anys anteriors. Durant tot el matí riuades de gent han passejat entre les 31 parades de professionals del sector del llibre i la rosa que hi ha instal·lades. En algunes de les quals s'ha format cues per esperar que els floristes preparessin més rams de roses.

14.23h

La superilla literària es consolida com el nou epicentre del Sant Jordi de Barcelona

La superilla literària de Barcelona ha crescut enguany i sembla que es convertirà en una nova tradició de Sant Jordi. Després de l'acollida de l'any passat, aquest pla de conversió en zona de vianants ha crescut en direcció muntanya, per Gràcia, i cap a la mar, per la Rambla. Comerciants i veïns opinen que aquest espai es consolida com a nou epicentre del dia malgrat les aglomeracions i els moments de caos viscuts esporàdicament aquest matí en zones on hi havia circulació de cotxes, com ara el carrer d'Aragó. El bon temps i el fet que la diada fos en diumenge ha afegit visitants al cor de l'Eixample. Amb més espai per a caminar, s'han multiplicat el qui badaven entre parades de llibres i roses, estands de partits polítics i grups de turistes.

14.20h

Lleida respon de manera multitudinària a la crida per a celebrar Sant Jordi a la ciutat

La diada de Sant Jordi a Lleida ja ha deixat percebre d'ençà de primera hora que promet ser una de les més multitudinàries d'aquests darrers anys a la ciutat tot i fer-se en diumenge. L'avinguda de Francesc Macià i la rambla de Ferran s'han omplert de milers de lleidatans que, a poc a poc, aconseguien de recórrer l'estret trajecte que passa entre les desenes de parades de llibres i roses que s'han instal·lat enguany a la zona. Així, llibreters i floristes s'han mostrat contents per la bona resposta dels ciutadans a la crida que es va fer per part dels gremis per celebrar al municipi la diada, que presenta les novetats de més d'una trentena d'escriptors de Ponent, xifra històrica en ple Any Vallverdú.

14.02h

Xavier Antich: "La batalla per la cultura i per la llengua és la batalla pels drets de tothom"

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha aprofitat la diada de Sant Jordi per reivindicar que la batalla per la cultura i per la llengua és la batalla pels drets de tothom. Antich veu Sant Jordi com "un exemple clar que compartir la llengua és la millor manera de defensar-la", segons que recull l'entitat en un comunicat.

Òmnium ha instal·lat als carrers d'arreu de Catalunya un centenar de parades i, a partir de la campanya "Treu la llengua", ha organitzat una jornada a favor del català. A Barcelona, el punt neuràlgic s'ha situat a la rambla de Catalunya, amb reivindicacions en el món literari, l'esportiu i el tecnològic.

14.02h

Vilalta lamenta una nova diada amb repressió

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, lamenta que Catalunya viu una altra diada amb repressió perquè hi ha exiliats i gent amb l'amenaça de judicis pendents. De la parada d'ERC de rambla de Catalunya de Barcelona estant, Vilalta ha considerat que aquest Sant Jordi també calia reivindicar i defensar la llengua catalana: "Hem de lamentar que, una vegada més, l'estat tingui voluntat persecutòria cap a la llengua catalana, ho hem vist amb algunes sentències judicials."

Per la seva banda, el candidat a la batllia de Barcelona, Ernest Maragall, considera que l'Ajuntament de Barcelona no compleix amb la seva responsabilitat amb la llengua i ha alertat que el combat pel català era viu. Sobre la situació de la llengua a Barcelona, diu: "No és ni desitjable, ni és la que ens hem d'autoexigir."

13.46h

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Joel Díaz i Magí Garcia (Modgi) signen 'La gran encliclopèdia del Barça'.
Xavier Bosch, autor de '32 de març'.

13.45h

Gemma Ruiz: "Potser serà el Sant Jordi més especial que viuré en tota la meva vida"

La pregonera del Sant Jordi 2023, la periodista i escriptora Gemma Ruiz, ha celebrat la jornada d'enguany amb una emoció marcada: "Potser serà el Sant Jordi més especial que viuré en tota la meva vida." En unes declaracions a Europa Press, ha explicat que amb Les nostres mares hi ha gent que hi ha connectat, que s'hi veu representada i a qui ha tocat el cor. Ha afegit que els lectors que han anat a obtenir la seva signatura són principalment dones: "És com una cadena generacional que ve a buscar el llibre per fer-los un homenatge, però també vénen homes."

12.53h

Garriga augura una Sant Jordi de rècord i anima els ciutadans a llegir i comprar llibres tot l'any

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha augurat un Sant Jordi de rècord, que ha causat cues i centenars de milers de vianants al centre de Barcelona d'ençà de primera hora del matí. "Hem vist gent passejant amb alegria i ganes de comprar llibres, amb desenes de parades magnífiques. Estic convençuda que tindrem una jornada meravellosa", ha dit en declaracions als mitjans. En aquest sentit, ha definit la diada com la gran festa de la cultura catalana i ha animat els ciutadans a llegir i comprar llibres tot l'any.

12.35h

Trias proposa una Cimera del Llibre per fer de Barcelona una capital editorial

El candidat de JxCat a la batllia de Barcelona, Xavier Trias, s'ha compromès a impulsar una Cimera del Llibre si governa a l'Ajuntament de Barcelona a partir del 28 de maig. Ha dit que Barcelona tenia els ingredients per a ser una de les capitals del llibre, i per això creu que el consistori ha d'encapçalar el projecte per aprofitar la indústria editorial potent que ja té la ciutat. En una atenció als mitjans de la parada de la seva candidatura a la rambla de Catalunya estant, i en plena celebració de Sant Jordi, Trias ha elogiat també la idea de tancar el centre de la ciutat per poder fer una "gran illa del llibre".

11.42h

El centre de Barcelona ja és ple a vessar per la diada de Sant Jordi

Els autors signen llibres d'ençà de primera hora arreu de la ciutat, especialment a la zona de la superilla literària. Carrers com ara el passeig de Gràcia i la Rambla són especialment plens.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.03h

La delegació del govern a Girona homenatja la literatura infantil i juvenil

La delegació del govern a Girona ha homenatjat la literatura infantil i juvenil aquesta diada de Sant Jordi en l'esmorzar amb escriptors. A primera hora del matí, uns quants autors gironins s'han reunit a la casa de Solterra, als Serveis Territorials de Cultura, per inaugurar la diada. En aquest esmorzar, la delegada ha volgut reconèixer els autors Carles Sala i Roser Rimbau, autors del gènere infantil. Tots dos han aprofitat l'avinentesa per reivindicar aquesta literatura com la porta d'entrada al món de les lletres. Sala i Rimbau han lamentat que sigui un gènere menystingut tot i la importància en volum de vendes.

10.55h

Colau: "Ens mereixem més que mai aquest Sant Jordi"

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha obert la festa de Sant Jordi en el tradicional esmorzar al Palau de la Virreina: "Celebrem la vida. Ens mereixem més que mai aquest Sant Jordi."

Considera que és una festa que convida a l'empatia i l'amor pels altres, atès que quan es compra un llibre o una rosa es pensa en algú, i ha acabat amb un "Visca Barcelona, visca Catalunya i visca Sant Jordi".

La pregonera de Sant Jordi, la periodista i escriptora Gemma Ruiz, ha reivindicat la festivitat com la festa més ben parida del món, i ha celebrat que els lectors es puguin reunir amb els seus autors preferits.

10.38h

Carrers plens d'ençà de primera hora per la diada de Sant Jordi

Els carrers s'han començat a omplir d'ençà de primera hora en unes quantes ciutats del país, especialment a Barcelona, al passeig de Gràcia i els carrers de la vora.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

10.25h

L'esmorzar de Sant Jordi del Grup 62 enceta la jornada dels seus autors premiats

Un any més, el tradicional esmorzar literari de Sant Jordi del Grup 62 ha encetat la jornada per als seus autors més premiats. A quarts de nou del matí, Gemma Ruiz Palà, premi Sant Jordi per Les nostres mares; Gemma Ventura, guanyadora del Josep Pla per La llei de l'hivern, i Andreu Claret, guardonat amb el premi Ramon Llull pel llibre de París érem nosaltres, han estat els protagonistes de la trobada literària més matinera amb els mitjans de comunicació. Tots tres tenen programada una jornada maratoniana de signatura de llibres, que s'allargarà fins a les deu de la nit. "Avui és el dia de sortir i d'ensenyar la criatura", ha resumit Claret, que veu aquesta diada com un fi d'etapa després d'un procés de tancament en què va centrar-se en el seu llibre.

10.24h

Una diada repartida en l'àmbit territorial i de vendes

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Eric del Arco reivindica el model de superilla literària que repeteix Barcelona enguany i que, tot i que diu que fa perdre una mica el punt romàntic de la festa, permet d'esponjar els compradors. "Hem d'avaluar com ha anat i valorar si el model és sostenible, si val la pena de créixer i l'esforç que ens representaria. Cal consolidar la festa i que continuï essent popular", ha precisat.

El sector reivindica el 23 d'abril com una festa popular que enguany cau en cap de setmana, una circumstància que propicia la venda de llibres. "Sant Jordi és fer un tomb, és una festa popular i com a festa popular serà un gran dia", ha avançat. En aquest sentit, preveuen que la celebració sigui molt repartida per tot el territori, amb ciutadans de Barcelona que passin el cap de setmana fora i uns altres que hi vagin.

Quan li han demanat sobre si la superilla literària pot créixer més, Del Arco s'ha mostrat partidari d'avaluar com funciona el primer any sense restriccions i aleshores valorar si val la pena de créixer. Amb tot, diu que és un model d'èxit que s'exporta fora de Barcelona perquè permet una gran circulació de gent, de centenars de milers de vianants concentrats en un sol punt de la ciutat.

També ha recordat que era una diada molt repartida literàriament i que el rànquing dels més venuts tenia una influència discreta en el conjunt de vendes del dia.

En aquest sentit, ha volgut recordar que els deu títols amb més sortida per Sant Jordi tan sols representen el 5% de les vendes. "Es reparteix molt, crec que serà un dia en què tothom trobarà el llibre que vol", ha conclòs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor