27.02.2025 - 21:40
|
Actualització: 28.02.2025 - 12:52
“Els qui han de dimitir són els qui han mentit.” Amb aquesta frase carregada de cinisme, Carlos Mazón refusava novament d’assumir responsabilitats per la catàstrofe de la gota freda. En només quatre mesos, el president s’ha convertit en un contorsionista de la veritat que esquiva qualsevol culpa en els 224 morts i els tres desapareguts. Tanmateix, les acrobàcies argumentals i les mentides victimistes ja no enganyen ningú. A les mateixes files del PP consideren que Mazón està “amortitzat” i cal fer-lo caure abans no arrossegui el futur d’Alberto Núñez Feijóo.
La toxicitat que desprèn el president contamina el dia a dia, com es pot comprovar. És una figura que no pot trepitjar el carrer sense que s’hi formin protestes, com va passar el cap de setmana a Oriola, on la policia el va haver d’escortar per sortir d’un bar. Cada aparició pública és una moció de censura improvisada. “Mazón, dimissió”, “assassí” i altres crits persegueixen constantment el cap del Consell.
Fins ara, la direcció del PP havia fet els ulls grossos. Ho havia tolerat. Les mentides són un escut que el partit ha fet servir històricament en unes altres gestions calamitoses, com ara, les del Prestige, l’11-M o el Yak-42. El problema és que, aquesta volta, la tragèdia ha quedat enregistrada minut a minut a les xarxes i la investigació de la jutgessa de Catarroja en despulla públicament la negligència.
Ningú vol posar la mà al foc per Mazón. Dilluns, en l’esmorzar informatiu del Fòrum Nueva Economia a Madrid, Feijóo ni tan sols hi va aparèixer. On era? A un plató de Telecinco parlant amb Ana Rosa Quintana. “No pot lligar la seva sort a la de Mazón”, deia un ex-alt càrrec de Mariano Rajoy a Europa Press. El paperot de fer costat al president se’l van menjar Cuca Gamarra i José Luis Martínez-Almeida.
En el discurs, Mazón es va embolicar amb el victimisme i va implorar el perdó dels seus. “Sóc un dany col·lateral”, va dir, malgrat que realment és un torpede a la línia de flotació. La versió oficial és que el PP és un bloc granític que fa pinya amb ell, però les esquerdes no paren de créixer, especialment d’ençà de dimecres, que, en una nova contradicció, va dir que havia arribat al CECOPI a les 20.28, quan ja s’havia enviat l’alarma a la població.
“Tenim un forat el dia 29 d’octubre”, ha declarat a Europa Press un dirigent valencià del PP –sense identificar– que creu que les contradiccions del dirigent només tenen una intenció: blindar-se judicialment. Uns altres càrrecs del PP, consultats per la mateixa agència, consideren que el president està “amortitzat” i “mort políticament”. Alguns, fins i tot, auguren que la batllessa de València, María José Catalá, serà la successora quan Feijóo abaixi el dit polze.
Quan passarà? És difícil de dir. El PP no té majoria a les Corts Valencianes i depèn de Vox per fer qualsevol pas. A més, Catalá tampoc no té relleu al consistori. “Prendrem la decisió més oportuna”, ha dit Feijóo, que ha destacat que “ens interessa governar València.” Segons La Vanguardia, el PP ja explora la possibilitat de crear una gestora perquè es faci càrrec del partit mentre es fa la transició entra Mazón i Catalá. Juan Carlos Caballero, mà dreta de la batllessa, en seria el president.
La pressió mediàtica fa forat
El malestar intern del PP s’amplifica quan la cúpula veu portades i titulars. Ahir, El Mundo va disparar contra Mazón en l’editorial –“La credibilitat pel lideratge”–, tot i que no en demanava directament la dimissió. “Els canvis de versió de Mazón adoben la confusió en un moment crític per a València. La credibilitat és una virtut imprescindible per a encapçalar políticament la superació d’un trauma social d’aquesta envergadura”, deia l’article.
La Razón, un altre diari de referència de l’espanyolisme conservador, obria la portada amb una fotografia del president i el titular: “La continuïtat de Mazón pesa cada dia més en el PP.” En l’article, càrrecs estatals i valencians del PP, asseguraven que el cap del Consell era un “actiu tòxic” que havia generat una situació “insostenible” amb “les seves contradiccions i mitges veritats”.
Dit això, una font del grup parlamentari a les Corts encara va més enllà i reconeix que la indignació amb Mazón és un sentiment transversal en la societat valenciana. “No podrà escapar del que va fer aquell dia. És presoner del que va fer i del que va deixar de fer. No pot sortir al carrer sense que el xiulin, i la majoria són espontanis, no són escarnis organitzats per l’esquerra”, diu.
L’ABC no especulava amb una possible dimissió, però sí que dedicava bona part de la portada –amb una fotografia de Mazón– al sumari de la investigació, que revela que molta gent ja havia mort per la riuada abans no s’enviés l’alarma. “La magistrada destaca que moltes persones van perdre la vida en garatges i plantes baixes perquè el missatge enviat al mòbil va ser erroni i tardà”, ressalta.
Qui ha reclamat obertament el cap del president és el locutor ultra Federico Jiménez Losantos, que considera que Feijóo no té cap més opció si vol arribar a la Moncloa. “És tan maldestre, aquest xiquet. Tan poc respectuós amb el seu partit, és a dir, és tan traïdor a Feijóo, ho ha estat des del primer dia, que només és un salvi’m jo, salvi’m Déu. Va a la seva, a la seva i a la seva”, sentencia.
Feijóo debe echar a Mazón si quiere gobernar
Federico Jiménez Losantos analiza en @eslamananadeFJL la falsa condonación de deuda y el sumario de la Dana con la última versión dada por Mazón sobre su actuación.
Junto a @RosanaLaviada y @Silvia_Riveiro pic.twitter.com/SlhGiEWAuq
— esRadio (@esRadio) February 27, 2025