Diputats, companys del PSC i fitxatges dels ajuntaments: el ‘sottogoverno’ que perfila Illa

  • La majoria d'alts càrrecs treballen amb els socialistes o hi tenen una forta vinculació

VilaWeb
Alexandre Solano
17.08.2024 - 21:40

El nou president, Salvador Illa, va anar per feina: l’endemà de la presa de possessió, ja es van anunciar el nom de tots els consellers que formarien el nou govern. Ara, en ple agost, hi ha un degoteig constant de nomenaments d’alts càrrecs i assessors que formaran l’anomenat sottogoverno. La qüestió no és menor, són uns 580 càrrecs designats a dit, amb un sou que ronda els 93.000 euros, que ocuparan els càrrecs de confiança i la direcció política de l’administració del nou govern.

Alhora, més enllà de governar, el PSC es veurà beneficiat per les aportacions obligatòries que els partits fixen a aquests alts càrrecs. Els socialistes tenen més poder que mai a Catalunya, ara que són al govern la Generalitat, per primera vegada tots sols, al de Barcelona, bona part de les ciutats més poblades i la Diputació de Barcelona i l’AMB. Això els permet dirigir el país, i també reforçar l’estructura i el finançament del partit i recompensar i nomenar centenars de persones afins i de l’entorn del PSC.

Diputats, ex-diputats i actuals alts càrrecs

Els primers nomenaments que s’han sabut del govern Illa han estat de responsables ja coneguts. En primer lloc, a la primera reunió al Palau de la Generalitat, es va ratificar Pere Macias com a comissionat del traspàs del servei de Rodalia, un gest que mostra una voluntat de no trencar del tot amb el govern de Pere Aragonès.

De fet, això ja es va poder comprovar amb la designació com a consellers de dos alts càrrecs d’ERC, Francesc Xavier Vila, aleshores secretari de Política Lingüística i ara conseller, i Sònia Hernández, aleshores directora general del Patrimoni Cultural i actualment consellera de Cultura.

Tanmateix, la gran majoria són vells coneguts socialistes. L’actual diputat Raúl Moreno serà el nou secretari general de Drets Socials i Inclusió, i el diputat i primer tinent de batllia de Sabadell, Pol Gibert, serà el nou secretari general d’Empresa i Treball. Tots dos assumiran el número dos dels seus departaments. De la mateixa manera, la diputada al congrés espanyol Sònia Guerra serà la secretària general d’Igualtat i Feminisme i responsable de l’Institut Català de les Dones.

L’altre secretari general que a hores d’ara ja s’ha nomenat és l’ex-diputat del PSC Jordi Terrades, present al parlament entre el 2004 i el 2024, i que ara ha esdevingut número dos del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Regidor d’ençà del 1983, és secretari nacional del PSC de Territori, Infrastructures, Energia i Medi Ambient.

Entre els nomenaments publicats al DOGC, hi ha el de dos ex-parlamentaris més. L’ex-diputat socialista Manel Nadal, germà de l’ex-conseller Joaquim Nadal, serà el secretari de Mobilitat i Infrastructures del govern, un càrrec, el de Mobilitat, que ja va exercir durant el tripartit. A més, el govern ha creat una nova figura, el comissionat de la llei de barris, que recaurà en Carles Martí, ex-senador i ex-tinent de batllia de Barcelona, conegut per haver dirigit la federació local de la formació i per haver estat primer tinent de batlle de Jordi Hereu, actualment ministre espanyol.

Companys i treballadors del PSC

Si bé aquests poden ser els nomenaments més vistosos, en trobem desenes més, la gran majoria amb alguna vinculació amb els socialistes. Un comportament habitual també en la resta de formacions. Un sistema de sottogoverno, el català, basat més en la fidelitat al partit i en la professionalització dels directius públics.

Fins ara, el president Illa tenia dret a un director i un assessor de la seva oficina de cap de l’oposició. Cristina González, fins ara cap de gabinet d’aquesta oficina –i que abans ja ho havia estat de la de Miquel Iceta–, serà la nova cap de Gabinet d’Alícia Romero, a Economia. Per la seva banda, l’assessor a l’oficina de cap de l’oposició Óscar García Saldaña, responsable dels actes del PSC i primer secretari de l’agrupació de Cornellà de Llobregat, serà el cap de Gabinet de Relacions Externes de Protocol. La politòloga Laura Vidal, tècnica d’actes públics del partit, serà la cap de protocol d’Educació.

Pep Taberner, fins ara director de comunicació del PSC, serà el nou cap de l’oficina de comunicació del Departament d’Economia i Finances. La periodista Rosa Fernández, que primer va portar la comunicació de la delegació del govern espanyol i ara portava la d’Illa, serà la cap del gabinet de comunicació del president, i la seva adjunta serà Almudena Cascallana, que també era dins la comunicació dels socialistes i que havia format part de la de la delegació espanyola.

Per la seva banda, Maria Pilar Lara Cardeña, secretària de direcció al PSC, serà la cap de secretaria de Romero. De la mateixa manera, Adriana Mayo, fins ara responsable de comunicació digital del PSC, i que havia ocupat el mateix càrrec a Ciutadans fins el 2021, serà la responsable de creativitat de la Direcció General de Comunicació del Govern. I Sergio Pérez-Diáñez, assessor de comunicació digital del PSC al parlament, serà a partir d’ara assessor del seguiment de l’acció de govern.

Una opa als ajuntaments

En l’àrea de comunicació, s’ha nomenat també Francesc Santiago cap de comunicació del Departament de Presidència. Fins ara, Santiago era coordinador tècnic de premsa de la batllia de Barcelona i coordinador municipal de la Regata Cultural de la Copa Amèrica. De fet, bona part dels nous alts càrrecs provenen de l’Ajuntament de Barcelona. És el cas, també, del conseller de Presidència, Albert Dalmau, que n’era el gerent. La cap de gabinet del conseller serà Mari Carmen Fernández González, fins ara directora de l’oficina de la gerència de l’ajuntament; i Mireia Bel, assessora al consistori barceloní, serà la nova cap de l’Oficina de Relacions Institucionals d’Educació i Formació Professional.

El de Barcelona no és ni pas l’únic ajuntament d’on s’han designat nous alts càrrecs. Un dels més mediàtics ha estat el de Yolanda Collboni Cuadrado, germana del batlle de Barcelona, que fins ara era cap de gabinet de l’Ajuntament de Viladecans (Baix Llobregat) i que formarà part del Departament de Presidència. Mónica Belinchón serà l’adjunta a la cap de gabinet de Presidència i prové de la Diputació de Barcelona, on assessorava la presidència. En el mateix departament, un dels assessors de Presidència serà Francesc Xavier Ballester, que prové de l’àrea de comunicació de l’Ajuntament de Molins de Rei (Baix Llobregat).

També hi ha càrrecs electes que faran el pas a l’administració del nou govern. Eduard Rivas, batlle d’Esparreguera (Baix Llobregat) d’ençà del 2015 i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha estat nomenat cap de gabinet del president Illa. La regidora de Cornellà de Llobregat Nelia Martínez Gallardo serà cap del gabinet de la consellera del Departament d’Educació i Formació Professional, i el cap de gabinet de la consellera de l’Interior, Núria Parlon, serà Esteve Serrano, que ha estat fins ara el seu primer tinent de batllia a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

Uns altres nomenaments són el d’Olivier González com a cap de protocol d’Economia, i que fins ara feia la mateixa funció a la delegació del govern espanyol i anteriorment al FC Barcelona (2015-2021), i el de Miquel Rosselló, que serà el cap de comunicació a Educació i que ara treballava a Dorna Sports, empresa que organitza el mundial de MotoGP, i que anteriorment havia estat al gabinet de premsa del PSC.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 18.08.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor