03.07.2018 - 21:40
|
Actualització: 03.07.2018 - 22:16
Diversos diputats francesos han denunciat avui a París l’empresonament i l’exili dels polítics catalans. En una trobada amb membres de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, diputats corsos i francesos de tres partits –Régions et Peuples Solidaires (RPS), de La République en Marche (ReM) i dels Verds– han traslladat la seva solidaritat als europarlamentaris que reclamen el diàleg com a sortida del conflicte a Catalunya i exigeixen l’alliberament dels presos.
‘Per a nosaltres és un cas greu que atempta a la llibertat del dret d’autodeterminació d’un poble i als drets fonamentals de la democràcia francesa i de la UE en general’, ha expressat el diputat cors Jean-Félix Acquaviva. Per la seva banda, la diputada per Alsàcia Martine Wonner, de ReM –el partit fundat pel president francès Emmanuel Macron–, ha afirmat que és ‘inadmissible’ que hi hagi polítics entre reixes o a l’exili des de fa nou mesos per simplement defensar idees diferents.
Al seu torn, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé, un dels tres membres de la plataforma que ha assistit a la reunió a París amb diputats francesos, els ha traslladat que la UE ‘institucional i oficial’ està girant l’esquena a la situació a Catalunya i ha agraït la solidaritat i comprensió dels diputats. A la trobada també hi ha acudit la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.
‘Per mi és molt important estar present i donar suport a aquestes persones en la seva lluita, jo sempre estic per la defensa de la llibertat d’expressió i de triar el seu destí’, ha argumentat Martine Wonner. Segons la diputada, és fonamental que Europa sigui forta i solidària amb la situació que afronten des de la tardor passada els membres del govern de Carles Puigdemont. En aquest sentit, ha afirmat que espera poder fer arribar el missatge a l’Eliseu i parlar-ne amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, a Matignon els pròxims dies.
Per al diputat cors Jean-Félix Acquaviva la realitat avui és que hi ha polítics empresonats per les seves opinions i basant-se en uns fets sense un autèntic motiu de rebel·lió. En una línia similar a Wonner, ha defensat que aquest tipus d’accions ‘no es poden deixar passar a Europa o seria el fi de la UE’. Segons ell cal tenir el coratge per abordar els conflictes polítics a través del diàleg, trobar compromisos i fer-ho respectant la voluntat dels pobles. ‘El camí mai pot ser enviar gent a la presó’, ha reblat.
La plataforma es presenta a París
Després de fer-ho a Brussel·les, Barcelona o Berlín, la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, integrada per més de quaranta eurodiputats de diferents formacions i estats, s’ha presentat aquest dimarts a París en una de les sales de l’Assemblea Nacional. Per al republicà Jordi Solé el fet de poder entrar en contracte directe amb diputats d’altres països, en aquest cas francesos, és molt important. ‘D’alguna manera podem rebre també la solidaritat i la comprensió amb la idea tan bàsica que a la UE els conflictes polítics necessiten una solució política que passa pel diàleg i la negociació’, ha explicat en acabar la reunió.
Per la seva banda, el portaveu de la plataforma, l’ex-ministre d’Exteriors eslovè Ivo Vajgl, ha destacat durant la trobada amb diputats a l’Assemblea Nacional que la reunió ha acabat tenint lloc el dia que alguns dels presos estan sent traslladats a centres catalans. Un fet, ha matisat Vajgl, que si bé és encoratjador i és un ‘pas simbòlic’ només pot ser un primer pas del que s’ha de traduir, segons ha defensat, en el seu alliberament.
Les pròximes trobades previstes per la plataforma d’eurodiputats, ha indicat Solé, seran a Madrid, Londres o Estocolm, tot i que no ha precisat dates.