Quins diputats han quedat fora del parlament després de les eleccions catalanes?

  • Jordi Orobitg, Lourdes Ciuró, Xavier Pellicer, Yolanda López i Carlos Carrizosa són algunes de les víctimes dels resultats electorals

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

14.05.2024 - 21:40
Actualització: 15.05.2024 - 09:50

El terrabastall de les eleccions de Catalunya ha deixat fora alguns diputats que havien tingut protagonisme les legislatures anteriors i ha truncat les esperances d’entrar al parlament d’uns quants candidats que aspiraven a tenir-hi un rol important. Els tretze escons perduts d’ERC deixen el partit a la corda fluixa: no tan sols perd el govern i els càrrecs que hi tenia, sinó que els resultats també signifiquen l’adeu de noms destacats, començant pel del president Pere Aragonès, que ha renunciat a prendre possessió de l’escó.

En conseqüència, entrarà al parlament l’ex-conseller Juli Fernández, que altrament n’hauria quedat fora, perquè era el tretzè d’ERC a la llista per Barcelona, i els votants només en van elegir dotze. Qui sí que en queda fora és Ferran Estruch, batlle de Cardona (Bages) d’ençà del 2011 i que es va estrenar com a diputat el 2021. També en surt José Rodríguez, conegut com a Trinitro, que era el número vint-i-un per Barcelona. Jordi Orobitg, fins ara portaveu adjunt del grup parlamentari, era el número quatre per Girona, però ERC només n’ha obtingut tres en aquesta demarcació i, per tant, no serà diputat. A les anteriors eleccions, ERC va fitxar com a candidat l’ex-socialista Carles Castillo, que ara aspirava a repetir com a diputat per quarta legislatura consecutiva (les dues primeres amb el PSC), però s’ha quedat a les portes, perquè era ERC només ha aconseguit tres escons per Tarragona i ell era el quart de la llista.

Però no tan sols desapareixen del parlament noms destacats d’ERC. L’ex-consellera Lourdes Ciuró, de Junts, era el número vint-i-u per Barcelona, i n’ha queda fora perquè Junts hi ha aconseguit divuit diputats. A les anteriors eleccions, David Torrents, el secretari d’organització de Junts, va quedar fora del parlament, i tot i que ara havia aconseguit un lloc més baix a la llista, el vint-i-tresè, ha estat insuficient per a ser elegit. Elena Fort, vice-presidenta institucional del Barça, havia entrat al parlament aquest març arran de la renúncia de Jaume Alonso Cuevillas, i ara era la número vint-i-sis de la llista; i Quim Jubert, que durant aquesta legislatura ha tingut un paper destacat en qüestions jurídiques, era el número vint-i-cinc. Tots dos han quedat fora del parlament. Junts ha estat la primera força a la demarcació de Girona, on ha aconseguit set diputats. Insuficients per a Francesc Ten, que era diputat d’ençà del 2017. Si hagués repetit com a número quatre a la llista, com el 2021, hauria assegurat l’escó, però el fet d’haver estat situat a la desena posició l’ha deixat fora.

La CUP ha perdut més de la meitat dels escons que tenia, i s’ha quedat només amb quatre diputats: tres per Barcelona i un per Girona. Això fa que Xavier Pellicer, ex-portaveu d’Alerta Solidària, Mar Ampurdanès, ex-portaveu d’Arran, i l’advocada Montserrat Vinyets hagin perdut l’escó; i que Sergi Saladié, que fou diputat entre el 2015 i el 2017 i ara tornava a ser cap de llista per Tarragona, hagi quedat fora. Tampoc no ha entrat com a diputat Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma Stop Jocs Olímpics i que aspirava a ser una de les veus ecologistes destacades de la CUP com a cap de llista per Lleida.

Els Comuns han aconseguit sis diputats, tots a la circumscripció de Barcelona. Eloi Badia, ex-regidor de Barcelona, actual diputat al congrés espanyol i cap de llista per Girona, no ha estat escollit; i tampoc no ho ha estat Yolanda López, l’única diputada que tenien per Tarragona i que perd la representació. L’ex-batllessa de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) Laura Campos era la número vuit per Barcelona, però el resultat electoral no ha estat prou bo perquè sortís elegida.

Òbviament, la desaparició del parlament de Ciutadans fa que diguem adeu a Carlos Carrizosa, cap de llista per Barcelona, Marina Bravo, David Andrés, Noemí de la Calle i Matías Alonso, entre més. I la irrupció d’Aliança Catalana, que ha aconseguit dos diputats, té com a curiositat que és la primera vegada que un partit entra al parlament sense representants per la circumscripció de Barcelona. Els ha aconseguit a Lleida i a Girona, on, justament, era candidata la cap del partit, Sílvia Orriols. Així doncs, no hi entren pas ni  Lluís Areny, cap de llista per Barcelona, ni Jordi Aragonès, considerat l’ideòleg del partit.

L’ex-consellera Clara Ponsatí i el filòsof Jordi Graupera, impulsors d’Alhora, també han quedat molt lluny de ser elegits diputats.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor