02.05.2019 - 21:50
|
Actualització: 02.05.2019 - 22:40
La diplomàcia pública catalana pren forma novament. A poc a poc, es recupera dels estralls causats per l’aplicació, ara fa un any i mig, de l’article 155 de la constitució espanyola. Fa pocs dies, el govern completava la reobertura de les delegacions a l’estranger. Aquest divendres, el Consorci de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) reprèn l’activitat, tot i l’intent de liquidació del govern espanyol amb el 155.
Precisament, ho fa amb un seminari internacional sobre el paper de la diplomàcia pública en l’era digital, en què es compararan els models de diplomàcia del Regne Unit, la Unió Europea i l’estat espanyol. Serà al recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona, i hi participaran catedràtics, professors universitaris, representants de les entitats que integren el consorci del Diplocat i professionals de l’àmbit de la diplomàcia digital.
Un dels convidats és Nicholas Cull, catedràtic de Diplomàcia Pública i director del màster en Diplomàcia Pública de la Universitat del Sud de Califòrnia (USC), que farà una conferència inaugural. Posteriorment, hi haurà dues taules rodones i debats. En un comunicat, el Diplocat destaca que fa aquesta jornada per aclarir el concepte de ‘diplomàcia pública’, atès que hi ha hagut molts equívocs ‘que, fins i tot, han portat a qüestionar l’activitat de la institució’. El Diplocat ja va organitzar la visita d’una desena de periodistes estrangers a Catalunya per Sant Jordi perquè visquessin la diada.
Després de l’intent de liquidació del Diplocat, el govern va restituir formalment l’entitat el juliol de l’any passat, i el plenari va tornar a reunir-se al desembre per establir les bases de la reobertura i nomenar Laura Foraster nova secretària general de l’ens, després de la renúncia per motius personals d’Albert Royo.
Foraster ha explicat a VilaWeb que el Diplocat s’havia reactivat amb la incorporació d’una desena de treballadors després d’un concurs públic; la major part havien estat acomiadats arran del 155. Ha afegit que el Diplocat no va arribar a liquidar-se mai perquè va mantenir la personalitat jurídica. La reactivació es va aprovar per unanimitat i la nova seu serà a la Rambla de Barcelona, a prop de Drassanes, en un espai cedit pel govern.
‘Un dels encàrrecs que he rebut de tots els membres del Diplocat és d’elaborar un pla estratègic per als quatre anys vinents. Això no vol dir que deixem de fer allò que es feia, sinó que s’ha de fer un pla nou que revisaran tots els membres’, ha dit. I ha reivindicat la tasca del Diplocat per a ‘projectar Catalunya arreu del món’, el punt en comú que tenen la quarantena de membres del consorci.
Sobre la jornada, ha dit que la diplomàcia pública és bidireccional i ha destacat la importància d’entendre i escoltar els altres països. ‘Esperem incorporar idees per a nodrir el pla estratègic, però també farem reunions amb tots els membres del Diplocat. Som una eina de país al servei de la internacionalització i dels nostres membres’, ha dit.
El Diplocat es va constituir el novembre del 2012 amb la pretensió d’explicar arreu què era Catalunya, des de tots els punts de vista i amb la voluntat de participar en els grans debats mundials des d’una perspectiva pròpia. El Diplocat ha estat reconegut a tot el món com un dels exemples més reeixits de diplomàcia pública. En el consorci, hi han format part patronals i sindicats, entitats socials i esportives, universitats i escoles de negocis, juntament amb les institucions polítiques del país.