06.06.2024 - 16:36
|
Actualització: 06.06.2024 - 17:53
El plenari del Diplocat ha aprovat els nous estatuts de l’entitat i ha validat el canvi de nom per passar-se a anomenar Catalunya Internacional. En una reunió telemàtica presidida per la consellera d’Acció Exterior en funcions, Meritxell Serret, s’han aprovat els nous estatuts després d’anys intentant de renovar-los. De fet, els anteriors estatuts eren del 2012 i calia actualitzar-los per adequar-los a la normativa de règim jurídic dels consorcis del sector públic vigent. Serret ha dit que era un dia històric per a l’organització perquè representava l’inici “d’una nova fase per a mantenir al primer nivell a la vocació d’internacionalització de la societat”.
Per la seva banda, la secretària general del Diplocat, Laura Foraster, s’ha mostrat molt satisfeta pel resultat i ha explicat que el procés havia estat lent “per la gran quantitat d’entitats que formen part del consorci” i ha afegit que, en tot moment, s’havien prioritzat els acords i el consens per davant de la rapidesa en la tramitació.
Canvi de nom
Aprofitant la redacció dels nous estatuts, es va proposar el canvi de nom de l’entitat i una “modernització” de la marca. Es va elegir Catalunya Internacional perquè, segons l’organització, “defineix a la perfecció l’objectiu i l’àmbit d’actuació del consorci”. A més, consideren que el nom oficial actual, Patronat Catalunya Món – Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM-DIPLOCAT), “havia quedat desfasat” perquè la denominació Patronat Catalunya Món es va deixar d’utilitzar el 2012 i solament s’emprava per a qüestions legals.
A més, el 23 de setembre de 2020, el Tribunal Constitucional espanyol va dictar una sentència que prohibia l’ús del terme diplomàcia pública per referir-se a la tasca que porta a terme DIPLOCAT, de manera que es va haver d’abandonar el nom de Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, que acompanyava la marca Diplocat.
Amb els nous estatuts també s’ha aprovat la regulació dels mitjans electrònics a les convocatòries dels òrgans de govern. S’ha aprovat que l’òrgan de govern de l’entitat sigui el Consell Rector i l’òrgan de gestió sigui el Consell Executiu, i que el Consell Rector sigui l’encarregat de nomenar un director o directora general de l’entitat, amb un mandat de quatre anys i per concurs públic.