Identificada una nova espècie de dinosaure a Vallibona (els Ports)

  • L’han anomenada Vallibonavenatrix cani en honor a la zona on es van trobar les restes

VilaWeb
Il·lustració d'un Vallibonavenatrix cani. Autor: José Antonio Peñas

EFE

21.08.2019 - 13:48

La revista Cretaceous Research ha informat del descobriment d’una nova espècie de dinosaure teròpode descobert a Vallibona (els Ports). És per això que els investigadors de l’Institut Dom Luiz de la Facultat de Ciència de la Universitat de Lisboa, del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED i de la Universitat Autònoma de Madrid l’han anomenat Vallibonavenatrix cani.

Es tracta, segons ha informat un dels experts que ha participat en la seva catalogació, del primer dinosaure espinosaure descrit a la Península Ibèrica, una espècie teròpode que suposadament va habitar la zona fa uns 125 milions d’anys.

Els fòssils que han permès aquesta identificació van ser recollits a principis de la dècada de 1990 per Juan Cano Forner, un afeccionat a la paleontologia de Sant Mateu (Baix Maestrat), i formen part de la seva col·lecció museogràfica reconeguda per la Generalitat Valenciana des de 1994. De fet, el nom del nou dinosaure es composa de ‘Vallibonavenatrix’, que significa ‘la caçadora de Vallibona’ i ‘cani’, en referència al descobridor de les restes.

L’estudi ha estat liderat per Elisabete Malafaia, una especialista en dinosaures carnívors de l’Institut Dom Luiz, José Miguel Gasulla, Fernando Escaso, Iván Narváez i Francisco Ortega del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, a més de José Luis Sanz de la Universitat Autònoma de Madrid. El treball s’emmarca en la línia de recerca que aquest grup desenvolupa per a la reconstrucció de les faunes que van habitar els ecosistemes del Cretàcic Inferior de la Formació Morella a la comarca dels Ports, integrada geològicament a la Conca del Maestrat.

Pertany als espinosàurids

El Vallibonavenatrix cani pertany als espinosàurids, un grup de dinosaures carnívors relativament poc representat a la península Ibèrica, però que compta amb un registre abundant en el nord d’Àfrica, Amèrica del Sud, Àsia i, més pròxims geogràficament, Anglaterra. Aquest grup de dinosaures es caracteritza per la peculiar forma dels seus cranis i dents, que presenten certes semblances amb els dels cocodrils. Aquests carnívors són també molt recognoscibles pel desenvolupament d’espines neurals altes en algunes de les seves vèrtebres, la qual cosa produeix una espècie de vela sobre el dors de la seva esquena.

L’únic fòssil conegut de Vallibonavenatrix està format per part d’un esquelet d’un dinosaure de mida mitjana (entre 8 i 9 metres) que inclou vèrtebres dorsals, sacres i cabals i elements de la cintura pèlvica. Tradicionalment, les escasses restes d’espinosàurids coneguts a la península Ibèrica han estat assignats al gènere Baryonyx del Cretàcic Inferior d’Anglaterra. No obstant això, sempre s’ha considerat que l’anàlisi de noves restes permetria ajustar millor aquesta assignació i que la diversitat d’espinosàurids ibèrics podria ser més complexa, han explicat les mateixes fonts.

De fet, aquests investigadors consideren que l’espinosàurid de Vallibona sembla presentar una major semblança amb parents de l’hemisferi sud, com el Spinosaurus, o asiàtics, com l’Ichthyovenator, que amb el Baryonyx.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor