Seixanta-quatre dinamitzadors per a una campanya de fruita reduïda a Ponent

  • Treballaran atenent i assessorant els temporers en ajuntaments, consells comarcals, entitats agràries i sindicats · La plataforma Fruita amb Justícia Social i la CGT queden fora del dispositiu d'acollida

VilaWeb
Redacció
02.06.2022 - 18:36

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha començat la formació adreçada als seixanta-quatre agents dinamitzadors contractats a través de plans d’ocupació per gestionar la campanya de la fruita a Ponent d’enguany. Treballaran en ajuntaments, consells comarcals, entitats agràries i sindicats on, entre altres, desenvoluparan tasques d’atenció a temporers, de suport i informació sobre temes laborals, seguretat social, estrangeria, antiracisme, violència masclista i salut, també col·laboraran en la recollida de dades per elaborar el mapa de recursos d’allotjament a la vegueria.

La Delegació del Govern a Lleida ha acollit la primera formació, impartida per tècnics del SOC, de salut i d’igualtat i feminismes, que comprèn més àmbits que en anys anteriors. Als àmbits d’atenció als temporers treballadors de la campanya agrària en la recerca de feina, suport i informació sobre temes laborals, sanitaris, de seguretat social i d’estrangeria, s’hi afegeixen enguany continguts relacionats amb l’antiracisme i la violència masclista.

Tretze municipis amb dinamitzadors

El pla portarà dinamitzadors, amb contracte per sis mesos, a quatre municipis que estrenen aquesta figura, Granja d’Escarp, Albatàrrec, Albesa i Corbins, que se sumen als nou que ja en van disposar la temporada passada, Aitona, Alcarràs, Artesa de Lleida, Bell-lloc, Bellpuig, Lleida, Seròs, Soses i Torres de Segre. També n’hi haurà als consells comarcals del Segrià, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell, i l’Associació d’Empresaris de Fruita de Catalunya, l’Afrucat, i els sindicats Unió de pagesos, CCOO i UGT.

Entre les tasques assignades als agents dinamitzadors de la campanya, s’hi ha afegit la col·laboració en la recollida de dades per confeccionar un mapa d’allotjaments que permeti tenir coneixement en tot moment de la xarxa d’equipaments disponible, la seva ubicació, la capacitat i, si s’escau, el nivell d’ocupació que es vagi registrant. Aquesta informació haurà de servir per efectuar un diagnòstic de les necessitats d’allotjament a fi de contribuir al disseny de línies d’ajuts per part del Govern català adreçades a la construcció i ampliació d’aquests equipaments.

L’absència de Fruita amb Justícia Social i la CGT

Malgrat que el dispositiu compta amb diferents agents de diversos sectors, la plataforma Fruita amb Justícia Social i la CGT van denunciar en un comunicat que se’ls ha vetat, per segon any consecutiu, de participar en l’acollida dels temporers des d’un punt de vista antiracista i acusa la Paeria de no deixar-los informar els temporers dels drets humans ni dels seus drets laborals: “És incomprensible que no ens deixin fer una atenció integral a aquestes persones”, afegeix”.

Des de la Paeria, al·leguen que el protocol s’ha establert d’acord amb el Pacte Social per Lleida i és per això que n’han quedat fora entitats no sindicals com Fruita amb Justícia Social.

Una campanya reduïda per les gelades

La campanya d’enguany es veurà afectada per les fortes gelades que han fet perdre gran part de la producció de fruita a Ponent, fet que pot suposar unes pèrdues de fins al 80%. “Tot i que tant el Govern com el sector preveuen que no arribi tanta gent com anys anteriors, estem expectants perquè les campanyes són imprevisibles i volem estar preparats”, ha dit la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall.

És per això que el pavelló d’acollida als temporers, situat a la tercera nau de la Fira de Lleida, va obrir l’1 de juny amb 122 llits disponibles, els mateixos que el 2021, per a treballadors sense contracte o sense allotjament, que tenen a la seva disposició servei de lavabos, dutxes i bugaderia, servei d’esmorzar i sopar, consigna i servei de connectivitat per poder-se connectar a internet i fer tràmits i gestions. Aquestes places es complementen amb el centenar que hi ha en pisos per a treballadors amb contracte, una trentena més que l’any passat.

Enguany, tal com ha explicat la Paeria, el servei del pavelló 3 serà gestionat per la fundació Samu, tot i que la concessionària pública s’encarregarà de la supervisió a través de l’oficina d’atenció única on es farà la valoració social abans d’accedir al dispositiu. Precisament una de les novetats de la campanya agrària d’enguany és que l’oficina obrirà fins a les 21 hores de dilluns a divendres (l’any passat tancava entre les 19 hores i les 21 hores) i, a més, les persones temporeres que arribin a Lleida el cap de setmana podran disposar d’un carnet provisional per accedir al pavelló, al mateix lloc, perquè no s’hagin de quedar al carrer, i dilluns anar a l’oficina única d’atenció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor