29.03.2025 - 13:26
El govern de Dinamarca ha obert la porta a negociar amb els Estats Units sobre el futur de Grenlàndia. El ministre d’Exteriors, Lars Lokke Rasmussen ha criticat el to de les declaracions del vice-president dels Estats Units, JD Vance, en la visita a l’illa: “Així no es parla amb un aliat”, ha dit, abans de suggerir una renegociació dels termes de l’acord mutu de defensa del 1951 entre els dos països.
Rasmussen ha explicat que l’executiu coincideix amb els Estats Units sobre que la relació amb Grenlàndia “no pot continuar així”, a conseqüència de la tensió desencadenada per l’esclat de la guerra d’Ucraïna.
Alhora, ha deixat clar que considera que els termes de l’acord pactat el 1951 continuen concedint el marge de maniobra suficient per resoldre la crisi diplomàtica oberta entre Washington i Copenhaguen. “(L’acord) ofereix una àmplia oportunitat perquè els Estats Units tinguin una presència militar molt més forta a Grenlàndia. Si això és el que desitja, parlem-ne”, ha indicat. A més, ha recordat que el 1945 els Estats Units van arribar a disposar de disset bases i instal·lacions a l’illa.
“Això és perquè tots coincidíem que l’Àrtic havia de ser una zona de baixa tensió, però és veritat que aquest moment ha acabat”. El desgel de l’Àrtic a causa del canvi climàtic podria obrir noves rutes marítimes per al comerç entre l’Àsia, Amèrica i Europa, i aquí Grenlàndia tindria una posició privilegiada, en un moment d’expansió comercial i militar de la Xina.
A banda, Rasmussen ha recordat les recents inversions multimilionàries que l’executiu danès ha fet per a reforçar la seguretat del territori i que Grenlàndia és part de l’OTAN i, per tant, és coberta per les “garanties de seguretat” que ofereix l’aliança.
Grenlàndia és un territori autònom de Dinamarca i objectiu de l’administració Trump. Però la idea d’adquirir Grenlàndia no és nova i ja durant el primer mandat va parlar de la possibilitat de comprar-la.
La tensió entre els EUA i els governs de l’illa i de Dinamarca ha augmentat a conseqüència del viatge d’una delegació nord-americana encapçalada pel vice-president dels Estats Units, JD Vance, i la seva dona, Usha Vance.
A més, ahir Vance va acusar obertament el govern danès de no haver invertit prou en els habitants ni en la seguretat de Grenlàndia davant altres països amb interessos sobre aquesta àrea, en una clara referència a Rússia i la Xina. “És obvi que Dinamarca no ha fet una bona feina a Grenlàndia”, ha assenyalat. “Això ha de canviar, i com que no ha canviat és per això que la política del president Trump a Grenlàndia és la que és”, va dir.
Tot plegat, en el dia que el partit Demòcrates, liberal i favorable a la independència de Grenlàndia a llarg termini, va anunciar que havia arribat a un acord per a formar un govern de coalició.