Dimiteix el primer ministre del nord d’Irlanda pels controls comercials arran el Brexit

  • És la segona renúncia al capdavant del govern nordirlandès en menys d’un any

VilaWeb
Redacció
03.02.2022 - 18:46

El primer ministre del nord d’Irlanda, Paul Givan, ha anunciat la seva dimissió pels controls comercials amb Gran Bretanya que imposa l’Acord del Brexit amb la Unió Europea. Es preveu que la renúncia provoqui també la marxa de la vice-primera ministra, Michelle O’Neill, del Sinn Fein, pels pactes de repartiment de poder amb la DUP. És la segona dimissió d’un primer ministre a Irlanda del Nord en menys d’un any. Pocs mesos després de la sortida del Regne Unit de la UE i en un clima de tensions per les conseqüències del Brexit, la llavors cap de la DUP Arlene Foster va dimitir com a primera ministra.

Givan la va substituir al juny del 2021, però ha durat poc menys de set mesos. Feia mesos que el seu partit, la DUP, protestava pels controls en els béns que travessen el mar irlandès.

El problema d’Irlanda del Nord

Tant Londres com Brussel·les admeten que el Protocol sobre el nord d’Irlanda de l’Acord del Brexit genera problemes per als ciutadans i empreses d’aquest territori. El protocol del nord d’Irlanda  va ser acordat per la UE i el govern de Boris Johnson com a part del pacte de divorci quatre arran de la sortida del Regne Unit del bloc europeu.

L’acord va entrar en vigor a principis del 2021 i estableix que el nord d’Irlanda  continua vinculada al mercat únic comunitari i, per tant, les mercaderies que es mouen entre aquest territori i de la resta del Regne Unit han de passar controls. D’aquesta manera, s’aconsegueix que no hi hagi una frontera física entre el nord d’Irlanda i la República d’Irlanda, país membre de la UE.

Ara bé, hi ha certs controls que generen polèmica, com per exemple les restriccions a la carn congelada. Davant les reticències del govern britànic, Brussel·les ofereix d’eliminar el 80% dels controls agroalimentaris -el sector més afectat-, però Johnson insisteix en renegociar l’acord del Brexit, així que Londres i Brussel·les continuen discutint possibles solucions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor