Dimiteix el fiscal anticorrupció espanyol Manuel Moix

  • Plega després de l'escàndol per la propietat del 25% d'una societat 'off shore' al Panamà

VilaWeb
Redacció
01.06.2017 - 11:31
Actualització: 01.06.2017 - 11:51

El cap de la fiscalia anticorrupció Manuel Moix ha presentat avui la seva dimissió al fiscal general de l’estat espanyol, José Manuel Maza. Els darrers dies ha transcendit que Moix era el propietari del 25% d’una societat ‘off shore’ al Panamà.

En una compareixença d’urgència, Maza ha anunciat la dimissió de Moix i alhora n’ha defensat la innocència: ‘Hem parlat de la seva situació i hem analitzat les dades de què disposava respecte a la seva actuació i he pogut constatar que no ha existit cap tipus d’il·legalitat ni irregularitat en el seu comportament, ni tan sols cap incompatibilitat’, ha dit.

Maza ha assegurat que la conducta de Moix ha estat absolutament regular i ha afegit que no hi havia motius per al seu cessament. Així mateix, ha reivindicat l’autonomia de la fiscalia davant de les influències externes. Segons Maza, Moix ha plegat per motius personals i de manera irrevocable. ‘Jo no puc obligar una persona que addueix problemes personals perquè continuï en les seves funcions, i per tant accepto la seva renúncia’, ha explicat.

Tres mesos plens de polèmiques
Moix només ha ocupat el càrrec de fiscal anticorrupció durant tres mesos i ha estat un personatge polèmic des del principi. Abans del seu nomenament, la Unió Progressista de Fiscals va advertir que Moix era citat a les escoltes de la investigació de l’ex-president de la Comunitat de Madrid Ignacio González, i posteriorment es va fer públic un enregistrament en el qual González i l’ex-ministre del PP Eduardo Zaplana en celebraven el nomenament.

A més, durant la seva etapa com a fiscal en cap de Madrid també havia rebut crítiques per un presumpte tractament favorable d’Esperanza Aguirre, Rodrigo Rato i Miguel Blesa. Un cop nomenat, va intentar sense èxit rellevar els fiscals de l’operació Lezo just abans de l’inici de l’operació. Posteriorment, va provar d’aturar els escorcolls a les dependències de González, un episodi que el va obligar a convocar la Junta de Fiscals Anticorrupció, que es va posicionar al costat dels fiscals de l’operació Lezo. També va intentar, sense èxit, d’apartar els fiscals del cas 3%.

L’oposició va reprovar Moix al congrés espanyol i posteriorment el govern espanyol li va retirar el suport explícit, deixant la qüestió en mans de Maza. A més, l’Associació de Fiscals també li va demanar ahir que posés el seu càrrec a disposició del fiscal general de l’estat espanyol per a no comprometre més la imatge de la institució.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor