19.11.2021 - 21:50
Hi ha notícies que s’entenen millor juntes que no pas separades. Dimecres informàvem a Nós Diario de les dades de generació elèctrica el primer semestre d’enguany, que certifiquen l’autosuficiència de Galícia en aquesta matèria. Destinem a l’exportació el 35% de l’electricitat produïda. Les xifres, que són de Red Eléctrica Española, assenyalen també que Madrid és deficitària en energia elèctrica en un 95%, i que la capital de l’estat és la principal beneficiària de l’energia gallega a preu zero.
Avui ens fem ressò de les darreres dades ofertes pel butlletí del Banc d’Espanya, que revelen que els operadors financers amb presència a Galícia van expatriar el primer semestre del 2021 un total de 26.833 milions d’euros d’estalvi dels gallecs. La quantitat, que s’acosta al 41,6% del Producte Interior Brut (PIB) de Galícia i supera els 15.206 milions d’euros al pressupost de la Junta per al 2022, se situa en la línia històrica: l’estalvi és drenat per afavorir inversions fora de Galícia i Madrid en torna a ser la gran beneficiada.
L’especialització productiva en l’exportació de productes de baix valor afegit i el drenatge del capital gràcies a diversos mecanismes són fenòmens característics de la dependència. La conseqüència és l’empobriment d’una nació rica, en benefici d’unes de més poderoses, el subdesenvolupament d’uns pobles per a afavorir el desenvolupament dels qui els exploten, la conversió en perifèries de tot allò que no és centre i una divisió del treball que especialitza uns territoris a perdre-hi i uns altres a guanyar-hi, segons la genial definició del gran Eduardo Galeano.
El subdesenvolupament no és cosa de meigas, sinó que respon a raons d’ordre estructural. Té l’origen fa pràcticament cinc segles i s’explica directament per la dependència de Galícia. Així ho han argumentat de fa més d’un segle alguns dels millors caps econòmics del país, que han denunciat i denuncien una espoliació continuada, que han qualificat de colonialisme i tot. Hi ha qui prefereix anomenar-lo X, però el problema és el mateix.