Digueu-ne X

  • Galícia viu una situació que els millors caps del país qualifiquen de colonialisme

VilaWeb

Hi ha notícies que s’entenen millor juntes que no pas separades. Dimecres informàvem a Nós Diario de les dades de generació elèctrica el primer semestre d’enguany, que certifiquen l’autosuficiència de Galícia en aquesta matèria. Destinem a l’exportació el 35% de l’electricitat produïda. Les xifres, que són de Red Eléctrica Española, assenyalen també que Madrid és deficitària en energia elèctrica en un 95%, i que la capital de l’estat és la principal beneficiària de l’energia gallega a preu zero.

Avui ens fem ressò de les darreres dades ofertes pel butlletí del Banc d’Espanya, que revelen que els operadors financers amb presència a Galícia van expatriar el primer semestre del 2021 un total de 26.833 milions d’euros d’estalvi dels gallecs. La quantitat, que s’acosta al 41,6% del Producte Interior Brut (PIB) de Galícia i supera els 15.206 milions d’euros al pressupost de la Junta per al 2022, se situa en la línia històrica: l’estalvi és drenat per afavorir inversions fora de Galícia i Madrid en torna a ser la gran beneficiada.

L’especialització productiva en l’exportació de productes de baix valor afegit i el drenatge del capital gràcies a diversos mecanismes són fenòmens característics de la dependència. La conseqüència és l’empobriment d’una nació rica, en benefici d’unes de més poderoses, el subdesenvolupament d’uns pobles per a afavorir el desenvolupament dels qui els exploten, la conversió en perifèries de tot allò que no és centre i una divisió del treball que especialitza uns territoris a perdre-hi i uns altres a guanyar-hi, segons la genial definició del gran Eduardo Galeano.

El subdesenvolupament no és cosa de meigas, sinó que respon a raons d’ordre estructural. Té l’origen fa pràcticament cinc segles i s’explica directament per la dependència de Galícia. Així ho han argumentat de fa més d’un segle alguns dels millors caps econòmics del país, que han denunciat i denuncien una espoliació continuada, que han qualificat de colonialisme i tot. Hi ha qui prefereix anomenar-lo X, però el problema és el mateix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor