Com podem diferenciar els símptomes de l’al·lèrgia dels de la Covid-19?

  • Amb l'arribada de la primavera també comencen les al·lèrgies respiratòries

VilaWeb
EFE / Redacció
19.03.2020 - 21:50

L’arribada de la primavera és motiu de joia per a gran part de la població, però també és una font de maldecaps per a tots aquells que tenen al·lèrgies respiratòries, sobretot al pol·len. Si bé la majoria d’al·lèrgics ja té identificats els símptomes habituals que l’afecten, la pandèmia del coronavirus 2019 pot confondre molta gent per les similituds d’alguns símptomes.

Tal com diu la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), els principals símptomes descrits en una infecció per coronavirus són febre (entre el 88,7% i el 91,7% dels pacients), tos seca (entre el 67,8% i el 75%), que pot arribar a irritar la faringe ocasionant faringitis, cansament (75%) i dificultat per a respirar, a vegades acompanyada de sensació d’opressió toràcica. També poden aparèixer símptomes gastrointestinals, si bé no són tan freqüents. En el cas que els símptomes respiratoris siguin ocasionats per una patologia al·lèrgica, rarament hi ha febre ni símptomes gastrointestinals i predominen la mucositat i la congestió nasal, molt menys freqüents en el cas de la Covid-19. Els pacients al·lèrgics al pol·len, especialment al de la parietària, poden tenir formigueig al paladar o al coll, però no dolor.

Una altra preocupació habitual és si els al·lèrgics tenen més risc en el cas de desenvolupar la Covid-19. Segons que apunta la SCAIC, de moment no s’ha demostrat que les malalties al·lèrgiques o l’asma siguin factors de risc, com sí que ho són la hipertensió arterial (30%), la diabetis (12,1%), les malalties cardiovasculars i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (en menor freqüència: 1,4%). Tampoc no hi ha indicis que els pacients amb asma al·lèrgica tinguin més risc de patir una reagudització bronquial a causa de la Covid-19. La SCAIC diu que durant el brot de la SARS a Singapur i Hong Kong del 2003 no es va observar que hi hagués més reaguditzacions d’asma. En aquell moment, es va atribuir als canvis en l’estil de vida de les persones asmàtiques: tancament d’escoles, mesures de prevenció, ús de màscares, etc. Ara bé, la SCAIC recorda que les infeccions respiratòries, especialment les víriques, poden ser desencadenants de crisis d’asma, de manera que cal extremar les mesures de prevenció. Així mateix, recorda que és molt important no descurar el tractament antiasmàtic de base perquè l’asma estigui ben controlada.

Una primavera càlida afectarà el coronavirus?

L’hivern que deixem enrere ha estat el més càlid del segle XXI, i el segon més càlid des de 1965, només per darrere de l’hivern 1989-90. Són dades de l’Agència de Meteorologia espanyola (Aemet), que avisa que la primavera que comença serà especialment calorosa. El seu portaveu, Rubén del Campo, explica a l’agència Efe que hi ha una ‘gran probabilitat’ que durant la primavera s’assoleixin mitjanes trimestrals 0,5 graus per sobre de les habituals, com a mínim. En alguns indrets, com els Pirineus, aquest creixement pot ser de gairebé 1 grau centígrad.

S’ha parlat molt sobre el fet que el coronavirus 2019 pot debilitar-se quan pugin les temperatures, tal com passa amb la grip i altres virus. La novetat del virus fa que encara no es pugui saber com es comporta en aquestes circumstàncies. L’únic precedent és el cas de Singapur, país amb temperatures i humitat altes, i on, malgrat això, s’han registrat contagis. Tanmateix, caldrà esperar que arribi la calor per observar com es comporta el coronavirus 2019 i si alleugereix la pressió que ara mateix hi ha als sistemes sanitaris.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor