08.02.2018 - 10:42
Caçar, fer foc o recol·lectar fruits eren, al paleolític, el que per nosaltres són activitats tan quotidianes com anar al supermercat, tenir gas natural a casa o jugar al Candy Crush. Tot i que la societat ha evolucionat molt amb el temps, l’ésser humà tendeix a mirar cap el passat. És per això que tot torna, fins i tot l’alimentació dels avantpassats. És el cas, doncs, de la dieta paleo o nutrició evolutiva, que intenta reproduir, el més acuradament possible, els hàbits alimentaris anteriors a la revolució agrícola.
“Els éssers humans portem més temps existint que no pas el que portem en la revolució agrícola i industrial”, explica l’entrenadora personal i nutricionista esportiva Anabel Ávila. Per tant, és l’alimentació del paleolític la que ens ha dotat de capacitats per desenvolupar-nos i tenir millor composició corporal, comenta el nutricionista Marc Vergés. Una idea en la que també insisteix el doctor Pedro Arroyo: “L’emergència de la revolució industrial ens ha modificat la dieta, provocant una discordança evolutiva”.
L’objectiu principal de la paleo dieta, doncs, és millorar la salut eliminant els aliments provinents de l’agricultura. No obstant, la paleo va més enllà de l’alimentació i és, per a molts, un estil de vida. “Es recomana dormir 8 hores diàries, que et toqui el sol cada dia i fer exercici diari”, recorda el nutricionista Miquel Gironès.
Eliminar la construcció social dels àpats és un altre dels objectius de la dieta paleo, explica en Ricard Díaz, entrenador a Paleotraining Barcelona: “Menjar molts aliments processats fa que ens donin pics d’insulina molt alts. Això fa que, al poc d’haver-los ingerit, tornem a tenir sensació de gana, però no és real”. Per això és important menjar només quan es tingui gana i aliments el més naturals possible.
Un altre element a tenir en compte és que segons els aliments de la zona on es viu, es menjaran unes verdures o unes altres. Així doncs, i tal com la científica arqueològica, Christina Warinner explica en una TED Talk, la paleo dieta varia segons la regió i l’estació de l’any, perquè al paleolític els recursos eren molt volàtils. Warinner també explica que s’han creat molts mites al voltant de la dieta paleo, un dels més arrelats és la percepció que aquesta es basa en ingerir grans quantitats de proteïna animal, però això és fals. “La dieta paleo té la base en les verdures, seguides per les fruites”, aclareix l’especialista en paleo Marc Vergés.
“La nutrició evolutiva intenta recuperar que els aliments siguin el més naturals possibles”, afirma l’especialista en paleo vida Ricard Díaz. Així, una de les principals recomanacions de la dieta paleo és apartar de l’alimentació tots els aliments que es creu que provenen del neolític, com cereals, llegums, làctics o sucres refinats, explica el nutricionista Miquel Gironès. Tot i que múltiples estudis recents estan desmuntant la idea que els cereals i els llegums no eren part de la dieta dels nostres avantpassats, els nutricionistes especialitzats en dieta paleo segueixen sense recomanar la ingesta d’aquest tipus d’aliment.
A més, la nutricionista integrativa Martina Ferrer, posa èmfasi en la importància de menjar vísceres, un aliment que cada vegada costa més de trobar d’alta qualitat i que, a més, cada cop crea més rebuig. No obstant, s’ha de tenir en compte que són una font de vitamines, minerals i proteïnes que resulta essencial.
La dieta paleo “és beneficiosa per tothom amb una alimentació pobre i que mengi molt sucre, sal o cereals refinats”, afirma el nutricionista Miquel Gironès. De fet, la nutricionista integrativa Martina Ferrer ha comprovat que l’alimentació evolutiva funciona molt bé en diverses patologies: “Gràcies al seu alt contingut en verdura, la paleo dieta té una activitat anti-inflamatòria i digestiva molt important”.
També té una capacitat immunològica molt gran gràcies a l’adaptació de l’organisme a ingerir aliments naturals. Menjar molts aliments que són recents en la nostra evolució, com els productes processats que l’alimentació evolutiva recomana evitar, fa que “no hi hagi diversitat ni varietat d’espècies, en comparació amb els que segueixen una dieta rica en fibra”, explica la dietista Clara Muñoz del centre “Júlia Farré”. Per tant, si se n’abusa, els microorganismes de la flora intestinal s’hi acostumaran i serà més difícil curar-se dels virus perquè el sistema immunològic es debilitarà, afirma l’especialista en vida paleo Ricard Díaz.
Així doncs, la nutrició evolutiva millora la flora intestinal que, alhora, fa que el sistema immunològic s’enforteixi, comenta el nutricionista esportiu Leandro Madureira. L’entrenadora i nutricionista Anabel Àvila segueix la dieta paleo des de fa quatre anys i n’ha pogut comprovar els avantatges. Afirma que, des d’aleshores, les seves digestions són més bones, té energia tot el dia i no ha agafat cap refredat. El nutricionista Marc Vergés, que pateix una malaltia autoimmunitària, fa cinc anys que també la segueix i explica que els resultats van ser immediats: “En tan sols tres mesos vaig aconseguir millores que mai abans havia tingut amb cap altra dieta”.
L’esport: l’ingredient essencial de la dieta paleo
“L’activitat física fa que tot es col·loqui al seu lloc en el nostre organisme i que tot estigui perfecte”, defensa el nutricionista Marc Vergés. L’important no és quin exercici físic practicar sinó fer-ne, però sempre respectant una activitat física funcional, és a dir, que pretengui integrar tots els aspectes del moviment humà.
El paleotraining o el Crossfit són exemples d’aquest tipus d’entrenament funcional que pretén reproduir aquells moviments que feien els nostres avantpassats en la seva vida quotidiana com saltar, reptar o llençar objectes pesats. El seu objectiu, doncs, és “recuperar la salut i tenir el cos condicionat per poder realitzar activitats físiques”, explica en Ricard Díaz, entrenador a la sala Paleotraining Barcelona.
L’altra cara de la paleo dieta: l’opinió dels experts
La pràctica d’esport diària, tot i ser un dels pilars indispensables de l’estil de vida paleo, és vista amb recel per alguns experts, com la nutricionista Júlia Farré, que qüestiona la possibilitat de tenir un bon rendiment esportiu seguint una dieta tan baixa en carbohidrats com ho és la paleo, que recomana evitar tota classe de cereals. “En nutrició esportiva hi ha una evidència científica de la importància dels hidrats de carboni per evitar lesions i tenir una correcta recuperació muscular”, aclareix. Farré també posa èmfasi en els perills que pot suposar no planificar bé la dieta: “És fàcil provocar un excés de proteïnes i, això pot perjudicar el ronyó i pujar l’àcid úric o el colesterol”.
La majoria d’aliments del mercat, a més, “han estat cultivats a través de l’agricultura o criats a partir de la ramaderia”, explica la científica arqueològica, Christina Warinner. Així doncs, veiem com un altre dels pilars de la nutrició evolutiva: ingerir només aliments que provinguin del paleolític, trontolla. A dia d’avui és impossible trobar un aliment que no sigui fruit de la revolució agrícola del neolític per molt ecològic que sigui.