15.04.2018 - 22:00
|
Actualització: 16.04.2018 - 07:52
La Setmana prèvia de Sant Jordi coincideix amb un calendari d’esdeveniments vinícoles i del món de l’alimentació i la gastronomia que no es repetirà en tot l’any. El repassem.
Concurs internacional de les garnatxes del món
Concurs dedicat a la garnatxa, que es va crear fa sis anys al Rosselló. Enguany, per primera vegada es fa a la Terra Alta, el territori vinícola per excel·lència d’aquesta varietat de raïm, que en produeix un terç de la producció mundial. El concurs consisteix en un tast professional en dues jornades que s’ha fet aquest divendres i dissabte. Hi han concorregut 850 referències i les ha qualificades un centenar de professionals de setze països. Paral·lelament, el concurs s’ha obert a tot el públic, amb una fira de vi i art a Batea i amb un sopar de gala , a l’emblemàtic espai de l’església romànica del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Aquest sopar ha anat a càrrec dels cuiners ebrencs amb estrella Michelin, Jeroni Castells (les Moles, Ulldecona), Vicent Guimerà (Antic Molí, Ulldecona) i Fran López (Torreó de l’Indià, Xerta; i Xerta, Barcelona).
Onzè concurs de tast de vins per parelles de Vila Viniteca
Dos-cents quaranta concursants participen avui en l’onzè Premi Vila Viniteca de tast per parelles, a la Llotja de Mar de Barcelona. Vila Viniteca és una de les grans distribuïdores de vins internacional, creada a Barcelona per Quim Vila i Siscu Martí. Les cent vint parelles que hi concursen han d’encertar set vins en una primera fase i, si formen part dels deu finalistes, n’han d’encertar set més. Els guanyadors s’emporten trenta mil euros, els segons, set mil i la parella que queda en tercera posició, tres mil. De cada vi, els concursants n’han d’esbrinar el país (1 punt), la zona d’origen (1 punt), la denominació d’origen (2 punts), les varietats de raïm (3 punts), l’anyada (3 punts), l’elaborador (3 punts) i la marca (2 punts).
La Música del Vi
Dilluns, Vila Viniteca també organitza la desena edició de la Música del Vi a la Llotja de Mar de Barcelona. Adreçada a professionals del sector, la mostra es destaca per la quantitat de cellers que aplega, enguany cent vuitanta, sobretot catalans i de l’estat espanyol, però també de més països com Sud-àfrica, Àustria, Eslovènia, Borgonya, Madeira… Els cellers ofereixen les darreres anyades, i es poden comentar amb els seus creadors.
Renaisssance des Appellations
Dimarts, el recinte de les drassanes del Museu Marítim de Barcelona acollirà la Renaisssance des Appellations, l’associació més important de viticultors en biodinàmica del món, que mostrarà els vins de més de quaranta cellers de nou països diferents. Nicolas Joly, viticultor pioner i president de l’associació, hi impartirà una conferència a primera hora de la tarda.
Vins Off the Record Barcelona
També dimarts, Barcelona acollirà el tercer saló Vins Off the Record, en què una colla de viticultors catalans i de l’estat espanyol s’aplegaran per presentar els seus vins. El nombre de cellers participants sempre gira entorn de vint-i-cinc. Celebraran la mostra durant tot el dia, d’11.00 a 20.00 a Flower By Bornay, al barri de Sants.
Fira Alimentària
Dilluns comença la Fira Alimentària al recinte de Gran Via Fira de Barcelona, amb la participació de 4.500 empreses i cent cinquanta mil professionals, dels quals el 27% són internacionals. Durant quatre dies, s’intensificaran els contactes i reunions amb compradors internacionals (hom calcula que s’hi faran unes 12.500 reunions entre les firmes expositores) i es presentaran més de tres-cents productes nous en els sis salons de la fira.
El programa Alimentària Experience aplegarà trenta-cinc xefs amb estrella (entre tots sumen quaranta-cinc estrelles Michelin). Noms com ara Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Paco Pérez, Andoni Luis Aduriz, Elena Arzak, Fina Puigdevall, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Carles Abellán, Albert Raurich… participaran en tallers i ponències, que miraran de recollir mirades, idees i reflexions sobre diverses tendències actuals de la gastronomia: cuina d’hotel contemporània, el desafiament del menú-degustació, l’explosió de les carns, sabors neomarins, avantguarda del segle XXI, la cultura del producte, neoclassicisme modern, tradició actualitzada i revolució verda.
Dins el saló Intervin d’aquesta vint-i-dosena Alimentària s’oferirà el programa Vinorum Think, amb la participació de noms de prestigi, com la consultora actualment més influent del món, Jancis Robinson MW; el crític de vins del The New York Times, Eric Asimov; el primer Màster of Wine de l’estat espanyol, Pedro Ballesteros MW; el gran expert en xampany, Richard Juhlin; i el crític gastronòmic del Financial Times, Nick Lander.
Les activitats vinícoles tindran un apartat de maridatges (o harmonies) destacat, que presentarà el sommelier Ferran Centelles. Seran aquestes:
1. Ostres a l’albariño Pazo de Señorans Col·lecció 2014. El Celler de Can Roca.
2. Empanada de plàncton i Puerto Fino, Lustau. Aponiente.
3. Cafè i parmesà roll amb ExVite Gran Reserva, Llopart. Sofía Be So.
4. Taco d’ànec a la presse i Mas la Plana 2013, Bodegas Torres. Via Veneto.
5. Ànec Apicius i AA Dolç Mataró, Alta Alella. Gresca en homenatge a Alain Senderens.
6. Torrezno a la brasa de sarments, miques d’all torrat i bitxo amb Olimpo Privilegio, Vinícola de Castilla. Azafrán.
7. Pernil de gla Gran Reserva Fisán anyada 2014 amb Essential Xarel·lo Brut Reserva, Juvé & Camps.
8. Formatge fumat vell Campoveja amb Amontillado Carlos VII, Bodegas Alvear.
A Intervin hi acudiran prop de vuit-cents cellers catalans i de l’estat espanyol, que presentaran els vins més destacats i les darreres novetats. Enguany, també hi haurà Vinum Nature, que aplega cellers que fan vins ecològics i biodinàmics certificats. Intervin també albergarà la Barcelona Cocktail Art, una nova àrea orientada a l’exposició i degustació de companyies de destil·lats.