27.11.2024 - 14:04
La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha actualitzat el Diccionari de la llengua catalana (DIEC), amb 9 articles nous i 151 entrades modificades.
Entre les novetats hi ha tres dialectalismes: anou, anouer, anouera; i sis termes generals: batucada, criptogínia, paparazzi, preestrena, raclet i sardisme.
S’hi han incorporat definicions populars, com ara una nova accepció de caganiu (‘El fill més petit d’un matrimoni’) i una de rondinar (‘Un animal, produir un so ronc en senyal d’enuig’). I s’han actualitzat entrades en què mancaven matisos de significat, com ara, a electrònic (‘Que funciona mitjançant l’electrònica. Aparell electrònic. Mecanisme electrònic’).
S’hi destaquen les modificacions de telefonar i sinònims. Per una banda, s’admet l’ús transitiu del verb: ‘Establir comunicació telefònica (amb algú). He telefonat el meu germà. L’he telefonat.’ Per una altra, s’acepten com a sinònims de telefonar els verbs cridar, picar i tocar (M’ha demanat que li crideu quan pugueu; Li he tocat al mòbil) i les locucions cridar per telèfon, picar per telèfon i tocar per telèfon. Encara en aquest àmbit, s’afegeix una nova definició de línia: ‘Connexió telefònica. He provat de telefonar-li, però té la línia ocupada’.
També s’han afegit locucions com ara dormir el son dels justos, amb dues definicions: ‘Dormir plàcidament’ i ‘Una obra literària o artística, restar oblidada’. Finalment, en alguna entrada, s’hi ha afegit solament un exemple. És el cas de proclamar: Proclamar la independència.
La segona edició del DIEC, que és l’obra de referència, es va publicar el 2007. D’ençà de llavors, ha estat objecte de modificacions periòdiques, que s’han aplicat a la versió en línia. A partir del 2020 aquestes revisions es van començar a fer dues vegades l’any. Enguany, el mes de juny ja s’hi van incorporar 216 novetats.