18.07.2019 - 15:48
|
Actualització: 18.07.2019 - 17:15
El diputat alemany Andrej Hunko, del partit de l’esquerra Die Linke, ha preguntat al govern federal del seu país sobre quina base jurídica es fonamenta el seguiment i els actes d’espionatge que ha patit diferents ciutadans alemanys de ‘les autoritats espanyoles (inclosos els ministeris, la policia i els serveis d’intel·ligència)’.
El diputat del Bundestag, que també és diputat de l’assemblea del Consell d’Europa i el Responsable d’Afers Europeus del seu partit, denuncia que ha estat investigat com a mínim d’ençà del 2011, quan es va reunir amb l’esquerra abertzale i segons ell, agents espanyols van tenir accès als seus correus electrònics. Hunko va ser descit per l’ambaixador espanyol com un ‘activista radical’ i demana al govern alemany sobre quina base legal les autoritats espanyoles van recollir dades sobre ell.
Für @heise_de_tp hat @ralf_streck noch einmal ausführlich die Überwachungsaktivitäten Spaniens in Deutschland beschrieben, von denen auch ich betroffen bin. Ich habe die Bundesregierung zu den Rechtsgrundlagen befragt. https://t.co/7n3c0vBPNy pic.twitter.com/ee1YaJ9yiv
— Andrej Hunko (@AndrejHunko) July 17, 2019
El material filtrat a El Diario.es i TV3 va mostrar el seguiments als responsables de les delegacions catalanes. La delegada a Alemanya, Marie Kapretz, ciutadana alemanya, va ser seguida en el seu país per les autoritats espanyoles, fins i tot quan no era delegada per l’aplicació del 155.
El mitjà alemany Telepolis, que ha tingut accès a documentació sobre el cas, remarca que Espanya ha espiat diputats de Die Linke, Els Verds, membres del CDU, així com altres ciutadans alemanys i periodistes relacionats amb el procés català.
A la vegada, la documentació mostra que l’ambaixador espanyol a Alemanya, Ricardo Martínez Blázquez, qualificava Hunko ‘d’activista radical’ en un correu, així com l’ambaixador va intervenir per impedir un debat sobre la qüestió catalana en el parlament alemany, on van portar a terme una ‘munició verbal i escrita per tots els grups parlamentaris […] per a frenar la moció en la mesura del que és possible. En el seu dia, en el parlament escocès vam frenar mitja dotzena’.
Borrell va ordenar d’espiar tres delegats de la Generalitat a l’estranger