Dibuixants de tot el món denuncien les polítiques repressives espanyoles en la publicació satírica Illegal Times

  • Illegal Times és un número únic, gratuït, amb la participació d'il·lustradors de The New Yorker, The Guardian, Charlie Hebdo, i també de casa nostra · Impulsat per la cooperativa l'Apòstrof i el dibuixant Jaume Capdevila

VilaWeb

Redacció

18.12.2017 - 19:00
Actualització: 18.12.2017 - 21:14

Una vintena d’il·lustradors satírics dels principals diaris de tot el món, com The New Yorker, The Guardian o Charlie Hebdo, han volgut mostrar la seva solidaritat i participar de la denúncia de les polítiques repressives i totalitàries de l’estat espanyol, posant especialment el focus en la llibertat d’expressió. Una denúncia col·lectiva que ha pres forma de publicació especial de franc: Illegal Times. Coincidint amb el final de campanya electoral, se n’han distribuït 10.000 exemplars arreu de Catalunya per mitjà de voluntaris i s’ha activat la web www.illegaltimes.org, des d’on es pot descarregar la publicació en pdf.

‘La vulneració de drets per part d’un govern que no ofereix garanties ens ha indignat prou per fer aquesta publicació’, diu el dibuixant Jaume Capdevila, conegut com a Kap. De la indignació, doncs, sorgeix Illegal Times, una gaseta especial satírica, de número únic, que aplega les il·lustracions de vint-i-cinc dibuixants de tot el món, a més d’articles de representants de la societat civil i cultural.

La publicació, presentada avui al Col·legi de Periodistes de Catalunya, neix de la idea de la cooperativa de serveis comunicatius l’Apòstrof, i del mateix Kap. ‘Els catalans i les catalanes fem coses’, ha començat explicant Alba Gómez, representant de l’Apòstrof. ‘Vam sentir que no ens podíem quedar de braços plegats mentre es vulneraven drets democràtics, sobretot, en el context d’unes eleccions parlamentàries que es faran dijous sense garanties i en un estat d’excepció.’

De The Guardian a Charlie Hebdo i El Jueves
Entre els dibuixants que s’han sumat a la iniciativa hi ha Martin Rowson, col·laborador habitual de The Guardian; Khalid Gueddar, dibuixant marroquí condemnat a tres anys de presó per haver dibuixat la família reial del Marroc a la revista Backchich; l’escocès Terry Anderson, membre del comitè de direcció de l’organització Cartoonist’s Rights Network Inernational; la novaiorquesa Liza Donnelly, que col·labora amb The New Yorker i la CBS News; l’holanedès Tjeerd Royaards, director de Cartoon Movement, plataforma de dibuixants d’arreu del món; Mohammed Sabaaneh, dibuixant i activista nascut a Kuwait i que col·labora al diari palestí Al-Haya Al-Jadeda; Eneko, nascut a Caracas però establert fa anys a Madrid, col·laborador d’El Jueves i Interviu, i acomiadat de 20 minutos. També hi participen dibuixants dels principals mitjans catalans i espanyols, com Fer, Azagra, Ferreres, Raquel GU, Ferran Martin, Manel Fontdevila i Kap.

Els articles: veus de la societat civil i cultural també denuncien la repressió
A més de les vinyetes, Illegal Times recull articles d’una vintena d’activistes i representants de la societat civil i cultural, com ara els escriptors Jaume Cabré i Marta Rojals, l’advocada basca Jone Goirizelaia, el periodista turc Hamza Yalçin, la guionista Júlia Cot, el periodista David Fernàndez, l’economista Arcadi Oliveres, la periodista Natza Farré, l’activista Simona Levi, l’actor Sergi López, l’actriu Pepa Plana i el Col·lectiu Ronda, entre més.

A l’acte de presentació, la dibuixant belga Cecile Bertrand ha explicat que havia volgut participar d’aquesta publicació per defensar la llibertat d’expressió. ‘Des que estic retirada, em sento més obligada que mai a defensar-la’, ha dit. Bertrand és l’autora de la il·lustració de la contraportada d’Illegal Times, un dibuix que va fer fa més de vint anys, però que continua essent igual de vàlid.

Per la seva banda, l’advocada Carme Herranz, que participa en la publicació amb un article en nom del Col·lectiu Ronda, ha recordat com es van normalitzant situacions jurídiques que fins ara eren excepcionals, com ara la presó provisional, i ha repassat totes les vulneracions a la llibertat d’expressió que s’han patit en aquests últims mesos. ‘Limiten els mitjans públics. Van prohibir actes a Madrid i Vitòria de promoció del referèndum. Van tancar webs, la Guàrdia Civil va decidir quines. Van ordenar a les companyies telefòniques que impedissin l’accés dels clients a aquestes webs. Han prohibit publicitat a mitjans de comunicació. Hi ha sentències condemnatòries i empresonaments per piulets, per cançons. L’expressió és en el punt de mira.’

Capdevila ha explicat que la cosa que va indignar més l’Apòstrof va ser un acudit sorgit de Charlie Hebdo, i que per lluitar contra l’humor, hi ha dos camins: ‘Un és la indiferència, però indiferència de veritat, i l’altre és més humor. I això ho vam canalitzar amb la publicació Illegal Times.’

Denúncia col·lectiva i ressò internacional
Els responsables presenten Illegal Times com una denúncia col·lectiva i plural, ‘feta amb el llenguatge de la sàtira, que repassa tots els drets que ens van manllevant i posa el focus sobretot en les conseqüències de la censura i en la degradació del dret a la llibertat d’expressió’.

I expliquen que ho han fet amb un doble objectiu. ‘D’una banda, aprofitar l’altaveu dels dibuixants que hi han participat per fer arribar als seus diaris informació de primera mà sobre la situació que vivim a Catalunya. Per això tots els dibuixants han rebut un recull de premsa amb dades i informació de primera mà. I, d’una altra banda, que la publicació serveixi per a animar qualsevol persona o entitat, organitzada o no, i també a altres empreses a imaginar i dur a terme iniciatives que serveixin per a denunciar la situació d’excepció actual’, ha dit Alba Gómez.

Els responsables han volgut destacar que es tractava d’una publicació sense ànim de lucre, feta al marge de partits i organitzacions polítiques, i que tots els il·lustradors i escriptors hi han participat de manera desinteressada. De fet, han ofert la maqueta perquè tothom que ho vulgui la imprimeixi i la faci córrer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor