09.03.2023 - 14:08
|
Actualització: 21.04.2023 - 11:40
El president del Gremi de llibreters, Èric del Arco, i el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, han presentat les grans línies mestres de l’organització del Sant Jordi d’enguany. L’acte ha estat presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i pel tinent de batlle de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.
La novetat d’enguany quant a l’estructura de la diada de Sant Jordi a Barcelona és que es recupera la Rambla de Barcelona, que no tenia parades d’ençà de la pandèmia. La Rambla és un espai tradicional, icònic i on va començar la festa. Això permetrà de guanyar 360 metres per a parades únicament en aquest espai. La Rambla es dividirà en dues parts. De la plaça de Catalunya i fins a l’altura de la plaça Reial (plaça inclosa) hi haurà instal·lades parades de roses i parades professionals de llibres (és a dir, de llibreries i editorials), i d’allà fins a Colom, hi haurà parades de les entitats del districte de Ciutat Vella.
Es repetirà el model de la superilla literària al voltant dels eixos del passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya. Al passeig de Gràcia hi haurà parades de llibres professionals i parades de roses i la rambla de Catalunya l’ocuparan les parades d’entitats. L’espai serà tancat al trànsit, tot formant un perímetre amb els carrers de Pau Claris, Balmes, plaça de Catalunya i Diagonal. Aquests carrers ja seran oberts al trànsit, igual que els carrers transversals d’Aragó, València i Mallorca.
Als set districtes de la ciutat hi haurà espais amb parades de llibres i roses, els habituals dels últims anys, i també al passeig Lluís Companys. En total, seran dotze espais de parades. Al barri de Gràcia, pel fet que Sant Jordi cau en diumenge, es tancarà al trànsit el carrer Gran de Gràcia, que també s’ocuparà amb parades. En canvi, no hi haurà parades a la plaça de la Vila. En total es guanyarà un 10% d’espai per a parades de llibres i roses.
En relació amb les inclemències del temps que l’any passat van causar estralls en algunes parades del passeig de Gràcia, els responsables han dit que estaran molt amatents al temps i en donaran informació tan aviat com es pugui; a més, recomanen i demanen als paradistes professionals que el material emprat sigui homologat.
Èric del Arco ha explicat que estaven molt tranquils quant a la distribució, perquè consideraven que s’havia superat la crisi de la logística de l’empresa Entredós, que va causar molts problemes de distribució d’ençà de l’agost i durant quatre mesos. “La crisi ha estat dura per a tot el sector. L’hem patida, però avui considerem que l’hem superada.”
Les llibreries de Barcelona i de la resta de Catalunya podran posar la parada davant l’establiment divendres i també dissabte. Però només es farà el descompte del 10% el dia del llibre. El Gremi de Llibreters ha informat poc de com s’organitzaran altres ciutats que no són Barcelona. Sí que s’ha explicat que el gremi es posa a disposició de tots els municipis per assessorar-los i han anunciat que publicaran un protocol amb un plec de recomanacions de bones pràctiques, encaminades a fer més fàcil i reeixida la diada (recomanen que el consistori es reuneixi amb les llibreries del municipi, que es tingui en compte la configuració urbanística, aclarir els temes del descompte…).
La consellera Garriga ha dit que Sant Jordi era la festa per excel·lència de la cultura catalana, de la gent i per a la gent. I ha recordat que la Conselleria de Cultura impulsava el Pla del Llibre i la Lectura amb la voluntat de crear més lectors, més habituals i preferentment en català.
Per la seva banda, el tinent de batlle Jordi Martí ha dit que en total hi haurà 154.000 metres quadrats dedicats a Sant Jordi al centre de Barcelona, un espai equivalent a uns 22 camps de futbol. I ha recordat que a la ciutat es faran tres esdeveniments literaris importants just abans de Sant Jordi: “Una nova edició del festival MónLlibre, el Sant Jordi dels petits, el cap de setmana del 15 i 16 d’abril al CCCB i biblioteques de la ciutat; la nova edició dels Diàlegs de Sant Jordi, una trobada entre autors i lectors del 19 al 21 d’abril a les biblioteques Agustí Centelles, Francesca Bonnemaison i Jaume Fuster, amb la presència d’onze escriptors, i el tradicional Pregó de Sant Jordi al Saló de Cent, a càrrec de Gemma Ruiz Palà. A més, iniciarem la Diada amb el no menys tradicional esmorzar de Sant Jordi, que tindrà lloc a les 9.30 al palau de la Virreina.”