MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Una gran manifestació a Barcelona manté l’empenta independentista a la Diada

VilaWeb

Redacció

11.09.2024 - 16:00
Actualització: 11.09.2024 - 19:25

Les manifestacions independentistes de la Diada 2024 s’han fet com a mobilització descentralitzada a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa per a denunciar l’impacte negatiu que té la dependència a l’estat espanyol. A Girona s’ha denunciat la degradació del sistema sanitari per manca de recursos. A Barcelona s’ha assenyalat el lligam entre la gravíssima crisi de l’habitatge i l’ínfima inversió pública. A Tarragona s’ha imputat a l’espoliació fiscal el col·lapse dels trens de Rodalia i regionals i de les infrastructures en general. A Lleida s’ha evidenciat que solament la independència pot proporcionar un tracte just per als pagesos. I a Tortosa s’ha assenyalat com la manca d’inversions derivada de l’espoliació fiscal aguditza el desequilibri territorial i la mala gestió dels recursos hídrics.

L’ANC ha fet una transmissió en vídeo de les cinc mobilitzacions. Vegeu-les ací:

Podeu seguir a continuació tota la informació en directe de cada manifestació.

18.45h

Els convocants valoren la participació com a positiva i satisfactòria

Les set entitats convocants de la manifestació unitària han valorat que la participació havia estat positiva i satisfactòria i, de fet, consideren que ha sortit al carrer més gent que no pas els anys anteriors. En canvi, diuen que les xifres que ha avançat la Guàrdia Urbana eren molt per sota de la realitat.

Sobre això, han remarcat que enguany la mobilització havia estat més enllà de Barcelona, "amb quatre mobilitzacions multitudinàries més a Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa, així com centenars de petites concentracions". Alhora, les entitats diuen que celebren la implicació i participació de la societat civil "per deixar clar que l'independentisme és l'únic projecte de futur per a un país més just políticament i social".

18.23h

1.200 manifestants a Tortosa, segons la policia local

La policia local de Tortosa ha calculat que 1.200 persones han participat en la manifestació independentista. Ha estat la marxa que ha començat més puntual i que, per tant, ha acabat abans.

18.05h

8.000 manifestants a Lleida, segons els convocants

Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 8.000, segons les organitzacions convocants, s'han manifestat a Lleida pel futur de la pagesia i la independència. La manifestació ha arrencat a l'avinguda de Catalunya i ha acabat a l'encreuament de l'avinguda de l'Alcalde Rovira Roure amb el passeig de Ronda, on s'ha fet l'acte polític.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

18.02h

La Guàrdia Urbana compta 2.800 persones a Tarragona

Segons la Guàrdia Urbana, 2.800 manifestants han omplert la Rambla de Tarragona. La marxa ha arrencat al passeig de les Palmeres i ha continuat fins al Monument dels Herois del 1811, on s'han fet els parlaments i s'ha exigit que es revertís la desinversió del govern espanyol per millorar les infrastructures i el servei ferroviari.

Els manifestants han cridat consignes a favor de la independència, en record del Primer d'Octubre i contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, que han titllat de botifler.

17.58h

Imatges aèries de la concentració a Girona durant els parlaments

VilaWeb
VilaWeb

17.38h

"Prou de llepar-nos les ferides!": el manifest unitari

Representants de les organitzacions convocants han llegit a l'escenari de Barcelona el manifest unitari, que reivindica la independència com a solució dels problemes socials que té el país i fa una crida a continuar amb la mobilització. "La mobilització ha estat, és i serà un motor per a assolir el nostre alliberament nacional", han dit, i han recordat que Catalunya, com els altres Països Catalans, s'enfronta a molts desafiaments del segle XXI, com ara la desigualtat social, l'emergència climàtica i la repressió constant de la llengua catalana. L'espoliació fiscal, que es calcula en 22.000 milions d'euros anuals, és assenyalada com una de les limitacions principals per al desenvolupament del país.

El manifest denuncia la situació actual: "Vivim anys marcats per la repressió i els continus atacs a la nostra llengua per part dels estats espanyol i francès", i subratlla la desigualtat social creixent que amenaça els drets polítics i socials dels catalans. Sobre això, reclama de tenir les eines d'un estat propi: "És evident, però, que davant dels reptes actuals, aquest país no pot esperar més." La llengua catalana ocupa un lloc central en el manifest, amb demandes per a garantir el deure i el dret de parlar català i crítiques a la deixadesa dels representants polítics. Les organitzacions independentistes també han criticat les desigualtats territorials i els problemes d'accés a l'habitatge, i s'ha demanat de garantir-ne a preus assequibles.

Finalment, el manifest fa una crida a la unitat de l'independentisme davant la manca de consens polític. S'expressa la frustració envers els partits independentistes, que "han estat incapaços de posar-se d'acord i de traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret d'autodeterminació". Malgrat els obstacles, el manifest acaba amb un missatge d'esperança i determinació: "Prou de llepar-nos les ferides! Organitzeu-vos! Que cadascú de nosaltres treballi en aquest projecte col·lectiu que és la llibertat del nostre país! Lluitem plegats fins a la independència!"

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

17.34h

Parlaments a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

17.29h

La policia local de Girona compta 6.500 persones

Sis mil cinc-centes persones han participat en la concentració de Girona, segons la policia local.

17.21h

Tortosa demana una distribució territorial justa

El manifest a favor de l'equitat territorial que han llegit a Tortosa Josep Sunyé, Matilde Font i Dani Martí Forcadell reivindica que cal un nou país i que el delta de l'Ebre s'ha de defensar perquè és la zona humida més important de Catalunya. "L’aigua és un dret humà bàsic, hem de procurar anar cap a una democratització del recurs", han dit. A més, han demanat d'aturar totes les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques existents, i les plantes de biogàs que s'hi volen construir. "Estem a favor de les renovables sempre que es faça de manera distribuïda i d’acord amb la població del territori", han precisat.

També, han criticat el "transvasament juvenil" cap als pocs pols econòmics de Catalunya, i ho han atribuït a l'espoliació a què sotmet el territori Espanya. "Un espoli de recursos naturals, econòmics i humans. Ara tenim una via per a evitar-lo. La coneixem. És la independència."

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

17.16h

Xiulets a Marina Geli

L'ex-consellera i metgessa Marina Geli ha denunciat l'efecte de l'espoliació fiscal sobre el sistema sanitari català al parlament final de la manifestació de Girona, però bona part de la intervenció s'ha fet entre xiulets. Geli ha denunciat: "Sense estat català no disposarem del finançament ni de la capacitat legislativa ni de les relacions amb Europa o amb el món que necessita el sistema de salut de Catalunya", i ha remarcat que el nou Hospital de Berga equivalia solament a un dia d'espoliació i el nou Campus Trueta, a deu.

17.12h

Comencen els parlaments a Tortosa

La manifestació a Tortosa ja ha arribat al parc de Teodor Gonzàlez i hi han començat els parlaments. Llegeixen el discurs Josep Sunyé, dirigent històric d'Unió de Pagesos; Matilde Font, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), i el jove activista Dani Martí Forcadell. L'acte és presentat per Andreu Carranza. Quan s'hagi acabat l'acte, hi haurà el concert del grup de rumba ebrenca el Gitano Blanc.

17.10h

Manifestació a Barcelona

17.06h

Pilar a Tarragona per a culminar la manifestació

La manifestació de Tarragona ja ha arribat al monument dels Herois de 1811, on la colla Jove de Tarragona ha fet un pilar abans no comencin els parlaments.

17.01h

Imatges de la concentració a Girona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

16.50h

Fotografies de la manifestació a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

16.42h

Dos mil manifestants a Lleida, segons la Guàrdia Urbana

La manifestació a Lleida ha començat a la plaça de Catalunya i ja avança per la plaça de Ricard Vinyes. La Guàrdia Urbana ha calculat que hi ha uns dos mil assistents a la manifestació, amb gent de comarques de Ponent, com ara la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i el Segrià mateix. La mobilització es fa en un ambient festiu amb crits d'independència.

16.37h

Primeres imatges de la concentració a Girona

VilaWeb
VilaWeb

16.34h

Manifestació a Tortosa

16.33h

Antich: "Cal recuperar el cicle d'il·lusió"

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha dit que es manifestaven per deixar ben clar que el compromís de la societat civil per a un país lliure continuava ferm i intacte. "Aquesta diada és una jornada sobretot per a evidenciar que l'independentisme ni ha claudicat ni claudicarà fins a aconseguir els objectius." Sobre això, ha dit que calia sortir més d'un dia l'any, en tots els fronts i racons del país, "en defensa de la llengua, la cultura, cohesió social, els sindicats, estudiants i pagesos". I ha afegit: "Treballar en totes les lluites i fer avançar el país i solucionar els problemes a través d'un estat propi." Finalment, ha demanat de recuperar el cicle d'il·lusió, que diu que és en mans de la societat civil.

16.31h

Imatge general de la manifestació a Tortosa

Diada Tortosa // Prats i Camps

16.27h

Llach: "Volem la unitat com a eina treball i volem ser un exemple"

El president de l'ANC, Lluís Llach, ha dit que la unitat de totes les entitats era un senyal, que volien la unitat com una eina de treball i que volia ser un exemple per als partits polítics: "Des de l'ANC volem agrair aquesta col·laboració i generosa de totes les entitats."

16.26h

La manifestació a Tortosa ja camina

16.23h

Antoni Castellà (Consell de la República): "No farem ni un pas enrere"

El portaveu del Consell de la República, Antoni Castellà, ha dit que era bona notícia que les manifestacions fossin unitàries, i ha fet una crida a la unitat d'entitats, ciutadans i partits i ha dit que l'objectiu de la independència era més viu que mai. Un primer missatge, als partits: "És necessària la reconciliació per a tornar a liderar les institucions catalanes"; i ha dit que el nou govern es trobaria de cara les entitats si hi havia un intent de desnacionalització. En referència a l'estat espanyol, ha enviat un segon missatge: "La repressió, la por, no és al nostre codi. No farem ni un pas enrere." I ha dit que el poder judicial era en rebel·lia i que continuarien batallant.

16.20h

Jordi Gaseni (AMI): "Volem l'embat definitiu"

El president de l'AMI, Jordi Gaseni, ha destacat que avui set entitats convocaven la manifestació: "[És] la mostra d'allò que necessitem per a recuperar l'espai que s'hagi pogut perdre." Ha fet valdre el municipalisme com a espai de sobiranisme, amb més de set-cents pobles i ciutats amb milers de càrrecs electes independentistes, que diu que van ser imprescindibles pel referèndum del Primer d'Octubre i que ho seran en el següent embat: "Preparem-nos i des de l'AMI i els pobles i ciutats del país, i la resta d'organitzacions, i evidentment del poble català, ens instem cada dia a fer-ho realitat." I ha acabat amb un: "Volem l'embat definitiu."

16.20h

Sergi Perelló (Intersindical): "Hem vinculat l'alliberament nacional i l'alliberament social"

El secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló, ha destacat que s'hagi fet una convocatòria unitària de les entitats i que s'hagi recuperat el concepte de l'alliberament nacional en relació amb l'alliberament social. També ha destacat d'haver posat sobre la taula elements com ara els drets laborals, l'habitatge, la lluita contra el canvi climàtic, la qüestió de la llengua i la lluita contra el feixisme.

16.18h

Minoves (CIEMEN): "El conflicte no s'ha acabat"

Abans de començar la manifestació, representants de les organitzacions convocants han parlat amb la premsa. El president del CIEMEN, David Minoves, ha destacat que enguany havia estat una entitat convocant amb l'objectiu de fer palès que el conflicte no s'havia acabat i que mantenien intactes els objectius d'independència. Sobre això, ha dit que si les entitats havien estat capaces de teixir unitat per fer una manifestació transversal, no hi havia cap motiu perquè els partits no arribessin a acords. De desafiaments, ha dit el de recuperar la confiança, arran de la desconfiança que ha augmentat, sobretot envers els dirigents; i també el de batallar contra la por, per l'extrema dreta, que, segons que diu, vol trencar la unitat civil. També ha demanat de mobilitzar-se en defensa dels drets humans.

16.16h

Manifestacions unitàries

Les mobilitzacions independentistes d'enguany tenen darrere una organització més àmplia que mai. Les han preparades l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical, el CIEMEN i els CDR.

Barcelona Diada Albert Salamé

16.12h

Primeres imatges de la manifestació a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

16.11h

Tortosa reclama l'equilibri territorial

La mobilització de Tortosa, que va de la plaça del Bimil·lenari fins al parc de Teodor González, és dedicada a la mala gestió dels recursos hídrics i el desequilibri territorial. La manifestació ha sortit de la plaça del Bimil·lenari per arribar a les 17 .00 al parc de Teodor Gonzàlez. El lema és: "Per l'equilibri territorial, independència." Llegiran el discurs en Josep Sunyé, dirigent històric d'Unió de Pagesos; Matilde Font, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), i el jove activista Dani Martí Forcadell. L'acte serà presentat per Andreu Carranza. Quan s'hagi acabat l'acte, hi haurà el concert del grup de rumba ebrenca el Gitano Blanc.

16.10h

La marxa de Tarragona surt del passeig de les Palmeres

A Tarragona es relaciona l'espoliació fiscal amb les deficiències del servei dels trens de Rodalia i regionals amb una manifestació que anirà del passeig de les Palmeres fins al monument als Herois del 1811, a la cruïlla de la rambla Nova de Tarragona amb els carrers d'Ixart i de Cañellas. La manifestació ha sortit del passeig de les Palmeres per arribar a les 17.00 al monument dels Herois del 1811.

Es denunciarà com l'espoli fiscal i la manca d'inversions als trens perjudiquen greument tots els catalans i per què l'única solució és la independència de Catalunya. Hi intervindrà l'economista Eduard Gràcia, professor associat d'economia internacional a la Universitat de Barcelona. Secretari nacional de l'Assemblea Nacional Catalana en el mandat anterior, ha publicat el llibre Bastons a les rodes: el corredor mediterrani i la lògica del poder a Espanya. L'acte és presentat per Jordi Pesarrodona.

16.09h

Manifestació a Lleida a favor dels pagesos

La mobilització de Lleida va dedicada a les reivindicacions dels pagesos, per això tindrà el lema: "Pel futur de la pagesia, independència." La manifestació ha sortit a les 16.00 de l'avinguda de Catalunya, davant la delegació de la Generalitat, i arribarà a les 17 .00 a l'avinguda de l'Alcalde Rovira Roure. Els pagesos es reivindicaran com a estructura d'estat. Pronunciaran el discurs Miquel Torres, pagès i president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent, i Gemma Bertran, pagesa i emprenedora. L'acte serà presentat per Ferran Aixalà. Una volta acabat l'acte polític, hi haurà les actuacions musicals de Joan Baró, Crit, la Força que ens Uneix i la P.A.W.N Gang.

16.05h

Concentració a Girona, al carrer de Jaume I

Amb el lema "Per una sanitat de qualitat, independència", a Girona es denuncia la degradació del sistema sanitari per la manca de recursos amb una concentració al carrer de Jaume I, davant la Delegació d'Economia i Hisenda. La concentració és convocada a les 16.45. Intervindran en l'acte la metgessa i ex-diputada Marina Geli i el metge i secretari nacional de l'Assemblea Nacional Catalana Albert-Jordi Vendrell. A l'acte, presentat per l'actriu Meri Yanes, hi actuarà el cantant Julien, concursant de la darrera temporada del programa Eufòria. Més tard, a les 18.00, Júlia Balas actuarà amb un rap de combat.

16.00h

La manifestació a Barcelona surt de l'estació de França

A Barcelona la manifestació va de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf, i se centra en la crisi de l'habitatge i la poca inversió pública per a resoldre-la. La intervenció la farà Maria Antònia Castellà, activista de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) que va formar part de la comissió que va presentar la iniciativa popular al Parlament de Catalunya que va donar lloc a la llei 24/2015. Una de les moltes lleis que una vegada aprovada pel parlament va ser tombada pels tribunals espanyols. L'acte serà presentat per Claret Papiol i Lloll Bertran.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor