10.09.2024 - 21:40
|
Actualització: 11.09.2024 - 16:18
Per primera vegada d’ençà del naixement de l’Assemblea Nacional Catalana, les manifestacions independentistes d’avui es faran amb un govern socialista. I per primera vegada d’ençà del 2020 que la manifestació de la Diada no es fa de manera unitària a Barcelona, sinó que es repartirà entre Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa i Barcelona. Cada ciutat es dedicarà a denunciar específicament algunes de les conseqüències de la dependència a l’estat espanyol. Tant el clima polític com el format descentralitzat tindran implicacions en la mobilització ciutadana. De fet, hi ha veus a les assemblees territorials que creuen que la Diada d’enguany hauria tingut més potència amb una gran mobilització unitària a Barcelona.
En aquesta línia s’expressa Eulàlia Gili, integrant de l’ANC de Palamós (Baix Empordà), que ha organitzat un autobús que, en compte d’anar a Girona com li pertocaria, anirà a manifestar-se a Barcelona. “La gent vol anar a Barcelona i vol demostrar que podem tornar a omplir-la per la Diada. És un sentiment que tenen i no els obligarem a anar a un altre lloc”, diu. Igualment, preferiria que la mobilització se centrés exclusivament en la independència. “Ens sembla bé que parlin de sanitat, de transport… està molt ben preparat. Però en aquest moment, precisament, ens semblava que havíem de tornar a demanar independència i només independència perquè resol tots els problemes”, afegeix. A més, reivindica que l’independentisme continua mobilitzat a la base, i posa d’exemple les més de quatre-centes samarretes de la diada venudes aquestes darreres setmanes a l’ANC de Palamós.
Lluís Escriche, de l’ANC de Berga, explica que la territorial ha pres una decisió idèntica a la de la territorial de Palamós: l’autocar que lloguen anirà a la mobilització de Barcelona, i no a Girona com els pertocaria. “Ens van dir que podíem escollir on anàvem i ens vam decantar per Barcelona”, es justifica. A banda, creu que aquesta Diada ha de servir per a reivindicar l’independentisme social i de base que, a parer seu, no ha fallat mai, en contraposició als partits polítics. “Si falla alguna cosa no és l’ANC, sinó els partits. I ens ho fan pagar a nosaltres!”, lamenta.
Jordi Salvador, militant de base de l’ANC de Calonge (Baix Empordà), explica que a la seva assemblea territorial hi ha opinions de tota mena. Ell i més gent aniran a la concentració de Girona, a la Gran Via de Jaume I, però un gruix de gent anirà a la de Barcelona perquè creuen que l’atenció se centrarà en allò que passi a la capital. A parer seu, s’havia d’haver fet una manifestació unitària. Fins i tot, diu, hi ha gent que ha decidit de no participar-hi pel format. “Hi ha gent que si hagués estat unitària hi hauria anat, tot i que la situació política tampoc no hi ajuda”, diu. A ell, afegeix, ja li sembla bé la idea de fer-ho descentralitzat, però entén les crítiques dels companys. Per això demà anirà amb cotxe a Girona. “Cridarem una estona i mirarem de tornar sense fer valoracions de si som més o menys. S’ha de continuar lluitant, i si cal, de manera més dura”, diu.
En canvi, Ismael Piñas, de l’ANC de les Terres de l’Ebre, valora molt positivament que la Diada s’acosti a indrets diversos del país. “Estem molt contents que es faci aquí per a fer visibles les Terres de l’Ebre”, diu. A més, celebra que la venda de samarretes oficials hagi millorat respecte de l’any passat, malgrat que entre les files independentistes hi hagi un ambient de desencís. Ara, admet que coneix militants que aniran igualment a Barcelona perquè ja hi estan acostumats. Diu que arriben a l’Onze de Setembre amb una incertesa total sobre el seguiment que tindrà la convocatòria de Tortosa.
L’assemblea territorial del Pallars Jussà organitza un autocar per anar a la mobilització convocada a l’avinguda de Catalunya de Lleida. Ara, algunes veus, com la de l’A. Creus, assenyalen que hauria estat millor fer un acte central a Barcelona. “Nosaltres érem partidaris de fer-lo centralitzat perquè creiem que projecta una imatge internacional més potent. I ho vam fer saber a la direcció. Però com a demòcrates hem d’acceptar allò que vol la majoria i, evidentment, serem a Lleida”, diu. Quant a la situació de l’independentisme, demana de renovar les cúpules dels partits i assegura que la militància de base continua activa i amb ganes de lluitar.
A l’assemblea territorial de Vic han llogat quatre autocars per anar a Girona, si fa no fa els mateixos que aquests darrers anys, però molt lluny de les xifres de les primeres manifestacions de la Diada. Isabel Vallvé, secretària de la junta territorial de Vic, explica que aquests dies han sentit opinions de tota mena de la gent que va a les paradetes que l’organització ha muntat. Creu que potser hauria agradat més una manifestació unitària per a aconseguir una bona fotografia de la participació, però que, una vegada decidit el format actual, hi donen suport. “Omplirem les cinc ciutats”, diu. Creu que sobretot hi influirà la situació política: “Tothom està molt molest amb els partits, però no hem deixat de voler la independència. Hem d’acabar la feina. Potser manca una directriu clara com el 2017… Veiem l’objectiu, però quin és el camí?”
Per contra, Maite Boquera, de l’ANC de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), explica que enguany no han organitzat cap autocar per la proximitat amb Tarragona, on aniran a manifestar-se. “De cara a l’exterior potser una Diada centralitzada seria millor, però per a nosaltres és més pràctic i còmode anar a Tarragona”, diu. Reconeix que l’independentisme es troba en hores baixes i que la divisió entre partits ha afectat les bases, però confia que la manifestació d’avui sigui un nou revulsiu.
És més optimista Waleska Badia, coordinadora de l’ANC de Salou (Tarragonès), que assegura que l’entitat continua ben viva al municipi. “A l’agost vam fer la passejada reivindicativa que fem cada estiu, avui [per ahir], la cercavila amb les torxes i demà [per avui] farem l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova i a la tarda anem a Tarragona”, diu. A més, considera que el canvi de direcció a l’ANC ha fet reviscolar l’independentisme de base. Ara, també assenyala que la militància resta a l’expectativa dels congressos dels partits independentistes.
Candela Batet, coordinadora de l’ANC de Valls i l’Alt Camp, també és optimista i celebra que aquesta diada sigui la del retorn a la unitat de les entitats independentistes. La territorial ha organitzat dos autocars per a assistir a la mobilització convocada a Tarragona, malgrat haver expressat a la direcció nacional que preferien un acte unitari i centralitzat. A més, diu que els integrants de l’entitat tornen a estar engrescats perquè consideren que han de ser més forts que mai ara que ja no hi ha un president de la Generalitat independentista.