11.09.2021 - 16:00
|
Actualització: 11.09.2021 - 16:33
La Diada de l’Onze de Setembre d’enguany tornarà a l’essència de les mobilitzacions d’abans de la pandèmia. Es convocarà una gran marxa a Barcelona que anirà de la plaça d’Urquinaona fins a un escenari davant l’estació de França.
L’any passat, arran de la covid-19, es va fer una Diada presencial i virtual. Però enguany, l’embranzida en el ritme de vaccinació permeten de tornar presencialment als carrers de la ciutat. La intenció és de reivindicar el referèndum del 2017 amb una doble convocatòria: l’11 de setembre i el primer d’octubre.
Quin serà el recorregut de la manifestació de l’ANC?
L’11 de setembre, dissabte, a les cinc de la tarda, la manifestació sortirà de la plaça d’Urquinaona de Barcelona. S’ha triat aquest lloc perquè va ser el punt neuràlgic de les protestes arran de la sentència contra el primer d’octubre. La manifestació baixarà per la Via Laietana i passarà per davant de la comissaria de la policia espanyola. Després, girarà pel passeig d’Isabel II i continuarà per l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a arribar davant de l’Estació de França, on es farà l’acte polític.
D’entrada, la manifestació havia d’acabar davant del Parlament de Catalunya, però l’Assemblea ha anunciat que canvia la ruta atès que la venda de samarretes, la inscripció de voluntaris i l’activació de les assemblees locals els fa preveure que hi vagi més gent que no es pensaven. L’organització també diu que l’amplada de les portes d’accés al parc de la Ciutadella fan difícil una entrada ordenada. Tanmateix, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona mantindran obert el parc per a tothom qui vulgui acabar-hi la protesta. El canvi s’ha decidit conjuntament amb els departaments de Salut i d’Interior, per raons de seguretat.
A quina hora comença la manifestació?
Com cada any, a les 17.14 la manifestació començarà a avançar cap al parlament. La previsió és que a les 18.30 la capçalera hagi arribat al parc de la Ciutadella i pugui començar l’acte polític davant l’estació de França, que serà l’epicentre de la Diada i s’hi faran tots els discursos polítics. Hi intervindran Elisenda Paluzie presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart president d’Òmnium Cultural i Jordi Gasení president de l’Associació de Municipis per la Independència. L’acte s’acabarà cap a les 19.30.
“La gent no s’adona del poder que té”: crònica del retorn de Cuixart a la Diada
Cal inscripció?
Enguany no caldrà pas inscripció per a participar en la manifestació.
Hi haurà diversos punts de concentració per evitar aglomeracions
Això sí, l’Assemblea recomana que aquells que vulguin anar a la manifestació hi vagin a les 16.30. Per evitar aglomeracions ha organitzat diverses zones de concentració prèvia a l’inici de la manifestació de l’Onze de Setembre.
Als autocars, hom els recomana que estiguin aparcats a tot estirar a les 16.00.
Recomanacions per evitar possibles contagis
Malgrat que no és obligatori portar la màscara a l’aire lliure, des de l’Assemblea Nacional Catalana fan una crida perquè tothom que participi en la manifestació l’ha porti en tot moment posada. Recomanen també que la gent mantingui la distància personal de seguretat, evitant així el contacte amb gent externa a la seva bombolla. Paluzie també ha fet emfàsi a evitar entrar en possibles aglomeracions.
Recuperar els carrers i reivindicar el Primer d’Octubre
L’ANC vol centrar el missatge polític de les manifestacions en la idea de lluita i independència. Per a aconseguir-ho, vol que la gent recuperi els carrers i reivindiqui el referèndum del Primer d’Octubre. Per això, demana que els tres fronts –popular, institucional i internacional– treballin coordinadament.
Les desavinences sobre la taula de diàleg marquen el matí de la Diada
La samarreta de la Diada 2021
La samarreta d’enguany farà visible la doble commemoració de l’Onze de Setembre i del Primer d’Octubre. El lema de la part frontal és “Lluitem i guanyem la independència!”.
De la mateixa manera que l’any passat, i per la impossibilitat material de complir els protocols anticovid, VilaWeb tampoc no podrà vendre la samarreta a la Botiga. Es podrà adquirir a les seus de l’ANC i a la web especial de la Diada, i a més locals de què informarà l’Assemblea.
L’esquerra independentista també convoca manifestacions
Les organitzacions que formen part de la Taula de l’Esquerra Independentista –Alerta Solidària, Arran, CUP, COS, Endavant i el SEPC– també convoquen mobilitzacions diverses a Barcelona, Lleida, Reus i Girona durant la Diada 2021.
Els CDR convoquen als Jardinets de Gràcia
Els CDR també es mobilitzaran per la Diada de l’Onze de Setembre. Han convocat una manifestació a les 16.00 que sortirà dels Jardinets de Gràcia de Barcelona. Ho ha anunciat a Twitter la coordinadora dels CDR catalans, que afegeixen que “lluitar per la independència és l’única forma de lluitar pels drets socials, nacionals, de classe i de gènere als Països Catalans!”. També exclamen que “ens volen callades, però aixecarem la veu!”.
✊ Lluitar per la #independència és l'única forma de lluitar pels drets socials, nacionals, de classe i de gènere als Països Catalans!
👉Ens volen callades però aixecarem la veu!
👉Convocatòria #Diada2021 dels #CDRenXarxa
🗓️ #11S
🕓 16h
📍 Jardinets de Gràcia – #Barcelona pic.twitter.com/din49b0FmB— CDR Catalunya #RevoltaPopular 🔥 (@CDRCatOficial) September 9, 2021
Acte polític al Fossar de les Moreres
L’Onze de Setembre a les dotze del migdia s’ha convocat un acte polític al Fossar de les Moreres de Barcelona. Hi intervindran Jordi Pesarodona, ex-regidor d’ERC a Sant Joan de Vilatorrada; Raquel Figa, represaliada per les càrregues policíaques de l’1-O; Josep Andreu, d’Independentistes d’Esquerres; Adrià Alsina, membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea; Hervé Pi, president de Catalunya Nord per la Independència; Josep Guia, històric dirigent independentista i Aurora Madaula, diputada de Junts al parlament de Catalunya. Tanmateix es llegirà un manifest del president Carles Puigdemont, a càrrec de Pepa Arenos, Manel Barceló i Enric Majó. Finalment hi haurà una actuació de Músics per la Llibertat. Per una altra banda, a les 17.00 s’ha convocat una manifestació a la plaça d’Urquinaona.
11S2021. Lluitem, guanyem la Independència.
Acte polític al Fossar de les Moreres .12h
Manifestació Plaça Urquinaona. 17h pic.twitter.com/9WtPkxyHNX— Independentistes d'Esquerres (@EsquerresI) September 8, 2021
Acte a Prats de Molló
La Casa de la Generalitat farà un acte el 10 de setembre a les 17.00 al cinema de Prats de Molló, que comptarà amb un parlament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’actuació del grup de música popular Cor de Carxofa. En un principi s’havia de celebrar als jardins de la Casa Macià, però a causa del mal temps s’ha traslladat al centre del poble.
Després de l’acte es podrà visitar la Casa Macià, la qual va ser adquirida i cedida a l’Associació Casa Macià amb l’objectiu de reconvertir-la en un espai públic d’interpretació històrica. En aquest immoble hi va viure Francesc Macià, i és a on va planificar l’alliberament de Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera.
No hi haurà concerts aquesta Diada
Òmnium Cultural ha decidit de suspendre la Festa per la Llibertat, els concerts que cada any aplegaven milers de persones. L’organització diu que no podria complir les mesures sanitàries derivades del coronavirus. En canvi, es farà un acte polític a l’Arc de Triomf amb la participació del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i d’uns quants referents internacionals.
Altres manifestacions arreu del món
Una desena d’Assemblees exteriors d’arreu del món celebraran diversos actes per la Diada. Algunes activitats tindran lloc l’Onze de setembre i d’altres es faran el dia anterior.
Bèlgica organitzarà un homenatge a la figura del marquès de Rubí amb la participació del president Carles Puigdemont i el vice-president de l’Assemblea, David Fernández.
A Anglaterra, entre d’altres actes, s’ha convocat una recepció amb actuacions de la Colla Bastonera i els Castellers de Londres, així com un debat sobre el referèndum d’independència d’Escòcia, amb la participació de Chris Bambery, escriptor i activista polític.
L’Assemblea Exterior als Estats Units ha organitzat una conferència en línia sobre els reptes actuals del moviment independentista, amb la participació de Josep-Lluís Carod-Rovira.
A Mèxic, hi ha prevista una manifestació davant de l’ambaixada espanyola a la Ciutat de Mèxic.
A l’estat francès, l’ANC ha organitzat diverses mobilitzacions a París i Niça.
Luxemburg farà un acte digital sobre el context i la situació actual dels dirigents independentistes a l’exili. Tanmateix, faran un acte per celebrar la Diada.
L’ANC d’Irlanda té prevista una concentració a Merrion Square i l’Assemblea dels Països Baixos ha organitzat diverses activitats a Amsterdam.
Les convocatòries de l’1, 2 i 3 d’octubre
La novetat d’enguany és que hi haurà més convocatòries a més de la Diada de l’Onze de Setembre. Per a commemorar el Primer d’Octubre, es farà un gran acte a Catalunya Nord. En sortirà una columna de vehicles encapçalada per un cotxe carregat d’urnes del referèndum que anirà fins a Figueres, on es farà un concert de clausura.
A més, el primer d’octubre mateix, l’ANC també organitzarà actes a més punts del Principat on la repressió de la Guàrdia Civil i la policia espanyola va ser especialment dura. En aquests actes, hi haurà urnes de l’1-O que s’hi hauran transportat de Catalunya Nord estant.
El 2 d’octubre, l’ANC organitzarà unes quantes marxes simultànies a peu –unes cinc hores de caminada– per a reivindicar el llegat de l’1-O i la independència. La primera sortirà de Sant Julià de Ramis i acabarà a Aiguaviva; la segona anirà de Vinaròs a la Ràpita –amb el suport d’Acció Cultural del País Valencià i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià–; i la tercera des d’un municipi de la Franja a un de ponent, que encara no s’han concretat.
Finalment, el 3 d’octubre es farà un gran acte polític a Barcelona amb la voluntat que hi participin totes les entitats i organitzacions que van fer possible la vaga del 3-O.