10.09.2020 - 21:50
En un any atípic marcat pel coronavirus, la manifestació de la Diada de l’Onze de Setembre no en restarà al marge. L’Assemblea Nacional Catalana, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i l’AMI, ha ideat una jornada que no renuncia al dret de manifestació i que alhora permet de seguir el protocol de seguretat dictat pel PROCICAT. La mobilització constarà d’una part virtual i una altra de presencial que, és clar, no oferirà les imatges multitudinàries que hem vist aquesta darrera dècada.
Per una banda, l’Assemblea vol denunciar la discriminació econòmica i social que castiga Catalunya i que perjudica diàriament els ciutadans, i això ho farà en 107 punts de concentració –amb una capacitat total de 48.000 persones– en 82 municipis del Principat. Aquests punts assenyalaran directament institucions de l’estat espanyol, com ara, a la ciutat de Barcelona, el Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya; la seu de la Seguretat Social espanyola, a la cruïlla del carrer d’Aragó i el passeig de Gràcia; i a les estacions de Sants i de Sant Andreu Arenal. L’acte polític central serà a Barcelona, que es farà a la seu de l’Agència Tributària espanyola, a la plaça de Letamendi.
A la resta del Principat els punts de concentració seran jutjats, estacions de RENFE, oficines del servei públic d’ocupació de l’estat espanyol (SEPE), de la seguretat social i de l’agència tributària. De totes maneres, en alguns casos, per qüestions sanitàries, s’ha optat per places o avingudes a prop d’aquests punts.
Els qui no puguin inscriure’s a l’acte –imprescindible per accedir-hi– o que per motius sanitaris no vulguin participar-hi, tenen una altra manera de ser-hi presents: l’ANC demanarà que tothom surti als balcons a les 17.14, per bé que no n’ha donat més detalls.
Consulteu totes les concentracions ací:
Les mesures de seguretat
Protecció Civil de la Generalitat recordava ahir que les manifestacions a la via pública, com les de la Diada, han de seguir mesures de seguretat, com ara l’ús de màscara, la distància d’1,5 metres entre manifestants i controls d’accés. Alhora recomana que no hi vagin els més grans de seixanta anys, els escolars i els afectats per malalties greus cròniques.
L’ANC, conscient de les crítiques que qüestionen que s’hagi organitzat la concentració, ha optat per complir amb escreix les mesures de seguretat. Totes les mobilitzacions seran estàtiques i els manifestants hauran de mantenir en tot moment dos metres de distància amb la resta del públic assistent. Se seguirà el model de manifestacions que s’ha vist en més indrets del món, on es garanteix en tot moment la distància entre manifestacions i que no hi hagi aglomeracions.
Per una altra banda, hi haurà també una reivindicació per via digital, que tindrà com a eix central la web Xarxa Independència. L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear una gran xarxa virtual que mostri la implantació de l’independentisme al país i il·lustri la capacitat col·lectiva de la gent a l’hora de fer grans canvis. En realitat, és una iniciativa solidària, atès que els diners que se n’obtinguin es destinaran a ajudar sectors que passen penúries per culpa de la pandèmia, com el cultural, el sanitari i el social. Consulteu ací com participar en la Xarxa Independència.
Una diada sense membres del govern
Tots els membres del govern de Quim Torra han refusat d’assistir a les mobilitzacions físiques que organitza l’ANC. Aquestes últimes setmanes alguns membres del govern havien expressat dubtes sobre la idoneïtat de fer la mobilització, tenint en compte el context de pandèmia. L’últim, Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, que va fer un advertiment clar a l’ANC: ‘No és oportú de fer mobilitzacions’, va dir.
En una entrevista a VilaWeb, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va respondre al govern: ‘No els hi havíem convidat! Enguany, l’única concentració que funciona per invitació és l’acte central, i és molt petit. Hi haurà una mica menys de dues-centes persones. I, com ja vam fer l’any passat, els únics convidats són representants d’entitats socials.’