15.02.2023 - 16:09
|
Actualització: 15.02.2023 - 22:37
Els Diables Rugby, franquícia barcelonina de rugbi a quinze, participarà enguany a la Currie Cup, campionat nacional de Sud-àfrica i un dels tornejos esportius més antics del món, que es disputa d’ençà del 1889.
L’equip ha estat convidat per la Unió Sud-àfrica de Rugbi, arran d’un pla per a internacionalitzar la competició, juntament amb els Simbas de Kenya, els Zimbabwe Goshawks, els Welwitschias de Namíbia i els Rhinos de Mèxic. Això suposa que els catalans seran el primer equip de l’Europa Occidental que participa en aquesta competició, que es troba al nivell de les màximes competicions internacionals de rugbi, com ara la Premiership anglesa, el Top 14 francès o la Mitre 10 Cup de Nova Zelanda.
L’equip català es desplaçarà per tota la geografia sud-africana tot enfrontant-se als equips de la lliga. El debut dels Diables serà el 25 de març contra els Boland Cavaliers a Wellington i la seva participació en la lliga regular acabarà el 2 de juny a Potchefstroom, contra els Leopards.
La USAP es conjura per diluir les barreres amb el sud: “Ha fet el pas”
El conjunt de Barcelona ha establert la seva base d’operacions a les instal·lacions de la Hoërskool Randburg, a Johannesburg. L’entrenador és Roelof Kotze, ex-seleccionador dels Emirats Àrabs i de llarga experiència en el rugbi sud-africà i la manager de l’equip serà Lauren Terras, amb una sòlida carrera en esports, marxandatge i comunicacions a Sud-àfrica i vice-presidenta de la SA Deaf Rugby. Terras esdevindrà la primera dona que dirigeix un equip sud-africà.
Els promotors de Diables, Josep M. Monti i Jordi Homs, consideren històrica aquesta oportunitat per a desenvolupar la identitat de l’equip en una competició internacional d’aquest prestigi. Sobre això, Homs va explicar que espera que sigui un primer pas perquè el rugbi pugui acabar essent realment l’esport nacional català.
El documentari Ubuntu
Paral·lelament, per tal de documentar aquesta experiència esportiva i humana, els promotors de la franquícia, en col·laboració amb la Fundació Poblenou 1924, han creat el projecte Ubuntu.
El projecte ha posat en marxa la realització d’un documentari, dirigit per Josep Badell, que narrarà a través dels ulls d’un equip nou, els Diables, com recorren Sud-àfrica durant la Currie Cup i documentaran com el rugbi es desenvolupa des de la base gràcies al pla de desenvolupament de rugbi sud-africà. Per tal de fer-lo possible, han activat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Indiegogo.
La paraula Ubuntu prové de les llengües zulu i xhosa i es pot traduir com a “humanitat cap als altres” o “sóc perquè nosaltres som”; sobre això, el documentari s’emmiralla en la inspiració que va tenir Mandela durant la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, és a dir, tal com es veu al film Invictus, que l’esport pot influir positivament al món.