15.08.2020 - 16:34
El 15 d’agost de 1945, avui fa exactament 75 anys, el Japó era en estat de xoc. Encara no feia deu dies, el 6 d’agost, a un quart de deu del matí, els Estats Units havien deixat caure sobre Hiroshima la primera bomba atòmica que s’havia fet servir mai en una guerra. Amb aquella bombardament sense precedents, l’exèrcit nord-americà va devastar la ciutat, literalment. Els cossos de milers de persones es van fondre, els edificis es van ensorrar. Tres dies més tard, amb la població japonesa encara assimilant l’impacte, els Estats Units van deixar caure una segona bomba, aquest cop sobre la ciutat de Nagasaki. Avui, el càlcul de víctimes mortals va d’entre i les 129.000 vides humanes i les 266.000.
Era el cop de gràcia amb què els Estats Units cercaven deixar fora de combat l’Imperi Japonès i acabar el conflicte armat internacional que havia començat l’1 de setembre del 1939, quan l’exèrcit nazi va envair Polònia. A l’estiu del 1945, les forces armades japoneses ja s’havien anat afeblint en el transcurs dels darrers dos anys, però l’atac amb la bomba atòmica en va esmicolar definitivament la capacitat de maniobra. Per primera vegada a la història, llavors, l’emperador del Japó, Hirohito, va pronunciar-se públicament en un missatge enregistrat que es va emetre per la ràdio. Comunicava la rendició del país.
‘Jo, l’Emperador, després de reflexionar profundament sobre la situació mundial i l’estat actual de l’Imperi japonès, he decidit adoptar com a solució a la present situació el recurs a una mesura extraordinària. Amb la intenció de comunicar-vos-ho em dirigeixo a vosaltres, els meus bons i lleials súbdits’, començava. ‘He ordenat al govern de l’Imperi que comuniqui als països dels Estats Units, Gran Bretanya, la Xina i la Unió Soviètica l’acceptació de la seva Declaració conjunta.’ D’aquesta manera demanava Hirohito al seu país que accedís a la seva petició de retirar-se del conflicte armat i que fes perviure el país ‘generació rere generació’.
Feu clic en aquest enllaç per a escoltar el discurs de Hirohito.
Després de la rendició, un tribunal internacional que es va establir a Tòquio va jutjar els crims de guerra comesos per diverses autoritats japoneses i va condemnar centenars de militars i civils a penes de presó i de mort.
Avui, setanta-cinc anys més tard, l’emperador Naruhito i el primer ministre Shinzo Abe, en un acte conjunt de commemoració, s’han compromès que els crims comesos durant la Segona Guerra Mundial ‘no es repetiran’. Naruhito, que és el primer emperador japonès nascut després de la guerra, ha expressat que, ‘mirant enrere, cap al llarg període de pau de post-guerra, reflexionant sobre el nostre passat i tenint al cap els sentiments de profund penediment, espero sincerament que els estralls causats per la guerra no es tornin a repetir’. L’acte, que se celebra cada any a Tòquio, ha comptat aquesta vegada amb una presència molt reduïda de persones ateses les mesures sanitàries contra la covid-19.